Stress og udbrud af herpes: Hvad er forbindelsen?

Vi har kendt til forbindelsen mellem stress og herpesudbrud i årtier. Find ud af, hvad sammenhængen er, og hvad du kan gøre ved det.
Stress og udbrud af herpes: Hvad er forbindelsen?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Herpes simplex-virus er årsag til en af de mest almindelige infektioner hos mennesker. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anslår, at 67% af befolkningen lider af herpes simplex type 1 og 13% af herpes simplex type 2. I mange tilfælde er det en latent tilstand, selv om der kan være en sammenhæng mellem stress og udbrud af herpes.

Stress er en betingelse for mange sygdomme. Vi oplever alle en vis mængde stress i vores hverdag, men når vi gør det i høje doser, opstår der komplikationer. Mange patienter, der er diagnosticeret med herpes, begynder at udvikle symptomer efter stressede episoder. Lad os se på forholdet mellem de to tilstande.

Kortvarig stress og udbrud af herpes

Stresset mand ved computer

Det første, du skal vide, er, at stress er resultatet af en række ændringer, der sker i din krop for at tilpasse sig eller reagere på krævende situationer. Det reguleres af hormoner, hvoraf kortisol er en af de vigtigste. Det er en naturlig proces, der hjælper dig med at overvinde forhindringer og løse problemer.

Du er måske interesseret i: Sådan behandles herpes hos børn

Derfor manifesterer vi alle en lille dosis stress på kort sigt. Selv i små doser har stress en indvirkning på din krop, både fysisk og psykisk. For eksempel har forskere i et par årtier vidst, at stress fremtvinger immunsystemets funktion.

Dette forårsager blandt andet langsommere heling, tendens til at få infektioner, nedsat effektivitet af vacciner og selvfølgelig reaktivering af herpes. Husk på dette punkt, at herpes er en sygdom, der ikke kan helbredes, og som manifesterer sig gennem udbrud.

En patient kan have et par udbrud om året eller gå i flere år uden at vise et eneste symptom. Derefter forværres eksacerbationerne, når der går episoder med kortvarig stress forud. Det gør de, fordi immunsystemet svækkes, og den altid tilstedeværende virus dukker op igen.

Langvarig stress og udbrud af herpes

Selv om man kan udvikle herpes på grund af kortvarig stress, er det i virkeligheden mere almindeligt, at virussen reaktiveres ved langvarig stress. Det vil sige, efter at du har oplevet flere dage eller uger med stress.

Dette er, hvad nogle undersøgelser og forskning siger, og de hævder, at langvarige stressende episoder er en god forudsigelse for et herpesudbrud. Svaret på dette er meget simpelt: Kronisk stress har en stor indflydelse på alle de processer, der regulerer kroppens homøostase.

Når det er sagt, hvad er så processen bag kronisk stress herpes? Der er mange hypoteser, og det er endda et åbent spørgsmål blandt specialister. Nogle forskere peger på, at stress forstyrrer den biokemiske kommunikation mellem nervesystemet, det endokrine system og immunsystemet.

Dette resulterer i en blokering af de processer, der sender og udveksler budbringere, hvilket fører til ændringer i den naturlige homøostase.

Ifølge nogle undersøgelser sker denne forstyrrelse gennem molekyler som cytokiner, glukokortikoider og katekolaminer. Alle disse forstyrrer kommunikationsprocessen og gør patientens immunsystem modtageligt.

Hvad kan man gøre for at forebygge stress og udbrud af herpes?

Både kortvarig stress og kronisk stress svækker immunforsvaret i større eller mindre grad. Dette resulterer i en reaktivering af herpes simplex-virus. For at forebygge dette skal du reducere mængden af stress i din hverdag.

Der er mange ting, du kan gøre ved det. De fleste af dem er små ændringer i din livsstil, samt at du får sunde vaner. Her er nogle generelle idéer fra Harvard Health og Johns Hopkins Medicine.

Arbejd på din vejrtrækning

Noget så simpelt som at tage en dyb indånding kan hjælpe dig med at håndtere en stressende episode. Hvis du tager lange, langsomme, dybe indåndinger, kan du slappe af og dermed forhindre, at følelserne flyder over i dig. Hvis du vil prøve nogle åndedrætsøvelser, kan vi anbefale disse.

Planlæg befriende aktiviteter

Dit liv kan ikke kun bestå af studier, arbejde, familie eller ansvar. Du skal give plads til aktiviteter, der hjælper dig med at fjerne bekymringer. Cykling, vandreture, havearbejde, gåture, biografture og jogging er blot nogle få eksempler.

Find ud af, hvornår du skal hvile

Her er et vigtigt tip til at undgå herpes forårsaget af kronisk stress. Du skal vide, hvordan du kan identificere, hvornår det er tid til at hvile, så du giver dig selv plads til at genvinde energi og få styr på dit sind.

Du kan forsøge at udføre aktiviteter i cyklusser, så du inddrager pauser ind imellem for at undgå fysisk og mental træthed, der uundgåeligt udvikler sig til stress.

Udøv meditation

Kvinde mediterer

Når du tænker på at undgå stress, er det første, du kommer til at tænke på, sikkert meditation. Det er faktisk en af de bedste vaner til at holde stress ude af dit liv, hvilket også gavner dig på mange andre måder. Vi foreslår især, at du prøver mindfulness-meditation mod stress.

Prøv guidet billeddannelse

En anden teknik til at undgå herpes forårsaget af stress er at praktisere guidet billeddannelse. Dette består af at forestille dig situationer, der fremkalder en vis grad af afslapning, hvilket giver dig mulighed for et øjeblik at koble af fra de problemer, der plager dig i virkeligheden.

Forsøg ikke at forsømme dine sociale relationer

Du kan også forsøge at styrke dine sociale relationer. Forskere har fundet en sammenhæng mellem stress, ensomhed og reaktivering af herpes simplex-virus, så forsøm ikke de stunder, du tilbringer med venner, familie eller kolleger.

Under alle omstændigheder er det vigtigste at forstå, at stress kan reaktivere dine herpesudbrud. Hvis du ved dette, vil det tilskynde dig til at ændre din livsstil for at reducere symptomerne. Alt, hvad du kan gøre i dit liv for at reducere dit stress- eller angstniveau, er velkomment.

Det kan interessere dig ...
Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Genital herpes: Hvad er det, og hvordan forhindrer man det?

Genital herpes er en almindelig seksuelt overført infektion. Den er dog let at forhindre, hvis du tager dine forholdsregler. I dag fortæller vi dig...  • Cohen F, Kemeny ME, Kearney KA, Zegans LS, Neuhaus JM, Conant MA. Persistent stress as a predictor of genital herpes recurrence. Arch Intern Med. 1999 Nov 8;159(20):2430-6.
  • Godbout JP, Glaser R. Stress-induced immune dysregulation: implications for wound healing, infectious disease and cancer. J Neuroimmune Pharmacol. 2006 Dec;1(4):421-7.
  • Glaser R, Kiecolt-Glaser JK. Chronic stress modulates the virus-specific immune response to latent herpes simplex virus type 1. Ann Behav Med. 1997 Spring;19(2):78-82.
  • Glaser R, Kiecolt-Glaser JK, Speicher CE, Holliday JE. Stress, loneliness, and changes in herpesvirus latency. J Behav Med. 1985 Sep;8(3):249-60.
  • Padgett DA, Sheridan JF, Dorne J, Berntson GG, Candelora J, Glaser R. Social stress and the reactivation of latent herpes simplex virus type 1. Proc Natl Acad Sci U S A. 1998 Jun 9;95(12):7231-5. doi: 10.1073/pnas.95.12.7231. Erratum in: Proc Natl Acad Sci U S A 1998 Sep 29;95(20):12070.
  • Sainz B, Loutsch JM, Marquart ME, Hill JM. Stress-associated immunomodulation and herpes simplex virus infections. Med Hypotheses. 2001 Mar;56(3):348-56.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.