Er der fordele ved at begå fejl?

Fejl kan være udgangspunktet for personlig vækst. I denne artikel vil vi tale om fordelene ved at begå fejltagelser. Læs med!
Er der fordele ved at begå fejl?
Andrés Carrillo

Written and verified by psykolog Andrés Carrillo.

Last update: 25 august, 2022

Fejltagelser er normalt ikke noget, folk bryder sig om, men de er en del af livet. Afhængigt af perspektivet er der faktisk fordele ved at begå fejl.

Det drejer sig især om at gennemgå processer, der giver os mulighed for at tilegne os meningsfuld viden og erfaring til fremtiden. De bliver endda en afgørende del af vores udvikling!

Hvorfor begår vi ofte fejl?

Det kan være frustrerende ofte at opleve fejl. Sandheden er imidlertid, at vi kan fremhæve visse fordele ved at begå fejl. For det første er de et tegn på, at vi gør fremskridt. Hvis de sker ofte, betyder det, at vi er vedholdende.

At være i stand til at overvinde fejl – og blive ved med at forsøge at forbedre sig – er et positivt personlighedstræk. Under alle omstændigheder vil vi aldrig blive gode til noget som helst, hvis vi resignerer og giver op efter det første fejltrin. I den forstand bliver modstandsdygtighed nøglen.

Nogle gange har fejltagelser at gøre med dikotomiske tænkestile.  Hvad betyder det?

Kort sagt betyder det, at man ikke ved, hvordan man accepterer nederlag, at man gentager de samme fejltagelser. Derfor er der ingen læring, men kun frustration over at have fejlet. Det er altså den holdning, vi har til fejltagelser, der gør hele forskellen!

Eftertænksom kvinde ved computer

Hvorfor er det svært at acceptere fejl?

Vores opfattelse af fejl gør det svært at acceptere dem. Det er kontraproduktivt at have den generaliserede idé, at fejltagelser er skadelige. Med andre ord er det, der gør det svært at acceptere en fejl, tanken om, at vi har fejlet.

Selv om det er svært at gøre det, er det bedste at lære at acceptere det. At kunne begå fejl uden at føle skyld er positivt for den personlige udvikling. Det handler om at erhverve en passende grad af tolerance over for frustrationer.

Seks fordele ved at begå fejl

For mange kan det virke ulogisk at drage fordel af at begå fejl. Men når din holdning er god, kan vi alle sammen positivt værdsætte denne oplevelse. Idéen med at anerkende disse “gode” aspekter er at lære at ændre den forudindtagede tankegang om fejl.

Lad os tage et kig på det!

1. De hjælper med at få erfaring

Opnåelse af visdom afhænger af, hvor meget vi begår fejl undervejs. Erfarne mennesker blev ikke erfarne fra den ene dag til den anden. De var nødt til at lave fejl gentagne gange.

Fejl er en katalysator for øget selvtillid. Ideelt set lærer vi af erfaringerne for at forbedre os i fremtiden.

2. De hjælper os til at lære ydmyghed

En fejl kan være en lærer for livet. Fejl er ikke kun nyttige med hensyn til akademisk viden eller viden om jobbet. Ydmyghed opstår, når folk erkender deres fejl uden at føle sig ydmyget. At tabe en diskussion med ydmyghed indebærer , at man accepterer, at man ikke har ret, og at der ikke er noget galt med det.

3. Fordele ved at begå fejl: De styrker den positive selvkritik

Efter at have begået fejl er der en selvransagelsesproces, hvor vi er vores egen dommer. Derfor skal vi være forsigtige med den måde, vi vurderer os selv på. Mennesker med et mindreværdskompleks har en tendens til at nedvurdere sig selv, hver gang de begår en fejl.

På den anden side har nogle positiv selvkritik. Det handler om at se fejlen som en omstændighed og ikke som en del af os og forstå, at den i sidste ende kan rettes uden yderligere beklagelse.

4. De forbedrer vores ansvarsfølelse

At begå fejl og lære af dem fremmer ansvarlighed. Det er logisk, at vi bestræber os på ikke at begå de samme fejl igen, når vi lærer af fejl.

I denne forstand kan ansvaret være over for os selv. Det sker for eksempel, når vi går væk fra giftige forhold.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: 6 tips til at lukke cyklusser og komme videre i livet

5. De hjælper os til at konfrontere vores frygt

Nogle mennesker er så bange for at fejle, at de bliver handlingslammet. I takt med at vi kan se vores fejl ydmygt i øjnene, forsvinder frygten for at lave dem.

Hvorfor er vi bange for noget, der gør os bedre? Vi bør vide, at denne frygt er irrationel. Vi kan ikke undslippe fejlen, og desuden er de ikke så slemme!

6. Fordele ved at begå fejl: De forbedrer vores koncentration

At lære af en fejl indebærer, at vi er klar over, at vi skal forbedre os. Når vi har begået en fejl og rettet det nødvendige, koncentrerer vi os mere om bestemte situationer.

Når vi f.eks. spiller et skakspil og taber på grund af en fejl, fokuserer vi mere på den næste runde.

Mand ser tilfreds på computer, da han oplever fordele ved at begå fejl

Hvorfor holder vi aldrig op med at begå fejl?

Fejl er en konstant faktor i alle menneskers liv. De forekommer selv i rutineaktiviteter. Det sker, fordi vi udsættes for nye situationer, hvad enten det er følelser, mennesker, ansvar eller endda uforudsete begivenheder.

Intet gentager sig dog nøjagtigt på samme måde. Selv om vi har lært af vores fejltagelser, er vi stadig tilbøjelige til at fejle igen. Det er en konstant dynamik af læring ved forsøg og fejl – og det er meget sundt.

It might interest you...
Hvordan du tilgiver dig selv tidligere fejltagelser
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Hvordan du tilgiver dig selv tidligere fejltagelser

Selv om det er rigtigt, at vi kan bruge vores fejl som en lektion, er det ikke godt, hvis du ikke tilgiver dig selv for gårsdagens fejl.  • Iglesias, E. B. (2006). Resiliencia: definición, características y utilidad del concepto. Revista de psicopatología y psicología clínica11(3), 125-146.
  • Cortés, R. R. (1986). El crecimiento personal (o autorrealización): meta de las psicoterapias humanistas. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 63-84.
  • Estany, A. (2008). La convergencia de lo cognitivo y lo social en los errores humanos. Tópicos (México), (35), 9-35.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.