Honning eller sukker: Ved du, hvad der er bedst?

Vi diskuterer dilemmaet med honning eller sukker: Hvilken er den bedste løsning? Og hvilke andre sødemidler findes der?
Honning eller sukker: Ved du, hvad der er bedst?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 05 januar, 2023

Der er mange muligheder for at søde te eller en dessert, og du spekulerer sikkert på, hvad der er sundest (eller mindst skadeligt): Honning eller sukker?

Måske bruger du naturlige urteteer, du ønsker at tabe dig, eller du er bange for de mange kemikalier, som hvidt sukker ofte indeholder. Derfor vil vi i denne artikel fortælle dig om konkurrencen mellem honning og sukker: Hvilket sødemiddel vinder?

Naturlig honning vs. menneskeskabt honning

Før vi taler om forskellene mellem honning og sukker, er det først vigtigt at præcisere, at der findes to forskellige typer honning: Naturlig honning og menneskeskabt honning. Naturlig honning er et produkt, der ikke har gennemgået nogen form for forarbejdning, så det er i sin naturlige tilstand. Det er også kendt som rå honning.

Menneskeskabt honning er derimod underkastet forskellige varmebehandlinger for at øge holdbarheden. Idéen er at sikre, at den kan stå på hylden i et vist tidsrum, uden at det forringer kvaliteten.

Generelt set og efter eksperternes råd har alle typer honning et højt sukkerindhold og et lavt vand- og syreindhold. Den største forskel mellem de to typer honning er, at termiske processer kan ændre sammensætningen og fjerne nogle mineraler, enzymer og antioxidanter. I denne forstand er det altid tilrådeligt at vælge det mest naturlige produkt.

Er honning sundere end sukker?

Selv om ernæringseksperter angiver, at det altid er bedre at drikke te uden sødestoffer, er det mere end almindeligt at ønske at tilføje noget, der giver en sød smag. Det er her, vi ønsker at vide, hvilken mulighed der er den mest velegnede: Honning eller sukker.

Hvis vi henviser til honning (så længe den er økologisk), må vi sige, at den søder mere end raffineret sukker. Det giver også antioxidanter, vitaminer og mineraler. Alle disse næringsstoffer kan hjælpe med at forebygge forkølelse, ondt i halsen og influenza ifølge en undersøgelse, der blev udført på rotter i 2016.

En lille mængde honning søder meget mere end en skefuld sukker. Derfor skal vi bruge mindre for at få det samme (eller større) resultat i desserter eller te.

Vi bør heller ikke udelade, at raffineret sukker giver tomme kalorier. Det betyder, at det ikke indeholder nogen næringsstoffer, ingen vitaminer eller mineraler.

Honning, der er fremstillet af blomsternektar, giver os en god mængde vand og nogle næringsmæssige egenskaber.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Rørsukker: Ernæringsmæssige oplysninger, fordele og anvendelser

Honning eller sukker: Forskellene og lighederne

Er honning eller sukker sundest?

En væsentlig forskel mellem de to sødemidler er den type sukker, som de hver især giver os.

Til at begynde med indeholder raffineret eller hvidt sukker næsten ren sukrose. Honning derimod indeholder fruktose og glukose, selv om førstnævnte er mere dominerende end sidstnævnte. På trods af dette bør du vide, at fruktose har et lavere glykæmisk indeks end glukose og sukrose.

Hvad angår smagen, vil de, der har prøvet de to, kunne bekræfte deres forskelle. Sukker er sødere på grund af den sukrose, det indeholder, men honning giver os mulighed for at nyde forskellige smagsoplevelser afhængigt af de blomster, som det er blevet produceret med.

Til fordel for sukker i gastronomien kan vi påpege, at det har evnen til at karamellisere og bruges som dekoration i kager. Desuden gør dets konsistens det ideelt til visse tilberedninger og retter. Vær dog opmærksom på, at honning ikke er langt bagefter: Det kan bruges til at samle müslibarer og tilføje aromaer til retter.

For at lære mere om forskellene og lighederne mellem honning og sukker, vil vi efterlade dig med en kort opsamling af deres egenskaber ifølge eksperter pr. 100 gram:

 • Glykæmisk indeks: honning (58), sukker (60)
 • Vand: honning (17 gram), sukker (0,03 gram)
 • Sukkerstoffer: honning (80 gram), sukker (99,99 gram)
 • Kalorier: honning (300), sukker (387)
 • Calcium: honning (6 milligram), sukker (1 milligram)
 • Magnesium: honning (2 milligram), sukker (0 milligram)
 • Fosfor: honning (4 milligram), sukker (0 milligram)
 • Kalium: honning (52 milligram), sukker (2 milligram)

Myter om honning

Honning i lille glaskrukke

Indtil videre har vi objektivt sagt, hvad hvert sødemiddel tilbyder, så du kan drage dine egne konklusioner. Læge Gabe Mirkin, der er ekspert i ernæring, forklarer, hvorfor der ikke er nogen store forskelle mellem brugen af honning og sukker.

Nå, men når sukker når kroppen (uanset om det kommer fra et æble, en kage eller te med honning), behandles det altid på samme måde. Forskellen ligger i hvilke “andre ting”, som maden efterlader os, når sødmen er blevet optaget.

Mange tror, at honning er mindre fedende end sukker, og det er en almindelig myte. Samtidig siges det ofte, at det er en hurtigere energikilde, og det er også forkert.

Hvis vi analyserer en skefuld sukker og en skefuld honning, vil den første have 64 kalorier og den anden 46 (plus vand). Denne forskel er dog ikke så væsentlig.

Hvorfor? Jo, fordi du for at opnå det samme “søde” resultat skal bruge en skefuld sukker eller halvanden skefuld honning. Derfor vil du tilføre kroppen den samme andel kalorier.

I mange år er honning blevet brugt til behandling af allergiske tilstande, uden at der er foretaget nogen undersøgelse, der understøtter dens effektivitet. En undersøgelse offentliggjort i 2021 viste imidlertid, at dette produkt er i stand til at mindske rekrutteringen af inflammatoriske celler i denne type tilstand.

På den anden side viste den nævnte undersøgelse, at honning lindrer allergiske symptomer hos nogle patienter. Der er dog stadig behov for mere forskning for at fastslå de involverede virkningsmekanismer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 tegn på, at du spiser for meget sukker

Så, honning eller sukker?

Honning i en krukke med valnødder om

 

Faktisk afhænger det hele af vores individuelle præferencer. Mens vi kan vælge honning af hensyn til naturligheden, har vi også mulighed for at vælge sukker, da vi har brug for mindre mængder for at søde te, kaffe eller en dessert.

Der er mange muligheder for at give mad og drikkevarer en sød smag. Det er ikke nødvendigt at være så kategorisk og læne sig op ad et enkelt alternativ.

Sandheden er, at mange af de fødevarer, vi køber, indeholder “tomt” sukker eller sødestoffer. Derfor kunne en god idé være at bruge honning i det, vi vælger at søde (f.eks. te eller en hjemmebagt kage). Den gode nyhed er, at der er mange andre muligheder end honning eller sukker til at søde retter:

 • Stevia.
 • Dadler.
 • Kokossukker.
 • Agave-sirup.

Lad os heller ikke glemme muscovadosukker (som indeholder honning) og melasse fra korn som ris, majs eller byg.

Som du kan se, er fordelene ved honning eller sukker til at forsøde måltider ikke så forskellige, som du måske tror. Begge produkter giver en meget lignende mængde kalorier og har de samme virkninger på den glykæmiske kontrol. I den forstand skal du overveje de særlige fordele ved hver enkelt og vælge den, som du mener er bedst for dig.

Det kan interessere dig ...
Tips til at reducere forbruget af raffineret sukker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at reducere forbruget af raffineret sukker

Vi skal være forsigtige med et overdrevent forbrug af raffineret sukker. Her er nogle tips til at reducere forbruget af raffineret sukker. • Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food. 2004 Spring;7(1):100-7.
 • Bobiş O, Dezmirean DS, Moise AR. Honey and Diabetes: The Importance of Natural Simple Sugars in Diet for Preventing and Treating Different Type of Diabetes. Oxid Med Cell Longev. 2018 Feb 4;2018:4757893.
 • Busserolles J, Gueux E, Rock E, Mazur A, Rayssiguier Y. Substituting honey for refined carbohydrates protects rats from hypertriglyceridemic and prooxidative effects of fructose. J Nutr. 2002 Nov;132(11):3379-82.
 • Erejuwa OO, Sulaiman SA, Wahab MS, Sirajudeen KN, Salleh MS, Gurtu S. Glibenclamide or metformin combined with honey improves glycemic control in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Biol Sci. 2011 Mar 14;7(2):244-52.
 • Mohapatra DP, Thakur V, Brar SK. Antibacterial efficacy of raw and processed honey. Biotechnol Res Int. 2011;2011:917505.
 • Sadeghi F, Salehi S, Kohanmoo A, Akhlaghi M. Effect of Natural Honey on Glycemic Control and Anthropometric Measures of Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Crossover Trial. Int J Prev Med. 2019 Jan 15;10:3.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.