Egenskaberne ved antinæringsstoffer

Antinæringsstoffer forstyrrer optagelsen af visse elementer på tarmniveau. De har i princippet en negativ konnotation, men spiller faktisk en vigtig rolle for velvære. Hvordan det?
Egenskaberne ved antinæringsstoffer
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Antinæringsstoffer er forbindelser, der forstyrrer optagelsen af stoffer i tarmen, og de kan være naturlige eller syntetiske. Desuden har de været i fokus for forskningen i de seneste år, fordi flere fødevarer og drikkevarer, som vi regelmæssigt indtager, indeholder dem.

Disse elementer findes i naturen, og de er ikke skadelige for kroppen. Hvilke er de mest almindelige? Hvad bør du vide om dem? Læs videre for at finde ud af det.

Vigtigste antinæringsstoffer i fødevarer og drikkevarer

Antinæringsstoffer forvirrer folk, der forsøger at holde sig til en sund kost. Fordelene ved fødevarer, der indeholder disse stoffer, opvejer dog de mulige negative virkninger. Det fremgår i hvert fald af en artikel fra Harvard School of Public Health.

Tanniner

Det er en type polyfenoler, som forhindrer optagelsen af visse proteiner eller jern. De er til stede i vindruer, som er rige på resveratrol, og har ofte en bitter smag. De har imidlertid antioxidant egenskaber, som er vigtige for sundheden på trods af deres jernchelaterende evne.

Desuden synes indtag af dem at bidrage til at forebygge hjertekarsygdomme ifølge en artikel offentliggjort i British Journal of Pharmacology. Derfor skal du inddrage disse stoffer i din kost.

Du skal også sikre et regelmæssigt indtag af jern og C-vitamin ved at inddrage andre fødevarer for ikke at opleve komplikationer i forbindelse med anæmi.

Indtagelse af store mængder tanniner kan være en risikofaktor for veganere. Det skyldes, at vegetabilsk jern har en lavere biotilgængelighed end animalsk jern i sig selv. Det er derfor nødvendigt at overvåge indtagelsen af dette mineral i diæter uden animalske produkter.

Kort sagt er det bedst at øge indtagelsen af C-vitamin i denne type kost og at adskille fødevarer med et højt indhold af vegetabilsk jern fra dem, der indeholder tanniner.

To typer vindruer

Fytinsyre

Det findes især i frø, korn, nødder og visse bælgfrugter. Forbruget af det kan have en indvirkning på optagelsen af zink, jern og calcium. Desuden kan det hæmme nogle fordøjelsesenzymer, der er forbundet med proteolyse.

Det hjælper dog med at kontrollere glukoseniveauer og reducere insulinresistens. Det kan også reducere risikoen for at udvikle fedtlever ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2016.

Indtil videre mangler der stadig forsøg på mennesker for at kunne give gyldige beviser i dette henseende. Det er dog klart, at dette stof har positive konsekvenser for sundheden.

Calciumoxalat

Dette stof findes i visse grønne bladgrøntsager. Det binder calcium og kan reducere optagelsen af dette næringsstof. Desuden kan det også forstyrre andre mineraler såsom jern og magnesium.

Som om det ikke var nok, kan et overdrevet indtag fremme nyresten. Men disse skyldes faktisk dehydrering og muligvis en vis genetisk betinget faktor.

Desuden kan biodiversitet i tarmmikrobiotaen reducere risikoen for denne type lidelse betydeligt. Bakterier af slægten Lactobacillus er ansvarlige for at forebygge dannelse af nyresten ved at nedbryde oxalater ifølge en gennemgang offentliggjort i Microbial Pathogenesis.

Fiber

Et overdrevet fiberindtag kan forstyrre optagelsen af visse næringsstoffer gennem kosten. Det forsinker glukoseoptagelsen og blokerer delvist for kolesteroloptagelsen, når det indtages i normale mængder. Det kan dog forstyrre proteinoptagelsen i større mængder.

Dette stof er dog nødvendigt for enhver kost. Det skyldes, at det forbedrer styringen af mæthedsfornemmelsesmekanismen ud over at reducere de problemer, der er forbundet med tarmtransit.

Desuden er indtaget af det forbundet med den selektive vækst af mikrobiotaen fra fermenteringsprocesser. Risikoen for hjertekarsygdomme falder også, når indtagelsen af kostfibre er tilstrækkelig.

Person holder illustration af tarme

En varieret kost vil hjælpe dig med at føle dig godt tilpas med antinæringsstoffer

Antinæringsstoffer er stoffer, der kan forstyrre optagelsen af visse forbindelser på tarmniveau. De er dog i mange tilfælde nødvendige for en sund krop. Derfor skal de være en del af din kost.

Det bedste, du kan gøre, er at holde dig til en balanceret og sund kost. Det vil sikre en forsyning af alle de næringsstoffer, som din krop har brug for, og reducere den mulige effekt af antinæringsstoffer.

En strategi til at opnå dette er at passe på dit fiberindtag. Det er en god måde til at få mæthedsmekanismen til at fungere optimalt, hvilket vil reducere appetitten og dermed at snacke mellem måltiderne.

Det kan interessere dig ...
Hampemælk: Næringsstoffer, fordele og en opskrift
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hampemælk: Næringsstoffer, fordele og en opskrift

Hampemælk er en vegetabilsk drik, der laves ved at blande malede hampefrø og vand. Det kan bruges som et alternativ til komælk og er velegnet til v...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Sekita A., Okazaki Y., Katayama T., Dietary phytic acid prevents fatty liver by reducing expression of hepatic lipogenic enzymes and modulates gut microbiota in rats fed a high sucrose diet. Nutrition, 2016. 32(6): 720-2.
  • Sadaf H., Irfan Raza S., Waqas Hassan S., Role of gut microbiota against calcium oxalate. Microb Pathog, 2017. 109: 287-291.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.