Udforsk de vigtigste årsager til appetitløshed

En række forskellige tilstande kan være årsager til appetitløshed. Nogle er midlertidige, og andre er mere alvorlige.
Udforsk de vigtigste årsager til appetitløshed
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Der kan være mange mulige årsager til appetitløshed. Der er endda mennesker, der begynder at væmmes ved tanken om mad næsten fra den ene dag til den anden. Måltiderne bliver et reelt problem, fordi intet tiltaler dem.

Du bør være meget opmærksom for at kunne identificere dine årsager til appetitløshed og opsøge en læge. På den måde vil du kunne rådføre dig med specialisten, så I sammen kan finde løsningen på dit problem.

Hvad er appetitløshed?

Appetitløshed er kendetegnet ved et pludseligt eller progressivt fald i lysten til at spise. Ud fra et medicinsk synspunkt er denne tilstand kendt som hyporeksi. Den kan være midlertidig eller ledsage personen i lang tid.

Hvis appetitløsheden er langvarig og sker for at opnå et betydeligt vægttab, er den medicinske betegnelse for den anoreksi. Dette problem kan opstå som følge af forskellige fysiske og psykiske helbredsproblemer.

Konsekvenserne af appetitløshed for menneskekroppen

Generelt har appetitløshed i enkelte tilfælde ikke alvorlige konsekvenser. Hyporeksi kan dog, hvis det varer ved over længere tid, føre til andre underliggende sygdomme, der er forbundet med undervægt og underernæring. Blandt de mest almindelige konsekvenser er følgende:

 • Svækkelse af immunsystemet.
 • Underernæring.
 • Tab af vægt og muskelmasse.
 • Svaghed og træthed.
 • Kvalme og svimmelhed.
 • Ændret bevidsthedstilstand.

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Nutrition and Metabolism påpeger, at manglende appetit hos ældre mennesker resulterer i, at de bliver immunsvækkede, modtagelige for infektioner og taber sig. I mellemtiden er der hos børn blevet observeret en negativ indvirkning på vækst og hjerneudvikling.

6 mulige årsager til appetitløshed

1. Visse typer infektioner

Bakterie- eller virusinfektioner kan være en af de mest almindelige årsager til appetitløshed. Når en person har influenza, oplever han/hun normalt appetitløshed på grund af hoste og fysisk træthed.

Men da denne tilstand normalt forbedres i løbet af kort tid, vil appetitten straks vende tilbage til det normale. Andre smitsomme årsager til ringe appetit er som følger:

Kvinde oplever forkølelse som årsager til appetitløshed

2. Psykologiske årsager er gængse årsager til appetitløshed

Ifølge en undersøgelse er humøret en af de gængse årsager til appetitløshed. Nogle ældre mennesker begynder at få et gradvist tab af appetit, efterhånden som de bliver ældre.

Dette problem er næsten umærkeligt og opdages ofte af venner og familie, når det er meget fremskredet. Det er også almindeligt hos folk, der har haft et stort tab. Dette er tilfældet ved et familiemedlems død eller en separation, et brud eller en skilsmisse.

Blandt de vigtigste psykologiske tilstande, der er forbundet med hyporeksi, er følgende:

Tilsvarende er der tilfælde af appetitløshed forårsaget af spiseforstyrrelser, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort af Medical Journal of Costa Rica and Central America. Det tydeligste eksempel er anoreksi.

Denne sygdom opstår, når en person på egen hånd beslutter sig for at holde op med at spise for at tabe sig. På grund af manglen på næringsstoffer svækkes kroppen, og der opstår et totalt tab af appetit.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Naturlige lægemidler til børn med dårlig appetit

Kvinde rører ved frugter, men har ingen appetit

3. Kroniske medicinske problemer kan være årsager til appetitløshed

Der er nogle sygdomme, der angriber vores krop, som kan udløse appetitløshed. Det kan f.eks. være nyresvigt, hjertesvigt, leversygdomme eller HIV, som det fremgår af en undersøgelse foretaget af Higher Institute of Medical Sciences of Santiago i Santiago de Cuba. Andre årsager omfatter bl.a:

 • Hypothyroidisme.
 • Hyperthyroidisme.
 • Demens.
 • Inflammatorisk tarmsygdom.
 • Diabetes.
 • Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

4. Graviditet

På trods af hvad man almindeligvis tror, kan nogle kvinder opleve tab af appetit under graviditet. Dette tab af appetit er normalt ledsaget af kvalme og opkastninger. Det menes generelt at være resultatet af den langsommere fordøjelse på grund af progesteron og direkte kompression af livmoderen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Øger kaffe appetitten?

5. Visse former for kræft

Appetitløshed og utilsigtet vægttab er hyppige symptomer på flere former for kræft. Det gælder f.eks. tyktarmskræft , mavekræft, kræft i æggestokkene og kræft i bugspytkirtlen. Desuden er det almindeligt, at disse symptomer ledsages af følgende tilstande:

 • Urolig mave.
 • Refluks.
 • Oppustethed i maven.
 • Svedeture om natten.
 • Gul hud og gule slimhinder.
 • Blod i afføringen.

6. Kemiske stoffer og medicin er mulige årsager til appetitløshed

Blandt de mest almindelige eksterne årsager til appetitløshed er forbruget af hallucinogener. Dette kan f.eks. omfatte stoffer som kokain, cannabis, heroin og amfetamin.

På den anden side er appetitløshed et almindeligt symptom som bivirkning af forskellige lægemidler. Det er normalt ledsaget af forstoppelse, kvalme eller diarré. Det er f.eks. tilfældet med antibiotika, beroligende midler og kemoterapi.

Hvornår skal man søge læge?

Hvis den manglende lyst til at spise er for langvarig, og du også taber dig meget, er det altid bedst at gå til lægen.

På samme måde bør hyporeksi i forbindelse med tegn på depression eller stofmisbrug, f.eks. alkohol og narkotika, behandles så hurtigt som muligt. Desuden kan ændringer i adfærd og ændret kropsbillede være forbundet med en spiseforstyrrelse.

Lægen vil angive den behandling, du skal følge i henhold til de symptomer, du har, og de årsager, der fører til tab af appetit.

Mad er nøglen til overlevelse

Husk, at mad er den energikilde, der holder os i live og ved godt helbred. Ellers vil vi ikke kunne overleve længe. I den forstand bør vi aldrig undervurdere et tab af appetit som et symptom, og det er bedst at søge lægehjælp, hvis dette symptom har været til stede i et stykke tid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.