Efterferiesyndrom hos børn: Sådan hjælper du

Efterferiesyndrom er et barns følelsesmæssige reaktion på at komme tilbage til skolen med alt, hvad det indebærer. Ved at udnytte deres sommerferie, kan man reducere deres angst. Lær mere her!
Efterferiesyndrom hos børn: Sådan hjælper du

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Efterferiesyndrom hos børn er en forbigående stemning, der påvirker tilpasning til rutiner, herunder skoleliv. Det kan virke naturligt efter en skøn og sjov ferie. Det forekommer dog kun hos mindre end 8% af børnene.

Tanken om at stå tidligt op for at gå i skole efter at have brugt timer på at lave det, de elsker allermest, er skræmmende. Sandheden er, at børn og deres enorme tilpasningsevne formår at overvinde forhindringen uden større problemer.

Det skader dog aldrig at give dem en hånd.

Årsagerne til efterferiesyndrom

Hvis børn i første omgang afviser indførelsen af rutiner, ligger en stor del af ansvaret på forældrene. De er de grundlæggende aktører i kontrollen med de elementer, der udgør familiens daglige liv.

Noget af dette bunder i barnets personlighed. En anden svarer til familiens struktur, forældrenes stil, skolekonflikter, helbredsproblemer eller mobning samt stressfaktorer. Voksne skal være opmærksomme på at udelukke nogle af disse tegn, da børn har svært ved at forklare, hvad der sker med dem.

Sådan hjælper du et barn med at overvinde efterferiesyndrom

Som i mange andre konfliktsituationer er kommunikation nøglen til at finde en løsning. At bryde stilheden, modstå afvisning og bryde igennem væggen af dårligt humør og angst er en god måde at lindre spændinger på. Det er dog ikke let at nå dertil.

Inden tegnene på efterferiesyndrom hos børn (hvis de f.eks. viser irritation og alvorligt afslag på at udøve rutinemæssigt regime), må vi ikke tvinge dem eller bebrejde dem. Lad os i stedet tage del i det ansvar, der kommer i den nye skoleperiode. Dette er endnu mere nødvendigt, hvis de har skiftet skole for nylig.

Et stresset barn tager sig til hovedet

At finde årsagerne

At finde de faktorer, der forårsager lidelsen, er det første skridt på vejen til at overvinde efterferiesyndrom hos børn. Gennemgå planerne for hvile, leg og ansvar, og gør noget, hvis de overlapper hinanden.

Hvis du ikke bemærker, at der er større tilbageslag, når du gennemgår familiens interne faktorer, er årsagen måske ekstern.

Børn kan have svært ved at finde ordene, hvis de er påvirket personligt. Det er op til os at stille spørgsmål om klassekammerater og lærere og om dagen i skolen, for at få dem til at forklare scenarier fra skolen. Enhver udtryksmekanisme er gyldig.

Brug tid sammen med børn for at hjælpe med at løse efterferiesyndrom

I ferien har voksne ofte brugt det meste af deres tid sammen med børnene. Således bliver adskillelsen, som afslutningen på ferien indebærer, måske ikke godt modtaget.

At finde en måde at ledsage dem på, tage med dem i skole og blive et stykke tid og sige ordentligt farvel er måder at hjælpe på. På denne måde er overgangen ikke så pludselig.

Dyrk tillid og sikkerhed

Forældre har et perspektiv på problemer, der er farvet af erfaring. Børn, der føler sig ubeskyttede, antager, at den ubehagelige situation er en total blindgyde.

I skal finde en måde at løse problemet på sammen.

Kend miljøet for at forhindre efterferiesyndrom

Forældre bør være opmærksomme på det miljø, de bevæger sig i, og som børn interagerer med. Dette gælder for omgivelserne udenfor hjemmet, som omfatter naboer, venner og skole.

Voksne bør besøge skolen ofte og bør søge at etablere samtaler med ledelse, lærere og omsorgspersoner. Fra disse samtaler kan forældre udlede kvaliteten af deres børns miljøer.

Voksne bør forsøge at komme til bunds i forhold, der kan påvirke børn. Det handler ikke om overbeskyttelse, men om at vide og erkende, at sikkerhed og tillid i skolen er en social og kollektiv konstruktion.

Sådan forebygges efterferiesyndrom hos børn

En strategi til at forhindre efterferiesyndrom hos børn er at planlægge fremad. Skoleskemaer er lavet på forhånd. Lad os drage fordel af dette, så dagsordenen tager forbehold for forsinkelser og uforudsete begivenheder. Tilpas det med entusiasmen for at spare tid.

En række handlinger, der har at gøre med den autonom og personlig forvaltning af skemaer, foreslås nedenstående. De skal dog tilpasses smag og behov, samt til arbejde og sociale forpligtelser.

Forbered skoleartikler med dit barn

Forældre kan inkludere børnene i opgaven med at organisere deres skoleartikler i god tid. Duften af papir og de fine farver på kuglepenne og klistermærker er altid spændende. At forberede rygsækken og skabe en rutine på forhånd, kan fremkalde de bedste ønsker.

Et billede af en skoletaske

Gør ikke noget brat

Børn tolererer ikke pludselige ændringer særlig godt. Hvis de har sovet længe, er det traumatisk at stå tidligt op for at komme tilbage til skolen. På forhånd kan du justere sengetiden til at være tidligere og tidligere.

Forberedelse omfatter også fag og opgaver. Forfriskning af koncepter forbereder børnenes interesse i skolen.

Kommunikér godt humør

Hvis bekymringer og stress smitter, så gør godt humør også. Livet er kompliceret, men vi skal beskytte vores børn.

Det handler om at forstå, at familiens følelsesmæssige intelligens er etableret baseret på alliancer og støttenetværk, der letter deres udvikling.

Familien bygger sin succes på flydende kommunikation, der omfavner og fejrer overgange, ændringer og nye etaper. Derudover skal barnet føle sig som en del af det, integreret og anerkendt.

Planlægning er at skabe frihed

Voksne skal hjælpe med at planlægge børns dage.

Ellers vil unødig jag føre til ubehag i børns liv. Eksempelvis betegner hast umodenhed og er en stressudløser, der overføres fra voksne til børn. På samme måde ophobes udskudte opgaver, der hurtigt vil føre til fortvivlelse.

Men hvis der er en god planlægning, vil forældrene have planer og rutiner, der inkluderer sjov og rekreation.

Børn har brug for sjov lige så meget, som de har brug for ilt. Efterferiesyndrom er intet andet end et symptom på følelsen af, at de er ved at miste friheden.

Det er vigtigt at planlægge udflugter, sjov og legeaftaler for dem. Husk: At komme tilbage til skolen kan og skal være spændende!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.