Emhætter: Fordele og ulemper

Emhætter hjælper med at fjerne den røg, der opstår i køkkenet. Ud over modellerne viser vi, hvordan du kan vurdere deres fordele og ulemper.
Emhætter: Fordele og ulemper

Sidste ændring: 08 april, 2023

Du kan montere emhætter i loftet eller på væggen. Nogle ser ret moderne ud, og andre har et traditionelt udseende. Men i alle typerne finder du egenskaber og ulemper, som du bør kende, før du køber og installerer en emhætte. Vi fortæller dig mere i denne artikel.

Hvad er emhætter?

Consumoteca betegner emhætter som apparater, der er installeret i køkkenet med det formål at suge røg. De tilføjer blandt andre fordele reducering af fedt, der er i luften, og eliminering af lugt og varme.

For ikke at forurene miljøet er det tanken, at røgen, der føres ud af huset, kommer ren ud. Derfor har de et filter, som er uundværligt og hjælper med at slippe af med forurenende stoffer, der produceres af gaskomfurer, såsom kulilte og nitrogenoxid.

I hjemmet er emhætter lige så nyttige som på det professionelle område. I den forbindelse forklarer branchebladet HVAC&R, at ventilation er afgørende under madlavning, da det normalt foregår i lukkede rum.

Der findes også emhætter med recirkulation. I dette tilfælde returnerer de den rensede luft til køkkenet. Det gode er, at de fleste af dem understøtter begge systemer i samme apparat.

Emhætter er fremstillet i rustfrit stål og fås i forskellige størrelser og innovative designs, så de er anvendelige og æstetiske.

Familie laver mad sammen

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Gasdrevne husholdningsapparater og deres fordele

Fordelene ved at installere emhætter i huset

Ud over at forny luften i køkkenet forlænger emhætterne også levetiden for resten af møblerne, da de bekæmper den fugt, der ødelægger dem. De mindsker også risikoen for at ophobe støvmider og skimmelsvamp på grund af varmen.

Her er nogle andre fordele ved at installere emhætter til at udsugning af damp og røg fra køkkenområdet:

  • Variation: Der findes emhætter til enhver smag og enhver stil. Tjek kataloger, søg råd hos eksperter, og tag den med hjem, der svarer til dine krav.
  • Sugeevne: Selv om de fleste af dem er effektive til udsugning af luft, er det bedst at vælge dem, der passer til dit køkkens dimensioner. Lad dig ikke kun rive med af størrelse eller udseende. Hemmeligheden ligger i sugeevnen.
  • Få mest muligt ud af den plads, der er til rådighed: Placeringen af disse enheder sparer plads, da de er placeret over komfuret, og for at installere dem ændrer du ikke placeringen af andre møbler. Deres placering er ideel, så rummet ikke ser rodet ud, især hvis det er et lille rum.
  • Stil: De traditionelle er stadig meget populære, men de dekorative emhætter er også på mode. Fra rustikke til minimalistiske passer de ind i resten af møblerne. De har et lys og fås i klassisk sølv, sort og guld, selv om det også er muligt at finde andre farver.
  • Nem rengøring: Der sælges særlige produkter til rengøring af emhætter. Du skal blot følge producentens anvisninger. Hjemmelavede affedtningsmidler er dog også nyttige. Du kan anvende dem med en svamp eller en klud, der er fugtet med vand og natron. Du kan også bruge en opløsning af vand og klar eddike.

Hvis snavset er meget indgroet, hjælper en tandbørste til at rengøre emhætter.

Ulemperne ved at installere emhætter i hjemmet

Det er vigtigt at kende de ulemper, der er forbundet med installation af emhætter. Det betyder ikke, at der er dårlige aspekter ved denne investering, men der er visse detaljer, som du skal huske på, så du ikke bliver overrasket under brugen.

Her er, hvad du skal huske på:

  • Støj: Selv om ikke alle emhætter larmer overdrevent meget, skal du huske på, at de arbejder med en motor, og det har en tendens til at kunne mærkes. Nogle gange forstyrrer lyden samtaler i køkkenet.
  • Pris: Der er priser til ethvert budget, men hvis du ønsker en dekorativ emhætte, skal du være forberedt på at betale mere. Når dit budget er begrænset, er det en god idé at købe faste eller teleskopiske emhætter – dvs. dem, som du placerer under skabene.
  • Eludgifter: I store køkkener er “normal” styrke måske ikke nok til udsugning af røg og lugte. Hvis du vil sikre absorptionen, skal du bruge den maksimale effekt, og konsekvenserne er højere eludgifter og mere støj.
  • Forpligtelse til vedligeholdelse: Rengøring af fedt fra emhætterne er et dagligt ansvar for at undgå brandfare, og for at køkkenet ikke skal se utiltalende ud. Fjern jævnligt filtrene, vask dem og udskift dem om nødvendigt med nye.
Eksempel på, hvordan man rengør emhætter

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Køkkenudstyr: Hvad er det vigtigste tilbehør?

Sådan vælger du den bedste emhætte

Tre faktorer gør sig gældende ved valg af emhætter. En af dem er rummets indretning, da det visuelt tiltrækker en emhætte, der passer til resten af indretningen. Når midlerne tillader det, skal du kigge efter farver, design og stilarter, der passer til den stil, der er tydelig i rummet.

Størrelsen på komfuret samt apparatets størrelse har indflydelse på det rigtige køb. Vælg den, der måler mindst samme bredde som komfuret.

Ved installationen skal du sammen med teknikeren tjekke, at afstanden mellem brænderne og udsugningen er sikker. Generelt skal den være 70 centimeter, når toppen er glaskeramisk, og 75 centimeter for gaskomfurer.

Strømforsyning er den tredje vigtige faktor, som du skal være opmærksom på. Hvis du vil anslå sugeevnen af en emhætte, skal du gange rummets kvadratmeter med højden. Gang derefter, under hensyntagen til produktets størrelse, igen med 12, og du har beregnet sugeevnen.

Så nu, hvor du har anbefalingerne, vil du så købe en emhætte?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.