Er majsolie et sundt valg?

Majsolie indeholder store mængder E-vitamin og umættede fedtsyrer, som kan have betydelige sundhedsmæssige fordele.
Er majsolie et sundt valg?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Madolie er en grundlæggende del af kosten. Variation og forbrug af disse olier afhænger af tilgængeligheden i de enkelte lande og regioner. Der findes således både majsolie, solsikkeolie, olivenolie, rapsolie, kokosolie, sojaolie og mange andre.

Anvendelsen af disse olier er årsag til den store efterspørgsel og det store forbrug i forskellige lande, hvad enten det drejer sig om krydderier til fødevarer, industrielle og husholdningsmæssige stegeprocesser eller deres mange anvendelsesmuligheder i konfekture.

Fremstilling af majsolie

Det stammer fra formaling af dette korn, som er af amerikansk oprindelse og en af de vigtigste afgrøder i hele verden. Det var den første kornsort, der gennemgik en hurtig og vigtig teknologisk forandring i den måde, hvorpå man dyrker den. Det skyldes, at den har tilpasset sig til en lang række forskellige miljøer.

Denne olie fremstilles ved vådmaling, hvor kornets forskellige bestanddele adskilles i et vandigt medium. Disse er:

 • Kulhydrater.
 • Proteiner.
 • Lipider.

For at gøre dette gennemgår majskernen en macerationsproces i varmt svovlvand for at blødgøre kernen, inden den kommes i møllen. De bløde stykker når derefter møllerne og separatorerne, hvor man adskiller kimen og udvinder olien fra den.

Det er vigtigt at nævne, at majskernen indeholder mellem 3 og 5% olie, hvoraf 25-30 % findes i kimen.

Majsolie og friske majskolber

Kemisk sammensætning

Generelt består majsolie af 98% umættede fedtsyrer og et lavt indhold af mættede fedtsyrer. Det indeholder også store mængder E-vitamin, som giver den antioxidant egenskaber.

Det er de vigtigste umættede fedtstoffer:

 • Oliesyre.
 • Linolsyre (LA).
 • Alfa-linolensyre (ALA).

De oliesyre- og linolsyreholdige fedtstoffer tilhører omega 3-familien og er dem, der findes i størstedelen, henholdsvis 24% og 62%. Det er dem med flest fordele.

Er majsolie sundt?

Denne type olie giver mange sundhedsmæssige fordele takket være dens høje indhold af E-vitamin. Dette vitamin giver stabilitet ved at forhindre harskning og beskytter oliens andre bestanddele. Den er også en kilde til essentielle fedtsyrer for kroppen og indeholder lave niveauer af mættede fedtsyrer og høje niveauer af naturlige antioxidanter.

Sundhedsfordele

Det høje indhold af linolsyre giver store fordele, da det er nødvendigt for mange funktioner som f.eks:

 • Hudens sundhed.
 • Integritet af cellemembraner.
 • Immunforsvaret.
 • Syntese af eicosanoider, der er nødvendige for hjertekar- og nyrefunktionerne og forebyggelse af visse sygdomme.
Majsolie i glas

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Venezuela i 2010 øger majsolie i kosten desuden optagelsen af andre fedtsyrer og også af fedtopløselige næringsstoffer såsom A- og D-vitamin.

Som om det ikke var nok, har flere undersøgelser vist, at majsolie har en effekt på sænkning af kolesterolniveauet i blodet. Det gælder især det dårlige kolesterol. Desuden er der beviser for dens betydning for børns vækst og neurologiske udvikling.

Andre fordele

Ud over dens fordele accepterer og værdsætter folk i vid udstrækning denne olie for dens milde smag og høje rygepunkt. Det er derfor, at den er perfekt til stegning. Desuden er den billig i nogle lande med høj produktion, som USA og Argentina.

Desuden er der mange genetiske modifikationer, der bidrager til at forbedre majskorn i dag. Det gør det muligt at opnå en bedre olie. Disse egenskaber er til stede, så længe folk ikke overopvarmer olien under produktionsprocessen. Det skyldes, at for høje temperaturer kan ændre dens sammensætning.

Konklusion om majsolie

Afslutningsvis indeholder majsolie, som vi har nævnt ovenstående, mange næringsstoffer, der bidrager til at forbedre sundheden i flere henseender takket være det store indhold af E-vitamin og umættede fedtsyrer.

Vi må dog ikke glemme, at det ikke anbefales at indtage olie i store mængder. Det skyldes, at det har et højt kalorieindtag. Derfor skal du forbruge det med måde.

Det kan interessere dig ...
Sundhedsmæssige fordele ved kokosolie
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sundhedsmæssige fordele ved kokosolie

Kokosolie er fantastisk for vores helbred. Det er en meget populær ingrediens, både for sine organoleptiske egenskaber og næringsværdi. • Torres Morales B, Coutiño Estrada B, Muñoz Orozco A, Santacruz Varela A, Mejía Contreras O. Selección para contenido de aceite en el grano de variedades de maíz de la raza comiteco de chiapas, México. Rev Agroc.2010; 44: 679-689.
 • Alezones J, Ávila M, Chassaigne A, Barrientos V. Caracterización del perfil de ácidos grasos en granos de híbridos de maíz blanco cultivados en Venezuela. ALAN  [Internet]. 2010  Dic [citado  2020  Mayo  31] ; 60(4): 397-404. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222010000400012&lng=es.
 • INTA. Mejoramiento genético del perfil de ácidos grasos del aceite de maíz. Rev de Invest Agrop.2018;45 (2).Disponible en: https://www.redalyc.org/jatsRepo/864/86460707001/html/index.html

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.