12 tips til at få stærkt og sundt hår

For at opnå stærkt og sundt hår skal du ikke blot nære dit hår både indefra og udefra; du skal også være forsigtig med kemikalier i hårplejeprodukter, hvilket kan svække håret og reducere dets glans.
12 tips til at få stærkt og sundt hår

Sidste ændring: 22 februar, 2019

Vi ønsker alle at få et stærkt og sundt hår, som det, mange berømte mennesker har. I sidste ende, hvis der er en ting, som vi misunder disse berømtheder, er det at de virker til at se perfekte ud i enhver situation.

Det er mere end blot de smarte foto-behandlingsprogrammer eller kameratricks. Sandheden er, at du sandsynligvis gerne vil have deres hud, hår eller figur, selv når kameraet ikke er på!

I dagens artikel fortæller vi, hvordan du kan få et stærkt og sundt hår, ligesom det du ser i reklamerne.

Tips til stærkt og sundt hår

Kan du tråde et af dine hårstrå gennem en nåleøje, som en tråd? Har du skinnende, silkeagtigt, naturligt udseende hår på ethvert tidspunkt af dagen?

Selv om du måske tror, ​​at dette er noget, der kun er tilgængeligt for filmstjerner, er der mange forskellige måder at opnå at få det stærke og sunde hår, som du ser på podiet og i magasiner:

1. Klip dine spaltede ender

Efterhånden som håret vokser, svækkes det også, især i enderne, hvor det er ældst.

 • Begynd med at klippe lidt (højst et par centimeter), og gentag denne proces alt afhængigt af hvor hurtigt dit hår vokser.
 • At klippe de “grimme” spaltede ender af gør dit hår sundere.

Der er ikke noget mere grimt end hår med spaltede ender!

2. Børst dit hår hver dag

Stærkt og sundt hår

Køb en børste, der har bløde børster, og prøv at børste dit hår, når det er vådt, for at forhindre at det knækker.

Hvis du har meget langt hår, kan du også børste det inden du går i seng.

Dette stimulerer blodomløbet i hovedbunden, hvilket vil få dine hårsække til at producere sundere hårstrå. Dette er en fantastisk måde at få stærkt og sundt hår på.

3. Kend din hårtype

Når du kender denne information, kan du vælge de rigtige skønhedsprodukter.

En grundig evaluering består af tre dele:

 1. Tæthed (tykt, medium eller tyndt)
 2. Tekstur (tykt eller tyndt)
 3. Styrke (porøst, elastisk eller hydreret)

4. Skyl med koldt vand

Ja, det skal du gøre selv om vinteren! Den endelige skylning, når du vasker dit hår, skal altid være med koldt vand, for at få hårets kuticula til at lukke sig.

Du vil opdage, at dit hår er mere skinnende og silkeagtig som følge heraf. Denne teknik virker også til at få det til at vokse hurtigere.

Varmt vand, derimod, øger olieproduktionen fra din hovedbund og gør hårstråene porøse.

Når du tørrer dit hår med en hårtørrer, vil du bemærke at der opstår flere spaltede ender.

5. Brug kvalitetsprodukter

Stærkt og sundt hår med kvalitetsprodukter

Selv om de mest kendte mærker ikke altid garanterer kvalitet, bør du stadig vælge produkter, der passer til din hårtype og giver dig bedre resultater.

Vi anbefaler at prøve økologiske kosmetiske produkter, der ikke indeholder kemikalier, og er derfor mindre skadelige for dit hår.

6. Misbrug ikke hårtørrer eller krøllejern

Selvom du allerede har smukt, glat hår, skal du prøve at reducere, hvor ofte du tørrer eller krøller det i løbet af ugen.

Eksponering af varmen fra disse elementer vil udtørre dit hår, gøre det kedeligt og livløst, og gør det mere tilbøjeligt til at knække eller få spaltede ender.

Det er bedst kun at bruge dem, når du gør dig klar til en særlig begivenhed eller på de kolde dage, når du ikke vil gå udenfor med et vådt hår.

7. Masser din hovedbund

Du kan give din hovedbund en massage, mens du er i bad, eller endda mens du ser tv. Det har så mange fordele!

Blandt fordelene ved en hovedbundsmassage er følgende:

 • Det giver øget blodtilstrømning til hårsækkene
 • Det er afstressende
 • Det olierer hovedbunden

Prøv at massere din hovedbund flere gange om ugen med æteriske olier. Du vil bemærke virkningerne næsten øjeblikkeligt, og nyde hvordan det bidrager til stærkt og sundt hår.

8. Misbrug ikke kemiske produkter

Stærkt og sundt hår uden kemi

Ligesom varmen fra hårtørrer og krøllejern skader dit hårs sundhed, beskadiger visse kemiske produkter det også.

I dette tilfælde er farvestoffer og glatnings-behandlinger inkluderet (selv dem af høj kvalitet, desværre). Derudover er dit hår meget smukkere i sin naturlige farve. Du behøver ikke at ændre det!

Læs også: 9 problemer med stramt tøj

9. Undgå sol og svømmehaller

Når det bliver sommer og ferie-tid, ser dit hår sandsynligvis mindre skinnende ud, og føles porøst. Dette skyldes at det bliver udsat for sol, klor i svømmebassiner eller salt fra havet.

Vi foreslår at du bruger en svømmehætte og hat, og endda at du bruger et beskyttende produkt, der virker som en barriere mod disse skadelige elementer.

10. Vask det ikke for ofte

Både din hovedbund og dine hårstrå har brug for flere timer til at tørre helt. Desuden, jo mere du vasker dit hår, jo færre naturlige olier det vil indeholde, og desto mere trist det vil se ud.

Hvor ofte du vasker dit hår vil afhænge af din hårtype og af årstiden. Vask ikke dit hår hver dag, heller ikke om sommeren.

11. En sund kost giver sundt hår

sund mad

Ud over at tage dig af dit hår udefra skal du også nære det indefra. Det er vigtigt, at du indtager en afbalanceret kost, og at dine måltider indeholder masser af frisk frugt og grøntsager.

Sørg også for at du får masser af nødder, bælgfrugter og vand.

12. Sæt ikke dit hår op

Hestehaler og stramme fletninger kan knække dine hårstrå, især hvis de er for stramme. I ekstreme tilfælde kan dette endda forårsage hårtab.

Den berygtede hestehale ødelægger dine chancer for et stærkt og sundt hår, så det er bedst at lade det være løst, og kun sætte det op i visse situationer, som når du motionerer, eller når det er meget varmt udenfor.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Skin, hair, and nails. (2015).
   kidshealth.org/parent/general/body_basics/skin_hair_nails.html
  • Skin and hair health. (n.d.).
   womenshealth.gov/publications/our-publications/the-healthy-woman/skin_hair.pdf
  • Tips for healthy hair. (n.d.).
   aad.org/dermatology-a-to-z/health-and-beauty/hair-care/tips-for-healthy-hair

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.