6 tips til at lukke cyklusser og komme videre i livet

Kan du ikke finde en måde at lukke cyklusser på og komme videre i livet? Vi har udarbejdet 6 tips, som du kan følge for at hjælpe dig med at komme ovenpå igen.
6 tips til at lukke cyklusser og komme videre i livet

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hele vores liv består af cyklusser. Psykologisk set forstås cyklusser som processer, der har en begyndelse, udvikling og afslutning. Derfor består livet af mange processer. De ledsager os og gør os til den, vi er. Nogle gange er det dog ikke let at lægge dem bag sig. Derfor vil vi i dag lære dig nogle tips til at lukke cyklusser og komme videre i livet.

Selv om vi sjældent lægger mærke til det, er det vigtigt at lære at lukke cyklusser. Hvis vi ikke gør det, forbliver vi stagnerende, vil ikke være i stand til at gøre fremskridt, og vil ofte komme ind i et følelsesmæssigt loop, som slet ikke er gavnligt. Hvis du går igennem sidstnævnte, vil vores 6 tips til at lukke cyklusser og komme videre i livet være meget nyttige.

6 tips til at lukke cyklusser og komme videre i livet

Tænk på den følelsesmæssige cyklus som en rutsjebane. Den har en blid begyndelse, så går den gennem mange følelsesmæssigt belastende op- og nedture, og så slutter den. Nogle gange sker sidstnævnte ikke, så vi står tilbage med disse følelsesmæssige op- og nedture, når cyklussen allerede er forbi.

Enhver begivenhed i livet kan bringe dig til dette plateau: Et forhold, det at nå en vis alder, et kæledyrs død, tabet af en elsket person, et generationsskifte og mange flere. Hvis du ikke kan finde en måde at lukke cyklusser på og komme videre i livet, kan følgende tips hjælpe dig.

1. Lær at give slip

Kvinde skriver et brev

Det første skridt til at lukke cyklusser og komme videre i livet er at lære at give slip. Faktisk sker det ofte, at man holder fast i en cyklus, fordi folk gør det stik modsatte. Det skyldes typisk, at mange mennesker har problemer med tilknytning og afhængighed.

At føle tilknytning til eller afhængighed af noget er det, der får os til at sætte pris på det, når det sker med måde. Det er derfor, du udvikler en tilknytning til dit kæledyr, job, venner, familie eller partner. Når det derimod praktiseres patologisk, fører det til et presserende og usundt behov for at tilfredsstille objektet for tilknytning.

For at lære at give slip skal du arbejde på dine problemer med tilknytning og afhængighed, da begge er kæder, der forhindrer dig i at gøre fremskridt. At lade fortiden ligge i fortiden er nøglen til at lukke cyklusser og komme videre i livet.

Det betyder ikke, at du skal glemme den eller ændre den, så du nedtoner dens betydning. Tværtimod består det af at forstå, at det var en fase i dit liv, og at du nu må åbne dig for en anden.

2. Oprethold en objektiv balance

De personer, der nægter at lukke cyklusser, opretholder som regel ikke en objektiv balance. Derfor nægter de at værdsætte både de positive og negative sider af situationen.

Lad os som eksempel tage et forhold, der er slut. Normalt overvurderer de personer, der er tilbageholdende med at acceptere, at denne cyklus er afsluttet, kvaliteten af forholdet. Faktisk kan de endog idealisere det.

Det er derfor, at du skal foretage en objektiv vurdering. Analysér de gode ting ved forholdet, de dårlige ting, hvad det gav dig, hvad det tog fra dig, hvordan du følte dig, og hvilke positive og negative ting det betød, at det er slut. I processen skal du huske på, at ingen cyklus er evig – ikke engang livet selv.

Hvis du viger tilbage fra denne virkelighed, vil du aldrig kunne lukke cyklusser og komme videre i livet. Vær ikke bange for at se fortiden i øjnene og kigge efter det, der vil gøre det muligt for dig at overvinde den.

Du vil se, at det ikke giver mening at græde over noget, der gjorde dig glad (eller ulykkelig), men at det er bedre at acceptere, at det skete, og fortsætte med hovedet højt hævet.

3. Lær af dine fejltagelser for at komme videre i livet

Ovenstående vil uundgåeligt føre til, at du lærer af dine fejltagelser. Faktisk vil en objektiv gennemgang af den cyklus, som du har klamret dig til, give dig mulighed for bedre at vurdere dine handlinger. På den måde vil du kunne opdage, hvilke ting du gjorde rigtigt, og hvilke ting du gjorde forkert.

Der er ikke noget galt med at begå fejltagelser. Det er det, som livet handler om!længe du lærer af dine fejl, vil fejlene i sig selv være dine lærere.

Lad os nævne et andet eksempel for at sætte det i kontekst: Tabet af en elsket person. Det vil tage tid at acceptere, at denne person ikke længere vil være sammen med dig, og i processen vil du opleve intense følelser. Men der vil komme et tidspunkt, hvor du bliver nødt til at tage de første skridt til at assimilere denne kendsgerning.

Nogle gange gør vi det ikke, fordi vi tror, at vi har en slags gæld. Vi tænker for eksempel, at vi ikke tilbragte nok tid med dem, at vi var ubetænksomme på et tidspunkt, eller at vi sagde ting, som vi fortryder. Lær af det og sørg for, at det ikke sker igen med en anden.

4. Husk alt det, du gav af dig selv

Ligesom du vil opdage forkerte holdninger, når du gennemgår en cyklus, vil du også støde på handlinger af stor værdi, som vil gøre dig stolt af dig selv og dine resultater.

Det er de minder, der vil gøre dig i stand til at overvinde modgang. Faktisk vil det at opdage, at du i nogle øjeblikke gav alt, hvad du havde, få dig til at vurdere situationen fra et andet perspektiv.

Det er ikke ualmindeligt, at du undervurderer dine handlinger i en situation. For at citere eksemplet med et forhold igen, tror du måske, at det sluttede, fordi du kun bragte dårlige ting ind i det. Alting har sine op- og nedture, og det gode er, at denne refleksion også vil hjælpe dig med at lære værdifulde erfaringer.

5. Se fremad og sæt et nyt mål for at komme videre

Kvinde skriver i kalender

I de foregående trin har vi lært dig at lade fortiden ligge i fortiden, lave en objektiv balance, lære af dine fejltagelser og huske de gode tider.

Når du har gjort dette, er det næste skridt at se fremad og sætte et nyt mål. Livet stopper trods alt ikke op og venter på dig.

Det er noget, du skal gøre i tide og utide. Men jo før du gør det, jo bedre. Du kan spilde store chancer ved at holde fast i en cyklus, der allerede er afsluttet, og du kan også begå fejl uden at være klar over det. Sæt dig et nyt mål og gå videre med nye projekter.

6. Lad ikke fortiden påvirke dig til at komme videre

Nogle gange vil minderne og vanerne fra den tidligere cyklus stadig invadere dig. Det er normalt, da vi er følelsesmæssige væsener og vanedyr.

Du bør dog aldrig lade disse minder og vaner påvirke din nutid. De kan forhindre dig i at nyde det og endda forårsage skuffelse og fiasko på den ene eller anden måde.

At anvende hvert af disse trin kræver tid samt et enormt engagement og vilje. Men hvis du aldrig beslutter dig for at begynde, vil du ikke være i stand til at afslutte denne episode af livet. Tro os: Det første skridt vil være det sværeste af alle. Men fordelene ved at lukke cyklusser og komme videre i livet er hver eneste indsats værd!


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.