Ketokuren: Hvad man bør vide om den og dens risici

Ketokuren er baseret på begrænsning af kulhydrater til 10% eller mindre. Dette inducerer en tilstand af ketose. Det hjælper med at forbrænde fedt ved at aktivere alternative ruter til forbrænding.
Ketokuren: Hvad man bør vide om den og dens risici
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ketokuren er en meget kaloriefattig kost, som omdanner kroppen til en fedtforbrændende maskine. Det siges at have potentielle fordele for vægttab, sunhed og atletisk ydeevne. Der er derudover millioner af personer, som påstår, at de har oplevet fordele.

Denne type kost kan dog sætte ens helbred i alvorlig fare. Læs med for at finde ud af mere om dette emne.

Hvad er ketokuren?

Ketokuren er en, som reducerer eller eliminerer kulhydrater. Det tvinger kroppen til at gå ind i en tilstand at ketose. Det forårsager vægttab, når man bruger fedt som en energikilde.

Ketose er en forbrændingstilstand, hvor kroppen bliver berøvet kulhydrater som den primære kilde til glukose til produktion af energi. Den er derfor tvunget til at få energi fra forbrændingen af fedt.

Når vi frarøver kroppen kulhydrater, bruger den glykogen opbevaret i leveren som den første ressource. Når det er opbrugt, begynder kroppen at forbruge fedtsyrer, hvor den omdanner dem til ketonlegemer.

De store frigivelser af det kan dog være skadelige for kroppen.

Kuren

Rå fødevarer og vægttab som en del af ketokuren

Mængden af kulhydrater i ketokuren er som regel under de anbefalede 50 til 60% total kalorier. Det giver som regel 10% eller mindre af den anbefalede energi fra kulhydrater i form af hydrater.

Der er ketokure, hvor personen kan spise frugter og grøntsager i meget kontrollerede mængder. Andre typer eliminerer dog alle kilder til kulhydrater, hvilket forbyder indtag af korn, mel, bagværk og også frugter, grøntsager og bælgfrugter.

Der er derudover ketokure, hvor faste bliver brugt til at fremme den indledende dannelse af ketonlegemer. Det skal vedligeholdes efterfølgende for at opnå vægttab på bekostning af den store iltning af fedt.

Som du kan se, er der mange typer af ketokure, og de har alle det ultimative formål at fremme fedtforbrændingen i kroppen for senere at føre til ketonlegemer i kroppen.

Der er dog også mange risici ved denne type kost.

Vi anbefaler, at du også læser: 7 ketogen diæt venlige fødevarer til vægttab

Risici ved ketokuren

1. Det reducerer dit indtag af sunde frugter og grøntsager

Rå frugter og grøntsager

Fordi de fleste ketokure minimerer indtaget af frugter og grøntsager, får kroppen ikke så mange vitaminer, mineraler og fibre.

Det kan blive løst ved at tage kosttilskud i form af vitaminer.

2. Det inducerer en reducering af indtaget af fibre

Når vi spiser så få fibre, er en anden konsekvens forstoppelse.

Vi anbefaler derfor at drikke bestemte typer te, som har fordøjelsesfremmende egenskaber.

3. Det kan forårsage dårlig ånde

Mand med dårlig ånde som følge af at følge ketokuren

Det er blandt andet gængs at lide af dårlig ånde på grund af den store produktion af ketonlegemer.

Nogle studier antyder også, at denne type kost kan øge følelsen af udmattethed på grund af mangel på kulhydrater i kosten.

4. Denne kost kan reducere de kognitive niveauer

Eftersom hjernen skal danne ketonlegemer til at erstatte glukose, den foretrukne energikilde, kan dens kognitive ydeevne blive påvirket, som det er blevet demonstreret af nogle videnskabsfolk i USA.

5. Ketokuren er svær at følge

Selvom nogle personer siger, at denne kost er nemmere at følge end andre, viser studier dog det modsatte.

Eftersom personerne ikke kan spise populære fødevarer såsom korn, brød, grøntsager, frugter og bælgfrugter, er det meget svært at følge denne kost.

6. Det kan forårsage ketoacidose

I ekstreme tilfælde kan denne kost føre til ketoacidose, hvis ketonlegemerne øges i store mængder i blodet. Det kan forårsage skade på bestemte organer og kan endda resultere i koma.

For at følge denne type kost er det derfor vigtigt at have en god sygehistorik og at blive undersøgt regelmæssigt af lægen. Hvis man har nyre- eller leversvigt, kan man få alvorlige problemer, hvis man følger denne kost.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Helbredsimplikationerne ved en glutenfri diæt

Advarsel

Foruden de iboende ulemper ved denne kost, er nogle risikogrupper mere sårbare end andre:

 • Personer med lever- eller hjerteproblemer, eftersom det i nogle tilfælde kan forårsage udvikling af hjertearytmi.
 • Gravide eller ammende kvinder.
 • Personer med nyresvigt.

Ketokuren er ikke en kur, som man kan følge hele livet, eller en, som fremmer sunde vaner. Den vil ikke give dig en balanceret kost, men er snarere et midlertidigt eller lejlighedsvist alternativ til at tabe vægt og fedt.

Som det sidste må man huske på, at for enhver kost, man vil følge, er det vigtigt at tale med en specialist, som vil gennemgå ens nuværende helbredsmæssige status samt ens fremskridt.

Det kan interessere dig ...
Fordele og ulemper ved keto kuren
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele og ulemper ved keto kuren

Den ketogene diæt, eller keto kuren, blev populær over hele verden for sine utrolige fordele til at tabe sig hurtigt. Her er alt du skal vide om de...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Krilanovich, N. J. (2007). Benefits of ketogenic diets [1]. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238
 • Kanikarla-Marie P, Jain SK. Hyperketonemia and ketosis increase the risk of complications in type 1 diabetes. Free Radic Biol Med. 2016;95:268–77
 • Shilpa J, Mohan V. Ketogenic diets: Boon or bane?. Indian J Med Res. 2018;148(3):251–253. doi:10.4103/ijmr.IJMR_1666_18
 • Gupta, L., Khandelwal, D., Kalra, S., Gupta, P., Dutta, D., & Aggarwal, S. (2017). Ketogenic diet in endocrine disorders: Current perspectives. Journal of postgraduate medicine63(4), 242-251.
 • Nutrición clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. Nutr. clín. diet. hosp. 2013; 33(2):98-111
  DOI: 10.12873/332cetogenicas
 • Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, Asfar SK, Behbahani A, Khoursheed MA, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004; 9(3): 200–205.
 • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018;64(12):906.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.