Erytrocytters sedimentationshastighed: Hvad indebærer proceduren?

Erytrocytters sedimentationshastighed er en laboratorietest, som specialister bruger til at bestemme tilstedeværelsen af inflammatoriske og neoplastiske sygdomme. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan det gøres, og hvornår læger ordinerer det.
Erytrocytters sedimentationshastighed: Hvad indebærer proceduren?

Sidste ændring: 02 september, 2021

Kliniske laboratorieundersøgelser er meget vigtige i medicinsk praksis. Nogle gange er det den eneste måde at bestemme tilstedeværelsen af en sygdom på. En af de mest almindeligt administrerede tests er erytrocytters sedimentationshastighed.

Det er også kendt som Westergren-sedimentationshastighed. Det er en test, der måler den hastighed, hvormed de røde blodlegemer aflejres i bunden af et reagensglas. En højere eller lavere hastighed end normalt kan indikere tilstedeværelsen af forskellige medicinske problemer.

Under normale forhold har erytrocytterne eller de røde blodlegemer en negativ ladning. Dette får dem til at afvise hinanden med en sedimenteringshastighed på 10 millimeter i timen. Ikke desto mindre kan det samme variere afhængigt af den undersøgte person og deres livsstil.

Årsager til at teste erytrocytters sedimentationshastighed

Erytrocytters sedimentationshastighed er en test, der hjælper med at lede specialisten og lade dem opdage eksistensen af sygdomme. I denne forstand kan det være nyttigt, når man står over for følgende situationer:

  • Feber med ukendt oprindelse.
  • Nogle typer af gigt.
  • Symptomer, der påvirker musklerne.

Imidlertid bør lægen analysere, hvad patientens symptomer er, sammen med laboratorieundersøgelsesresultaterne. Ved at gøre dette vil de være i stand til at give en bestemt diagnose.

Desuden kan specialister bruge ESR som vigtige diagnostiske kriterier for to sygdomme: polymyalgia rheumatica og arteritis temporalis. Begge sygdomme er meget sjældne og har tendens til kun at forekomme hos patienter over 50 år.

Polymyalgia rheumatica er en inflammatorisk sygdom, der påvirker de proksimale muskler i lemmer og torso ved at forårsage smerte og begrænse bevægelse. Arteritis temporalis forårsager hovedpine, nedsat synsevne, feber, kæbesmerte og anæmi.

Kvinde med rygsmerter

Hvordan skal jeg forberede mig til denne test?

Det er en ret simpel og hurtig test, som ikke kræver nogen form for ekstraordinær forberedelse. Hvis du kun gennemgår en test af erytrocytters sedimentationshastighed, er der ingen grund til at faste, men hvis lægerne udfører andre analyser på samme tid, skal du måske gøre det.

For at udføre testen skal en specialist tage venøst blod med en sprøjte. Dette skal tages fra armen. Dette kan også betyde, at du under testen kan føle en let smerte eller irritation, som nogle gange kan vare resten af dagen. Det bør dog ikke påvirke din evne til at udføre andre daglige aktiviteter.

Blodanalysedelen af testen er meget enkel og følger normalt Westergreen-metoden, hvor specialister blander 2 ml blod med 0,5 mlmcitrat i et reagensglas og derefter måler erytrocytfri afstand.

Efter en time måler de afstanden mellem de røde blodlegemer igen i millimeter for at bestemme den hastighed, hvormed de kom ned.

Hvad betyder en høj erytrocytters sedimentationshastighed?

Når sedimenteringshastigheden er over de normale værdier, kan det antyde tilstedeværelsen af sygdomme, der udvikler sig med betændelse og nogle svulster. Ifølge nogle undersøgelser stiger hastigheden over en 24-timers periode og vender normalt ikke tilbage til normale værdier før efter opløsning.

Disse former for sygdomme øger koncentrationen af forskellige proteiner i blodplasmaet. Hvert af disse proteiner, især fibrinogen, vil påvirke overfladeladningen på de røde blodlegemer, hvilket får dem til at falde ned med en højere hastighed.

Ikke desto mindre er forskellige situationer, der øger fibrinogenet i blodet, såsom graviditet, diabetes eller nyreinsufficiens i terminale stadier i stand til at øge erytrocytters sedimentationshastighed. Blandt andre årsager kan vi nævne følgende:

Hvad betyder en lav erytrocytters sedimentationshastighed?

Det meste af tiden har en lav erytrocytters sedimentationshastighed ikke meget medicinsk relevans. I denne forstand kan niveauet nå op på 0 mm hos normale patienter, og det er normalt ikke grund til bekymring blandt specialister.

Imidlertid er en lav erytrocytters sedimentationshastighed mellem 0 og 3 mm forbundet med forskellige sundhedsmæssige problemer. Blandt disse skiller følgende sig ud:

  • Poliglobulia eller et stort antal røde blodlegemer.
  • Deformiteter i de røde blodlegemer.
  • Rygevaner.
  • Hjertefejl.

Og hvis det ikke var nok, kan smitsomme sygdomme som dengue få sedimenteringshastigheden til at blive lidt langsommere. En undersøgelse, hvor ESR-patienterne med sygdommen havde en betydeligt lavere frekvens sammenlignet med andre med akutte febersyndrom, viser dette.

Myg klar til at stikke

En simpel, men effektiv test

Som du kan se, er erytrocytters sedimentationshastighed ikke en kompleks test, men den er meget nyttig, når du søger efter tilstedeværelsen af sygdomme, der udvikler sig med betændelse. Det kan lede lægen og hjælpe dem med at give en nøjagtig diagnose.

Med hensyn til patientens rolle i dette er der ingen særlig forberedelse, som de skal udføre, før de får lavet testen. Desuden vil de efter proceduren være i stand til at fortsætte deres daglige aktiviteter uden gener!

Det kan interessere dig ...
Derfor er det vigtigt at faste før blodprøver
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Derfor er det vigtigt at faste før blodprøver

Generelt bør patienter faste før blodprøver i mindst otte timer. Dette vil dog afhænge af den specifikke type test. I dag vil vi fortælle dig hvorf...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.