Er VLDL-kolesterol skadeligt?

For at sænke oxidationshastigheden af VLDL-kolesterol skal du sørge for at indtage antioxidanter gennem din kost.
Er VLDL-kolesterol skadeligt?

Sidste ændring: 21 august, 2023

VLDL-kolesterol består af lipoproteiner med meget lav densitet, som kan være skadelige for helbredet. Det er til stede i en lille andel af det samlede kolesterol, da det udgør en brøkdel af LDL-kolesterol.

Eksperter klassificerer i øjeblikket ikke en stigning i koncentrationen af disse lipoproteiner som farlig. De anser dog deres oxidationshastighed for at være et problem. Derfor er det afgørende at implementere en række strategier, der sigter mod at modulere lipidprofilen og reducere oxidationshastigheden af dette lipoprotein.

Det er vigtigt at forhindre oxidation af VLDL-kolesterol

Tilsyneladende, som en artikel i tidsskriftet Actual Medical Chemistry nævner, kan oxidation af VLDL øge risikoen for dannelse af aterom-plak. Og det er skadeligt og farligt for det kardiovaskulære helbred.

For at reducere oxidationshastigheden af disse lipoproteiner er det nødvendigt at foretage visse kostændringer. Den første af disse er at øge forbruget af fødevarer fra planteriget. Mange af disse produkter indeholder stoffer med en betydelig antioxidativ karakter.

Et eksempel er lycopen i tomater. Dette næringsstof reducerer dannelsen af frie radikaler og også oxidationshastigheden af de lipoproteiner, der udgør det totale kolesterol. Det kan vi se i en artikel i tidsskriftet Atherosclerosis, som forbinder regelmæssig indtagelse af tomater med en reduktion i risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Visse fødevarer hjælper med at modulere lipidprofilen

Ligeledes er der produkter i kosten, der kan modulere lipidprofilen positivt. Disse fødevarer formår at øge andelen af HDL-kolesterol og reducere andelen af LDL- og VLDL-kolesterol.

Enkelt- og flerumættede fedtsyrer opfylder denne funktion, som vi blandt andet finder i vegetabilske olier, fed fisk og nødder.
Andre næringsstoffer, såsom fibre, er også i stand til at påvirke kolesterolniveauet.

Eksperter har endda sat dem i forbindelse med en reduktion af den kardiovaskulære risiko. En af de hypoteser, der findes til støtte for denne påstand, er deres evne til positivt at påvirke reduktionen af VLDL-lipoproteinoxidation.

Fedtholdige fødevarer

Du er måske også interesseret i: Hvad er omega fedtsyrer 3, 6 og 9?

Begrænsning af fødevarer for at forhindre oxidation af VLDL-kolesterol

Ligesom der er fødevarer i kosten, der kan modulere lipidprofilen og reducere oxidationshastigheden, er der andre, der har den modsatte effekt. Det er tilfældet med forarbejdede produkter, der er rige på transfedtsyrer og simple sukkerarter.

Transfedtsyrer, som stammer fra olier, der udsættes for høje temperaturer, har inflammatoriske virkninger og fremmer oxidation. Der findes andre lipider med inflammatoriske egenskaber, f.eks. omega-6 fedtsyrer. Men de er essentielle i den menneskelige kost. Man skal bare sørge for, at de er i balance med omega-3 fedtsyrer.

Andre stoffer, som f.eks. alkohol, er med til at fremme oxidation og øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det vigtigt at begrænse og om muligt eliminere forbruget af dem. I stedet er det meget bedre at bruge f.eks. danskvand.

Stresset mand drikker alkohol

Kolesterol kan være skadeligt

Selvom totalkolesterol traditionelt har været forbundet med kardiovaskulær risiko, ved vi nu, at det ikke er tilfældet.

Det er snarere oxidationen af en lille fraktion af LDL-kolesterol, VLDL-lipoproteinerne, der kan være ansvarlig for den øgede risiko for dannelse af aterom-plak.

For at mindske denne situation er visse koststrategier afgørende. Mange af dem involverer et øget indtag af grøntsager, som indeholder vitaminer og plantenæringsstoffer af antioxidativ karakter.

Samtidig er det en god idé at øge indtaget af omega-3 fedtsyrer, da de er i stand til at modulere individets lipidprofil positivt.

Afslutningsvis er det værd at fremhæve behovet for at reducere indtaget af alle de fødevarer, der kan fremme oxidation og inflammatoriske processer. Det gælder f.eks. forarbejdede fødevarer, som er rige på transfedtsyrer og tilsætningsstoffer.

For at konkludere prioriterer en sund kost altid friske fødevarer frem for industrielle fødevarer. Et andet typisk tilfælde er alkohol, da dette stof kan øge den kardiovaskulære risiko og forværre sundhedsrelaterede markører. Derfor bør du undgå det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kattoor AJ., Kanuri SH., Mehta JL., Role of Ox LDL and LOX 1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26 (9): 1693-1700.
  • Ming Cheng H., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
  • Millán, J., Hernández-Mijares, A., Ascaso, J. F., Blasco, M., Brea, A., Díaz, Á., … & Pintó, X. (2016). La auténtica dimensión del colesterol-no-HDL: colesterol aterogénico. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis28(6), 265-270.
  • Errico T, Chen X, Martin J, Julve J. Mecanismo básicos: estructura, función y metabolismo de las lipoproteínas plasmáticas. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 2013; 25 (2): 98-103.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.