Er kakaosmør til læbepleje godt?

Kakaosmør til læbepleje er et godt fugtgivende middel, så længe du bruger pomader, der er lavet med de rigtige ingredienser. Læs mere her.
Er kakaosmør til læbepleje godt?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 18 oktober, 2023

Kakaosmør til læbepleje skiller sig ud blandt de bedste naturlige alternativer til at fugte læberne. Produktet bruges ofte til at fugte læberne, især når ekstreme temperaturændringer ødelægger denne sarte hud.

Konstant udsættelse for miljøet, kontinuerlig brug af tandbeskyttere eller tandregulering og daglige mekaniske funktioner (tale, spise, gabe) øger risikoen for revner, tørhed og allergier.

Faktisk bemærker en artikel fra det spanske akademi for dermatologi og venerologi, at læberne er et meget følsomt område, især hvis de lider af en grundlæggende ændring, såsom betændelse i mundvigene. Det er her, muligheden for at behandle tørre læber med kakao opstår.

Kakaosmør til læbepleje og kosmetik generelt

Til kosmetisk brug udvindes smørret fra bønnerne, der presses op til 550 kg/cm² og filtreres for at fjerne faste rester, ifølge European Cocoa Association (ECA). Institutionen tilføjer, at kakao er en nøgleingrediens i produktionen af chokolade og i fremstillingen af kosmetik og toiletartikler.

Takket være sine egenskaber fungerer kakaosmør som en isolator og beskytter. Produktet indeholder A-, C- og E-vitamin, som er kendt for deres antioxidant egenskaber og for at hjælpe med at forsinke aldringstegn.

Kakaobaserede pomader er også kendt som kakaolæbepomader, julriolie eller theobroma. Bortset fra læbepomader kan du finde dem i sæber, lotions og cremer.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: 10 skønhedsbehandlinger, der kan regenerere hudens kollagen

Fordelene ved kakaosmør til læbepleje

Det er ikke noget nyt at bruge kakaosmør til at fugte huden. Takket være sine fugtgivende egenskaber er kakaobønner blevet brugt som et naturligt middel siden oldtiden, og brugen har været rettet mod hudpleje.

På samme måde er der forskning vedrørende smørrets terapeutiske virkninger på hudlidelser. Desuden hævder de, der bruger det, at det har følgende fordele for læberne.

Kvinde med skitøj på
Det er vigtigt at passe på sin hud og sine læber, når man dyrker vintersport, ved at bruge beskyttende barrierer som kakaosmør.

Kakaosmør er en antioxidant

Kakaosmør indeholder polyfenoler og flavonoider, som er kendt for deres venotoniske, antioxidant og regenererende virkning.

Det er fugtgivende

Som blødgørende middel beskytter dette smør læberne mod vejret, såsom solskader, vinterkulde og indendørs varme. Produktet er en kraftig fugtighedscreme, der virker indefra og ud og absorberer kakaofedtet for at behandle tørhed og revner.

Det styrker kollagenproduktionen

Når du bruger kakaolæbepomade dagligt, fremmer du elastin- og kollagenproduktionen og kan undgå behovet for aggressive kosmetiske procedurer for at forbedre din munds udseende.

Det lindrer sår i munden

Irritation og sår på læberne forårsager smerte. Ud over de smertestillende midler, som lægerne ofte ordinerer, giver lidt smør en beroligende og blødgørende fornemmelse.

Kokossmør smager godt

De nye læbeprodukter med kakaosmør giver en mere silkeagtig og behagelig konsistens som følge af sammensmeltningen med andre ingredienser, såsom nærende vegetabilske olier, æteriske olier, aromatiske urter og krydderier. Målet er at opnå forfriskende dufte og en god smag.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: 5 tegn på, at du eksfolierer huden for meget

Hvad er risikoen ved at bruge kakaosmør til læbepleje?

Ud over fordelene ved kakaosmør er det nødvendigt at være opmærksom på formlen, da de ikke alle er lige gavnlige. Huden på læberne er ekstremt tynd, og når den udsættes for vejret uden beskyttelse, kan den revne og bløde.

Det er ikke noget problem at fugte med smørret fra kakaobønner, så længe det er tilberedt med de rigtige stoffer.

Egnede ingredienser i en kakaolæbepomade

Visse ingredienser er kontraproduktive, fordi de har en tendens til at irritere slimhinden. På den anden side er det vigtigt, at følgende ingredienser indgår i opskriften:

  • E-vitamin: Det kan hedde tocopherolacetat eller bare tocopherol. Dette stof er den stærkeste antioxidant i læbeprodukter med kakaosmør.
  • Voks: Det kan være naturligt eller kemisk, men det vigtige er, at det er der. Nogle muligheder er hvid bivoks, carnaubavoks eller candelillavoks.
  • Smør: Sheasmør er en god allieret for kakaos positive effekter.
  • Olier: Mandelolie og ricinusolie skiller sig ud blandt olierne til en god læbepomade.
  • Solcreme: Afslutningsvis er det vigtigt at inkludere beskyttelse mod UV-stråler. Det gør du ved at tjekke, om produktet indeholder titanium eller zinkoxid.

Hvis du har spørgsmål om koncentrationer eller tilladte stoffer, kan du tjekke listen kaldet International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI Beauty).

Kakaosmør til læbepleje
Kakao giver mange fordele som beskyttende læbepomade, men den bør ledsages af E-vitamin. 

Kompromitterende formler

På den anden side er det vigtigt at undgå læbepomader med kakaosmør, der er lavet med mere vand end aktive ingredienser, da de har en tendens til at indeholde større mængder konserveringsmidler, såsom parabener og phenoxyethanol.

Hvad angår antioxidanter, er butylated hydroxytoluene (BHT) og beta hydroxy acid (BHA) ikke egnede, da de kan forårsage allergi, ligesom kemiske filtre, såsom benzophenone-3.

Sørg for at vælge læbepomader uden farvestoffer, med lidt parfume, og som ikke indeholder allergener.

Anbefalinger til bedre brug af kakaosmør til læbepleje

De bedste kakaosmørlæbepomader er dem, der anbefales af hudlæger. Det er vigtigt at være forsigtig, så lån ikke pomaden ud til andre, men sørg for, at kun du bruger den. Og hvis dine læber er meget sprukne, eller du lider af herpes, er det bedst at vente med at bruge den, indtil du har fået lægehjælp.

Et andet tip er at købe pomaden til direkte påsmøring og ikke at smøre det ud med fingrene, da den let bliver forurenet. Afslutningsvis skal du være opmærksom på udløbsdatoen, så du ikke putter et udløbet produkt i munden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.