Enterogermina: Hvad bruges dette probiotikum til?

Denne artikel forklarer, hvad Enterogermina er. Dette probiotikum er ordineret i tilfælde af diarré eller antibiotikabehandling.
Enterogermina: Hvad bruges dette probiotikum til?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 17 januar, 2023

Blandt de forskellige probiotika, der anvendes til at hjælpe med at regenerere tarmmikrobiotaen, finder vi Enterogermina ®. Det består af sporer af bakterien Bacillus clausii.

Det fås uden recept og anbefales til at hjælpe med behandling af diarré forårsaget af infektioner. Det overvejes dog også at bruge det ved andre sundhedsproblemer, såsom forgiftninger eller reaktioner på medicin.

Her i artiklen gennemgår vi, hvad probiotika er, herunder Enterogermina®. Vi fortæller dig også, hvordan du skal tage det og den anbefalede dosis.

Diarré og tarmmikrobiota

Udtrykket mikrobiota bruges om de forskellige samfund af mikroorganismer, der lever i menneskekroppen, enten på huden eller i slimhinderne. F.eks. dem i fordøjelseskanalen.

Navnlig tarmmikrobiotaen anslås at bestå af billioner af mikroorganismer, der tilhører ca. 1000 forskellige bakteriearter. Den spiller en vigtig rolle med hensyn til ernæring som et “metabolisk organ”. Andre funktioner er imidlertid også ved at blive undersøgt med hensyn til immunsystemet og inflammation.

Ifølge undersøgelser om emnet kan tarmmikrobiotaen imidlertid påvirkes ved diarré og ved vedvarende indtagelse af antibiotika. Det er her, probiotika kommer ind i billedet.

Kvinde på toilet lider af forstoppelse

Ved kraftig diarré udslettes den normale bakterieflora i tarmen, hvilket vanskeliggør den efterfølgende helbredelse.

Hvad er Enterogermina®, og hvad bruges det til?

Forskellen mellem præbiotika og probiotika er, at præbiotika er mikrobiotaens føde, mens probiotika er en type medicin, der grundlæggende består af bakterier. Det vil sige, at vi indtager levende bakterier.

Blandt disse lægemidler er Enterogermina ®. Dets hovedbestanddel er sporer af Bacillus clausii. Disse stavformede mikroorganismer findes ofte i jord, men anses ikke for at være patogene.

I en kapsel af dette lægemiddel er der milliarder af sporer, som kan modstå mavesyre og passere ind i tarmen. Når de først er kommet dertil, udvikler de sig og giver anledning til nye bakterier, som klæber til væggene og beskytter slimhinden.

På grund af dette gives Enterogermina® for at forbedre tarmvævets sundhed, når det er blevet påvirket af forskellige årsager. Lad os tage et kig på fordelene.

Fordele ved Enterogermina ®

På trods af fremskridt inden for lægemiddelforskning og forbedrede sanitære forhold udgør diarré stadig en sundhedsrisiko for mennesker i dag, især for børn.

Forskning har imidlertid vist effektiviteten af Enterogermina ® med hensyn til at reducere hyppige og vandige afføringer, når årsagen er af infektiøs oprindelse. Det bruges også til behandling af andre typer diarré i forbindelse med Crohns sygdom eller colitis ulcerosa, forgiftning, kemoterapi eller antibiotikabehandling.

Det kan endda hjælpe, når tarmmikrobiotaen påvirkes af intens træning. Desuden har dette probiotikum en positiv immunmodulerende virkning, idet det stimulerer produktionen af immunglobuliner.

Enterogermina ® fremmer den korrekte optagelse af næringsstoffer i tarmen og bidrager til at forbedre fordøjelsesprocessen. Andre sundhedsmæssige fordele ved Bacillus clausii er ved at blive undersøgt:

 • For at reducere de negative virkninger af medicinen til udryddelse af Helicobacter pylori.
 • Behandling af tilbagevendende infektioner i de øvre luftveje, især hos børn.
 • Symptombehandling af pollenallergi hos børn.
 • Forbedring af den vaginale mikrobiota.
 • Hjælp til behandling af urinvejsinfektioner.

Hvordan man tager Enterogermina ®

Enterogermina ® er en klar, tyk væske med en let salt smag. Det kommer normalt i små plastikbeholdere, der ligner ampuller.

Det indtages oralt, direkte fra beholderen. Hvis det ønskes, kan det fortyndes i vand eller andre drikkevarer, hvad enten det er juice, mælk eller te.

Det må ikke opløses i kaffe.

Det skal bemærkes, at der er et normalt format, der indeholder 2000 millioner Bacillus clausii, mens der også er et andet, kaldet Plus, som har dobbelt så meget. Den mængde, der skal indtages, afhænger af flere faktorer, såsom personens alder, symptomernes sværhedsgrad eller produktets koncentration.

Med hensyn til dosering anbefales følgende:

 • Voksne: Pr. dag, mellem 2 og 3 doser på 2000 millioner.
 • Børn: 1 til 2 doser pr. dag. I tilfælde af Plus-dosering, en dosis pr. dag.

Man bør vente mindst 4 timer mellem hvert indtag. Det er ikke nødvendigt at tage dem på tom mave. Hvis antibiotika tages samtidig, bør der være et interval mellem hver medicinering.

Person står med en pille, der er Enterogermina

Bivirkninger og kontraindikationer

Enterogermina ® forårsager normalt ikke bivirkninger. Der er dog observeret nogle bivirkninger, især hos patienter, der er følsomme over for produktet. Disse omfatter irritation, kløe og rødme af huden.

Der er ingen kontraindikationer, undtagen i de allerede nævnte tilfælde af personer med overfølsomhed. Derfor kan det indtages af børn samt gravide og ammende kvinder. Men selv om det er et produkt, der kan købes uden recept, bør du altid konsultere din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • García J, Alzate J, Hoyos J, Cristancho E. Bacteremia after Bacillus clausii administration for the treatment of acute diarrhea: A case report. Biomed.  2021;  41(Suppl 2): 13-20.
 • Ianiro G, Rizzatti G, Plomer M,  et al. Bacillus clausii for the treatment of acute diarrhea in children: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2018; 10(8): 1074. doi:10.3390/nu10081074.
 • Mariño G, Núñez V, Barreto P. Microbiota, probióticos, prebióticos y simbióticos. Rev Acta Médica. 2016; 17(1). Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=68527.
 • Marseglia G, Tosca M, Cirillo I, et al. Efficacy of Bacillus clausii spores in the prevention of recurrent respiratory infections in children: a pilot study. Ther Clin Risk Manag. 2007; 3(1):13-17.
 • Plomer M, Iii Perez M, Greifenberg DM. Effect of Bacillus clausii Capsules in Reducing Adverse Effects Associated with Helicobacter pylori Eradication Therapy: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial. Infect Dis Ther. 2020; 9(4): 867-878.
 • Senesi S, Celandroni F, Tavanti A, Ghelardi E. Molecular characterization and identification ofbacillus clausii strains marketed for use in oral bacteriotherapy. ASM Journals Applied and Environmental Microbiology. 2001; 67(2): https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/AEM.67.2.834-839.2001.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.