Slidgigt i knæet: Prøv disse tre øvelser

Slidgigt i knæet forårsager smerter og betændelse i leddet på grund af gradvis forringelse. Prøv disse øvelser for at forbedre dine symptomer.
Slidgigt i knæet: Prøv disse tre øvelser
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Slidgigt i knæet er en degenerativ sygdom, der påvirker dine knæled. Det påvirker hovedsageligt kvinder over 60 år, og det er simpelthen en konsekvens af progressivt slid og tab af bruskvæv.

I dag vil vi gerne dele et par øvelser, der kan hjælpe dig med at lindre smerten forbundet med slidgigt i knæet. Vær tålmodig og disciplineret. Det vil ikke bare hjælpe med at lette smerten, men markant sænke forringelsen.

Om slidgigt i knæet

Slidgigt i knæet kan forringe din gang og den samlede bevægelse. Imidlertid varierer symptomerne og sværhedsgraden fra person til person. Det, der imidlertid er almindeligt i alle tilfælde, er det faktum, at tilstanden gradvis forværres.

Dette forekommer i trin. I den første fase vil en person begynde at føle smerte, der øges gradvist, især når vi udfører fysisk aktivitet. De vil sandsynligvis føle sig stive, da der er betændelse i knæleddet.

Dette er den perfekte fase til at begynde at træffe forebyggende foranstaltninger.

Læs også: Slidgigt: Hvorfor forårsager det knæsmerter?

Findes der en behandling af slidgigt i knæet?

Person tager sig til knæ

Behandling afhænger af intensiteten af ​​den enkelte persons symptomer og kan involvere medicin eller endda kirurgi. Under alle omstændigheder kan medicin bestemt afhjælpe de fleste symptomer. Desværre kan det dog ikke ændre den skade, der allerede er sket. Det er af denne grund, at det er vigtigt at finde komplementære teknikker for at få lindring.

Du skal også vide, at overskydende vægt forværrer tilstanden, fordi du bærer det meste af vægten på dine knæ. Du kan begynde at tabe nogle ekstra kilo med aerobe øvelser med lav anstrengelse og en afbalanceret kost.

Det er derfor vigtigt at foretage ændringer i dine aktiviteter, især dem, der kan skade dig, f.eks. løb. Visse bevægelser kan påvirke dine knæ meget. Det samme gælder at bruge for meget tid i den samme stilling. Du kan også vælge at bruge knæbeskyttere for at holde et tryk på dem, så længe de ikke er for stramme, så de ikke forringer din blodgennemstrømning.

Øvelser, der kan hjælpe dig med at lindre slidgigt i knæet

Du kan se gode resultater ved at lave nogle overvågede og planlagte øvelser derhjemme. Husk, at du skal udføre dem konsekvent. For eksempel kan du opleve lindring i 6 måneder, men miste det, du har opnået, hvis du stopper med øvelserne. Disse øvelser skal være en del af din rutine, så længe du lever, hvis det er muligt.

1. Hasestræk

Efter opvarmning kan du strække benene ved hjælp af et elastikbånd. Dette når de fleste af dine muskler i benene

Prøv at udføre denne form for stræk efter en opvarmningsrutine, efter en tur eller efter at have bevæget dig generelt. Sørg derfor for, at dine muskler er varme. Denne form for træning vil lindre stivhed og udvide dit mobilitetsområde. Det kan også reducere din smerte og risikoen for skader.

Det fungerer sådan:

 • Først skal du ligge på ryggen.
 • Placer derefter et elastikbånd eller et lagen eller en t-shirt omkring en af ​​dine fødder.
 • Hold det andet ben nede og lige, og løft det, du holder. Træk med foden, så meget som du kan, stræk den opad og mod din krop.
 • Hold det derefter i cirka 15 sekunder eller så længe, du kan.
 • Gentag med det andet ben.
 • Gentag to gange med hvert ben i i alt tre sæt.

Læs også: 5 enkle og effektive tips til at overvinde en knæskade

2. Lægstræk

Træning af knæområderne ved siden af ​​leddet vil hjælpe med at stabilisere det

Det er vigtigt at holde dine ben stærke og på samme tid smidige for at lindre slidgigt i knæet. Dette skyldes, at ved at styrke alle musklerne, der omgiver dit knæ, vil du mindske arbejdet i dit led. Så vi fokuserer på at strække dine lægge i denne anden øvelse.

 • Først skal du sætte dine hænder på væggen lige foran dit bryst, mens du står foran væggen.
 • Stil derefter det ene ben tættere på væggen, bøj ​​det lidt med foden placeret helt på jorden og stræk det andet ben og hold din hæl i gulvet (som på billedet ovenfor). Du skal mærke et stræk i din læg, når du bøjer knæet fremad på det andet ben.
 • Hold strækket i 30 sekunder, og gør det samme med det andet ben.
 • Gentag tre gange med hvert ben en gang om dagen.

3. Stående styrkelse af lårmuskler

Denne type øvelse vil give ekstra støtte til leddet, hvilket reducerer påvirkningen og smerterne forbundet med slidgigt i knæet

I denne sidste øvelse fokuserer vi på at styrke lårmusklerne. De store lårmuskler fungerer som vigtige knæstabilisatorer.

 • Hold først fast i et bord, gelænder eller væg for støtte.
 • Stå derefter på din højre fod og hold dit højre knæ let bøjet.
 • Spænd først musklerne foran på dit venstre lår, så dit venstre knæ er lige, men ikke låst.
 • Gentag det derefter, men mens du står på din venstre fod og bruger dit højre ben.
 • Lav mindst to gentagelser med hvert ben.

Disse tre øvelser er enkle og hjælper dig med at gendanne noget af den mistede mobilitet i dit knæ. De vil også reducere betændelse og smerter. Dine ben vil også gradvist blive stærke, og du vil bemærke en betydelig forbedring, hvis du bliver ved med at udføre øvelserne og tilføjer anden regelmæssig fysisk aktivitet til dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.