7 kostfejl, som vi alle burde rette op på

Det kan være virkelig besværligt at få din familie til at stoppe med at begå kostfejl. Du er nødt til at indse, at du bliver, hvad du spiser, og derfor bør en god kost være en af dine hovedprioriteter.
7 kostfejl, som vi alle burde rette op på
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selv de mennesker, der er sundhedsbevidste og har gode vaner, kan begå kostfejl, der ødelægger deres planer om at opretholde de gode vaner. Så vær meget opmærksom på, hvad du spiser. I dag vil vi gerne give dig et par tips til, hvad du muligvis gør forkert, og hvordan du kan forbedre det.

Kostfejl, du muligvis begår

1. Dårlig planlægning

Det er let at vælge fastfood i mangel af planlægning

De fleste mennesker (op til 80% ifølge nogle undersøgelser) planlægger ikke deres ugentlige menuer. Så resultatet bliver ubalancerede spisevaner, der fører til overvægt. Det er af denne grund, du skal have noget grundlæggende kendskab til mad. Du skal lære noget om ernæring og være opmærksom på, hvad du spiser.

Vi lever i en kaotisk verden, og det kræver omhyggelig refleksion og planlægning at spise godt. Foretag smarte køb ved at vælge dem omhyggeligt.

2. Kostfejl: “Light” betyder ikke altid “sundt”

For det meste suppleres et fald i fedtindhold med andre stoffer, såsom salt eller sukker. Lade være med at falde for løftet om “light” fødevarer og indtag ikke denne type mad for ofte, da det vil ændre ernæringsbalancen i din kost. Hvis du vil spise let, skal du vælge lette fødevarer såsom grøntsager, frugt, nødder, fisk osv.

I øvrigt tror mange af os fejlagtigt, at fedt er skadeligt. I virkeligheden har vores krop brug for noget fedt for at fungere. Så hold dig også væk fra produkter, der reklamerer med “0% fedt”.

De er ikke kun fri for de dårlige fedtstoffer som transfedt, men de har heller ikke nogen gode fedtstoffer! For eksempel er monoumættede fedtstoffer og omega-3-fedtsyrer meget nyttige for vores krop, og vi bør opfylde vores daglige behov for dem.

Læs også: Kan du tage på ved at drikke light sodavand?

3. Spis fem gange om dagen

Eksperter anbefaler fem daglige måltider. Grundlæggende er det de almindelige tre måltider – morgenmad, frokost og aftensmad – og to ekstra i form af snacks eller mellemmåltider. Når vi ikke fodrer vores krop i en længere periode (mere end 3-4 timer), går den i alarmberedskab. Det udløser vores reservemekanismer.

Hvad betyder det nøjagtigt?

Det betyder, at vores krop begynder at spare på energien og akkumulere fedt, hvis vi ikke spiser ofte nok til at holde ud i de timer, hvor den ikke får et indtag af energi. Derfor er det vigtigt at undgå disse alarmmekanismer for at opretholde en korrekt balance.

4. Springe morgenmaden over

Tallerken med stoptegn og visere symboliserer kostfejl

Det er en udbredt vane i vores samfund at springe dagens første måltid over. Mange af os tror, at hvis vi gør det, vil vi tabe os hurtigere. Men du skal glemme alt om denne myte, for morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Det er det måltid, der giver os den energi, vi har brug for gennem resten af ​​dagen.

Ligeledes er det også en dårlig vane at spise på forskellige tidspunkter. Dette skyldes, at det menneskelige fordøjelsessystem er selvregulerende, og vi har specifikke tidsplaner. Det er skadeligt for vores helbred ofte at sprine måltider over.

5. For meget salt er en af ​​de mest almindelige kostfejl

Et overskud af salt vil føre til væskeophobning og problemer med blodtrykket. Dette skyldes, at for meget natrium i vores krop påvirker vores nyrer og hjerte. Disse forhold vil opstå over tid, hvis vi kontinuerligt spiser for meget salt.

Der er mange medicinske grunde til, at en person måske føler trang til salt. Kontakt en læge, hvis dette er tilfældet for dig.

I mellemtiden kan du prøve at følge en ordentlig kost med tilpas mængde salt. Prøv at tilføje andre urter og krydderier til din mad, hvis du mener, at den mangler smag. Eksperimentér med urter, krydderier, citrus, peber, hvidløg, eddike osv.

Læs også: Indtag af sukker og salt: Hvad er værst for kroppen?

6. Ikke alle salater er ens

De fleste mennesker tror, ​​at det at spise salater er at spise sundt, og at disse indeholder nok frugt og grøntsager i deres kost. Dette er en enorm fejltagelse, fordi en basissalat med kun salat, tomater og løg næsten ikke har nogen ernæringsmæssig værdi. Det, du spiser der, er mest vand.

For at spise en virkelig sund salat skal du blande og matche grøntsager, bælgfrugter, frugt, nødder, kød osv. Salat har en næringsværdi, men du har brug for mere end én ingrediens for at imødekomme dine daglige behov.

7. Kostfejl: For meget af en god ting

Råt kød på skærebræt

”Spis i det mindste kødet,” plejede mødre over hele verden at bønfalde deres børn om. Det havde sandsynligvis meget mere at gøre med prisen end med næringsværdien fra deres perspektiv.

Selvom vi bør spise en portion animalsk protein hver dag, bør det ikke udgøre mere end en fjerdedel af vores måltid. En velafbalanceret, farverig tallerken er en sund tallerken. (Bemærk, at vi ikke refererer til krymmel eller M&Ms her!) Sørg for, at masser af grøntsager, korn og bælgfrugter også kommer på din tallerken.

Som det sidste, skal du konsultere en ernæringsekspert, hvis du har spørgsmål til at opretholde dine gode spisevaner. De kan hjælpe!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ducrot, P., Méjean, C., Aroumougame, V., Ibanez, G., Allès, B., Kesse-Guyot, E., … Péneau, S. (2017). Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. The international journal of behavioral nutrition and physical activity14(1), 12. doi:10.1186/s12966-017-0461-7
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.