Hvad kan ændre farven på spædbørns afføring?

Ændringer i farven på spædbørns afføring bør ikke alene give anledning til bekymring. Sådanne variationer skyldes næsten altid mindre faktorer.
Hvad kan ændre farven på spædbørns afføring?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Farven på spædbørns afføring kan ændre sig af forskellige årsager. Nogle gange skyldes ændringen naturlige faktorer, f.eks. kost. Andre gange er det et tegn på et sundhedsproblem.

Du bør være opmærksom på ændring af farven på afføringen hos spædbørn, når den opstår sammen med andre symptomer, f.eks. gråd, opkast eller feber. Det er også vigtigt at være opmærksom på afføringens konsistens.

De forskellige farver på spædbørns afføring

Ændringer i farven på spædbørns afføring er ofte forbundet med den hastighed, hvormed maden passerer gennem deres tarme. Der er også tidspunkter, hvor de er et tegn på et problem. Lad os se på, hvad hver af de forskellige farver kan betyde.

Sort afføring: Farven på spædbørns afføring de første dage efter fødslen

Det er almindeligt for nyfødte at have sort afføring med en tjæreagtig konsistens. Dette er kendt som mekonium og varer normalt omkring to dage efter fødslen. Senere, hvis barnet spiser noget med et højt jernindhold, kan afføringen også blive sort. Der er intet at bekymre sig om.

Uden for disse tilfælde, og når afføringsfarven bliver meget sort, kan det være et tegn på gastrointestinal blødning, især hvis konsistensen ligner kaffegrums.

Sennepsgul: Den typiske farve på spædbørns afføring

Dette er den normale farve på afføring hos ammende spædbørn. Den får normalt denne farve, efter at mekoniumet er forsvundet.

Det er almindeligt hos spædbørn, der kun ammes. Nogle gange kan afføringen virke mørkere og næsten blive brun.

Lysegul

Brugen af modermælkserstatning kan få afføringen til at få en lidt lysere farve. Også sammensætningen af barnets tarmbakterieflora gør undertiden, at det gule i afføringen bliver svagere. Hvis konsistensen er meget flydende, kan det tyde på, at barnet har diarré.

Mor ammer baby

Der er forskelle i afføringen hos spædbørn, der ammes, sammenlignet med dem, der indtager modermælkserstatning.

Orange

Nogle gange kan farven på spædbørns afføring blive orange. Det sker hos spædbørn, der kun får modermælkserstatning. Det skyldes pigmenter, der er i fordøjelseskanalen. Det bør kun give anledning til bekymring, hvis du bemærker generende symptomer hos barnet.

Rød

Hvis barnet har indtaget mørkerød mad eller drikkevarer, kan afføringen fremstå rødlig. Dette sker med rødbede- eller tomatjuice. Men hvis sådanne fødevarer ikke er blevet spist, skal du være meget opmærksom.

Farven kan skyldes tilstedeværelsen af blod i afføringen. Det kan også være en manifestation af en mælkeallergi eller analfissur. En børnelæge bør konsulteres så hurtigt som muligt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Vægt, søvn og udvikling hos 4 måneder gamle babyer

Mørkebrun

Farven på babys afføring kan også være mørkebrun. Dette er et andet tilfælde, hvor indtagelse af jernrige fødevarer eller kosttilskud kan ændre farven på afføringen.

Nogle gange skyldes dette tilstedeværelsen af sår på moderens brystvorter, hvilket fører til, at barnet indtager noget blod. I sidstnævnte tilfælde er det bedst at opsøge en børnelæge.

Grønlig gul

Der er nogle modermælkserstatninger, der giver anledning til denne farve i afføringen. Dette sker, hvis barnet ikke drikker modermælk. Grønne fødevarer, såsom spinat, kan give denne farve.

Hvis afføringen er grønlig-gul og tynd, kan der være tale om en infektion, der forårsager diarré. Ved gastroenteritis får afføringen denne farve, fordi der sker en hurtig passage af galde. Dette er en situation, der bør undersøges af en læge.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 tegn på, at din baby måske er sulten

Mørkegrøn

Spiser man grønne fødevarer, får det babys afføring til at være grøn i farven. Ligeledes forårsager visse jerntilskud denne effekt. En anden mulig årsag er indtagelse af hydrolyseret mælk.

Hvis farven ikke skyldes kosten eller indtagelse af de nævnte stoffer, er det muligt, at der er tale om en tarmforstyrrelse. Måske er det en infektion, såsom gastroenteritis, eller manifestationen af en fødevareallergi. Det er vigtigt at opsøge en børnelæge i disse tilfælde.

Hvid: Spædbørns afføring bør ikke være denne farve

Hvid afføring er altid et tegn på et dybere problem.

De forekommer ofte i de første dage af livet og er en indikator for, at barnet ikke producerer galde korrekt. Andre gange er denne manifestation ledsaget af gulsot eller gulfarvning af huden.

En baby med gulsot

Neonatal gulsot bør altid vurderes af en børnelæge.

Grå

Lejlighedsvis er farven på afføringen hos spædbørn grå. Dette kan fortolkes på samme måde som hvid afføring, da det normalt er relateret til et galdeproblem. Grå afføring er en grund til at konsultere børnelægen.

Andre faktorer at huske på omkring spædbørns afføring

Ud over farven på spædbørns afføring er det også vigtigt at tage hensyn til antallet af afføringer. Nyfødte har normalt afføring efter hver gang, de spiser. Efter 3-6 uger aftager hyppigheden. Når den stiger pludseligt, kan der være et sundhedsproblem.

Ud over mængden bør følgende faktorer tages i betragtning:

  • Konsistens: Spædbørns afføring er blød. Hvis de får modermælkserstatning, kan den være lidt hårdere. Hvis den er for flydende eller for tør, kan der være tale om mave-tarmproblemer.
  • Slimet afføring: Slim i afføringen er normalt, hvis det kun forekommer lejlighedsvis. Men hvis det er meget hyppigt, bør man rådføre sig med lægen.
  • Stykker af ufordøjet mad: Dette er et almindeligt fænomen, når babyer begynder at spise fast føde. Det bør ikke give anledning til bekymring.

Ændringer i afføringens farve hos spædbørn er meget almindelige i løbet af det første leveår. Der bør kun slås alarm, når der opstår symptomer, som er generende for barnet, eller når der er ændringer i afføringens konsistens.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Macpherson, A. J., de Agüero, M. G., & Ganal-Vonarburg, S. C. (2017). How nutrition and the maternal microbiota shape the neonatal immune system. Nature Reviews Immunology17(8), 508-517.
  • De Wolfe, T. J. (2021). El intestino del bebé en el centro de la inmunidad.
  • Ortega García, J. A., Carrizo Gallardo, D., Ferrís i Tortajada, J., Marco Macián, A., & Grimalt, J. O. (2004). Meconio y exposición prenatal a neurotóxicos.
  • Jiménez, S. G. (2017). Cuidados del bebé. El farmacéutico: profesión y cultura, (550), 22-30.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.