De forskellige fordele ved carotener

Carotener er naturlige røde, gule og orange pigmenter, der er til stede i planter. Det kan give vores krop mange fordele at indtage dem. Læs med for at lære mere!
De forskellige fordele ved carotener
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Der er forskellige sunde fordele ved carotener, eftersom de er en gruppe naturlige komponenter, der er produceret af planter. Disse substanser er ansvarlige for pigmenteringen af bestemte frugter og grøntsager. De producerer derudover bestemte gavnlige handlinger i menneskekroppen.

Dette begreb inkluderer kemiske komponenter, som indeholder kulstof- og hydrogenatomer. Ifølge forskellige studier er de naturlige antioxidanter, som har en forebyggende effekt mod sygdomme og er meget vigtige i naturen. Læs med for at lære mere!

Betydningen af carotener i naturen

Planter omdanner carotener for effektivt at opfange sollys, foruden at producere klorofyl. Med andre ord er de et vigtigt aspekt, der er nødvendigt for at udføre fotosyntese. De optager ultraviolet, violet og blåt lys, og spreder orange og rødt lys og i mindre grad også gult lys.

Når efteråret kommer, bliver klorofyl (ansvarligt for den grønne farve) nedbrudt, og de andre pigmenter forbliver. De orange, røde og gule farver dukker dermed op i gulerødder, græskar, tomater, søde kartofler og nogle blomster. I verden af grøntsager er carotener altså ansvarlige for farven på alger og svamp.

Hos dyrearter giver de derudover pigmenter til fjer og næb hos nogle fugle, skelettet hos krebsdyr samt muskler og hud hos fisk. Altædende dyr har faktisk gulligt kropsfedt som et resultat af ophobningen og opbevaringen af disse komponenter i deres kost.

I den forstand kan denne pigmentering også findes i animalske produkter såsom mælk, smør og æg.

Gulerod kan lade os nyde fordele ved carotener

Hvordan er de klassificeret, og hvordan fungerer de?

Carotener, der også er kendt som carotenoider eller A-vitamin forløbere, er fedtopløselige komponenter. Det betyder, at optagelsen af dem kan opnås ved at blande dem med lipider.

I modsætning til de fleste næringsstoffer, forstærker tilberedning, hakning og sautéring af fødevarer, der er en kilde til disse næringsstoffer, faktisk deres handlinger. De er klassificeret i to grupper:

 • Klorofyl: Lutein og zeaxanthin.
 • Carotener: Beta-karoten og lycopen.

Af alle dem er beta-karoten, lycopen og lutein dominerende.

Sundhedsmæssige fordele ved carotener

Som vi har nævnt, er fordele ved carotener forbundet med muligheden for at beskytte kroppen mod sygdomme og forbedre immunsystemet. Blandt deres funktioner skiller de følgende sig ud:

De hjælper med at bevare sunde øjne

Eftersom disse substanser er forløbere for A-vitamin, er de essentielle for at opretholde sunde øjne og forebygge sygdomme såsom blindhed, natteblindhed og tørre øjneVi anbefaler derfor at inkorporere mindst 6 milligram af dette næringsstof om dagen.

I den forstand er en af de primære årsager til øjenproblemer forringelsen af nethinden. Vedvarende eksponering for blåt lys er faktisk en af årsagerne. Carotener kan heldigvis optage det og dermed forebygge skade og endda stoppe udviklingen.

De har gode fordele for hjertekarsystemet

Fordi carotenoider er komponenter, som har antioxidante handlinger, reducerer de betændelse i kroppen. Med hensyn til det har videnskabelige beviser vist, at de reducerer risikoen for at udvikle hjerteproblemer såsom åreforkalkning, som er en sygdom, hvor kolesterol blokerer blodkar.

De hjælper også med at forbedre risikofaktorer såsom forhøjet blodtryk, fedme i maveområdet og glukoseintolerance. Alt dette reducerer sandsynligheden for en større lidelse forbundet med hjertekarsystemet.

Fordele ved carotener: De forsinker aldring af huden

Selvom hudens aldring finder sted naturligt, er ultraviolette stråler i stand til at fremskynde processen. Ifølge studiet, “Nutritional Importance of Carotenoid Pigments“, beskytter et passende indtag af disse næringsstoffer kroppen mod celleforandring og forebygger skader på huden.

Både lycopen og beta-karoten giver denne effekt. Kosttilskud er også effektive.

Vi anbefaler, at du også læser: Ultraforarbejdede fødevarer øger cellulær aldring

De reducerer risikoen for sygdom

Foruden handlingerne, der allerede er beskrevet, hjælper carotenoider med at beskytte mod udviklingen af hudkræft. Det er forbundet med deres antioxidante potentiale og forsinkelsen i aldring, som eliminerer ophobningen af cellulære skader. Med andre ord blokerer næringsstoffet ændringer i cellerne, som kan føre til ondartet forringelse.

Kvinde ser sig i spejl

Primære kilder til carotener

Fordelingen af carotener i de forskellige grupper af planter viser ikke et unikt mønster, men vi kan som regel finde dem i grøntsager og frugter med røde, orange og gule pigmenter. Blandt dem er gulerødder, mango, rød peberfrugt, papaya og tomat.

Vi kan også få disse fordele ved carotener ved at spise fersken, guava, blommer, sød kartoffel, æggeblommer, majs, græskar, kål og mandariner.

Fordele ved carotener: Hvad man bør huske på

Som du kan se, er der forskellige fordele ved carotener for vores helbred. De er antioxidante substanser, som hjælper kroppen med at beskytte celler, væv og organer mod skadelige effekter af giftige substanser. De forebygger dermed, at sundhedsproblemer udvikler sig.

Af den grund er det vigtigt at indtage en stor variation af fødevarer, som har et stort indhold af carotener. Vi råder dig til at tale med en ernæringsekspert for at få vejledning til, hvilke planter der kan styrke dit immunforsvar, foruden dem, vi allerede har nævnt.

Man bør også overveje, at carotener er tilgængelige i kosstilskud med A-vitmain, men man bør kun tage dem under sundhedsfaglig vejledning. Et for stort indtag kan forårsage alvorlige helbredsmæssige komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cruz Bojórquez, R. M., González Gallego, J., & Sánchez Collado, P. (2013). Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutrición Hospitalaria28(1), 6-15.
 • Vitale, Arturo Alberto, Eduardo Alberto Bernatene, and Alicia Beatriz Pomilio. “Carotenoides en quimioprevención: Licopeno.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 44.2 (2010): 195-238.
 • Ciccone, M. M., Cortese, F., Gesualdo, M., Carbonara, S., Zito, A., Ricci, G., … & Riccioni, G. (2013). Dietary intake of carotenoids and their antioxidant and anti-inflammatory effects in cardiovascular care. Mediators of inflammation2013.
 • Taricco, M. EL AGUACATE: PRECIOSO ALIADO DE LA SALUD.
 • Olmedilla Alonso, Begoña. “Efectos de¿ nuevos¿ nutrientes sobre la retina y la función visual.” (2008).
 • CAROTENOIDES. (2012). Sociedad Argentina de Nutrición. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/carotenoides.pdf
 • Olmedilla Alonso, Begoña. “Las vitaminas, carotenoides y minerales.” (2017).
 • Carranco Jáuregui, María Elena, Ma Calvo Carrillo, and Fernando Pérez-Gil Romo. “Carotenoides y su función antioxidante: Revisión.” Archivos latinoamericanos de nutricion 61.3 (2011): 233-241.
 • Meléndez Martínez, Antonio Jesús, Isabel Vicario Romero, and Francisco José Heredia Mira. “Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides.” (2004).
 • Mesquita, S. S., C. M. L. L. Teixeira, and E. F. C. Servulo. “Carotenoides: propriedades, aplicações e mercado.” Revista virtual de Química 9.2 (2017): 672-688.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.