Derfor sover babyer bedst ved siden af deres mødre

Det er normalt og naturligt for babyer at falde i søvn, når deres mor er i nærheden. Derfor er det vigtigt, at unge babyer sover i nærheden af deres mødre.
Derfor sover babyer bedst ved siden af deres mødre

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvorfor sover din baby kun, når han er ved siden af ​​mig? Det er et spørgsmål, mange nye mødre stiller sig selv, når de er trætte efter flere nætter med dårlig søvn. ​Hvorfor sover babyer, når de er tæt på deres mor? Vi besvarer spørgsmålet i dag.

Efter at have tilbragt ni måneder med omfavnelse og støtte inde i ​​hendes krop, hvor de faldt i søvn og vågnede til lyden af deres mors hjerteslag, er dette nøglen til babyer og søvn.

Hvorfor tror vi det skulle være anderledes efter fødslen? Læs videre, og lær mere om babyer og søvn.

Hvornår sover babyer bedst?

Det er normalt, at babyer sover bedre ved siden af ​​deres mødre

Babyer sover bedst, når de er i nærheden af deres mor

Børn har brug for og søger fysisk kontakt for at føle sig rolige og beskyttede, ligesom da de befandt sig i livmoderen. De har brug for det, mens de er vågne, falder i søvn og mens de sover, og når de vågner igen.

Sådan var det under graviditeten og sådan vil det vare et stykke tid længere.

For det første fordi babyer skal vænne sig til at leve udenfor livmoderen. Derefter bliver deres søvnmønstre ikke regelmæssige, før de er 5 eller 6 år gamle.

Men nogle forældre mener, at fra det tidspunkt de bliver født, skal de sove i deres egen barneseng i deres eget værelse. Andre tager krybben ind i deres soveværelse til barnet når 4- eller 5-måneders alderen, men ikke længere.

Desværre hjælper dette dog ikke babyen med at sove. Babyer sover kun, hvis de er tæt på deres mor, fordi det er det eneste, de kender til. Det er sandheden om babyer og søvn.

Læs også:

Sover babyer bedst ved siden af dig? Måske. Og det skader ikke.

Samsovning har været brugt i generationer i nogle kulturer

At få deres baby til at sove ordentligt er den mest almindelige bekymring for nye mødre.

Mens de leder efter “magiske opskrifter” for at få dem til at sove længere eller for at få dem til at falde i søvn selv efter at være vågnet, overser de den nemmeste løsning når det kommer til babyer og søvn: At sove sammen.

I mange kulturer har børn i generationer sovet sammen med deres forældre og deres forældre med deres bedsteforældre. Nogle gange har de sovet i det samme rum, oftest i samme seng.

Samliv praktiseres stadig af mange forældre uanset social klasse, kulturelle skikke eller deres oprindelsesland.

Mellem 1980 og 1990 blev Ferber metoden kendt.

Mange læger, psykiatere og specialister støttede ideen om at lade din baby sove alene, men de glemte, at babyer er pattedyr. Ligesom ethvert væsen, der bliver ammet af sin mor, falder babyer kun i søvn, hvis de er tæt på deres mor.

Mens de ammer og vugger dem, lytter de til deres mors hjerte, lugter hende i nærheden og falder i søvn.

Læs også:

Baby vil gerne være tæt på mor

Fra de befandt sig i livmoderen har babyer være vant til at høre og mærke deres mor

Mange mennesker tilskriver et barns søvnproblemer til deres forældre. De hævder, at forældrenes aktiviteter vil holde babyen vågen.

Det er dog ikke tilfældet.

Gravide kvinder bevæger sig rundt, går op og ned ad trapper, kører biler, danser, har sex og dyrker motion. Selv ved graviditeter, der kræver total hvile, hører og mærker babyen sin mor.

Al den bevægelse og alle disse lyde ledsager babyer, mens de sover i livmoderen, hvilket ikke er som at sove alene i en krybbe i et stille rum.

Det er helt naturligt

Der er nogle babyer, som kun falder i søvn, når de er tæt på deres mødre, fordi det er naturligt.

Men mange insisterer stadig på at efterlade dem alene i deres krybber. For at afholde dem fra at græde og sove dårligt – såvel som for dig og din partner – så gør det nemt for dig selv og hold din baby tæt ved dig.

Selv om mange af os havde vores forældre og bedsteforældre til at sove sammen med, i stedet for bare at gøre det samme, er det tid til at stole på vores hjerter og hvad vores baby ønsker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rocío Sánchez-Carpintero Abad. (2008). Trastornos del sueño en la niñez. Protocolos de Neurología.
  • Velayos Jorge, J. L., Moleres, F. J., Irujo, A. M., Yllanes, D., & Paternain, B. (2007). Bases anatómicas del sueño. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.
  • Izzedin-Bouquet, R. (2009). El método de observación de bebés de Esther Bick. Perinatol Reprod Hum.
  • VV.AA. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.