Faste under graviditet: Risici og anbefalinger

Faste under graviditet er en mulighed, som nogle vordende mødre overvejer, enten på grund af deres religiøse overbevisning eller fordi de mener, at det er sundt.
Faste under graviditet: Risici og anbefalinger

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Faste under graviditet er adfærd, der er forbundet med risici. Som vi ved, er det i denne fase vigtigt med tilstrækkelig ernæring for at bevare både moderens og barnets gode helbred. Derfor er det mere end tvivlsomt at nægte sig selv mad.

På trods af dette vælger nogle kvinder at faste i denne fase, enten af religiøse årsager eller på grund af overbevisninger om den livsstil, de bør føre. I dag har videnskaben fundet beviser for, at dette ikke er sundt og tværtimod fører til komplikationer. Læs videre for at få mere at vide om det.

Faste under graviditet

Faste er moderne verden over, da det er blevet forbundet med visse sundhedsmæssige fordele. Især er intermitterende faste blevet moderne på grund af dens virkninger på vægttab og på symptomerne på metabolisk syndrom.

Det er dog en strategi, der bør anvendes af sundheds- eller ernæringseksperter, da den ikke er egnet til alle. I forbindelse med graviditet er der ikke tilstrækkelig dokumentation for dens virkninger. Alligevel er der nogle undersøgelser, der forbinder fasten med en øget risiko for graviditetsdiabetes og igangsætning af fødslen.

Gravid kvinde undersøges

Faste under graviditet er forbundet med en forhøjet risiko for graviditetsdiabetes.

Mulige virkninger af faste under graviditet

For nogle år siden blev der gennemført en undersøgelse af virkningerne af faste under graviditet hos en gruppe rotter. Det viste sig, at dyr, der ikke spiste mad i mere end 12 timer, øgede risikoen for at få for tidlige fødsler.

Det skyldes, at madmangel øger et stof kaldet “corticotropin-releasing hormone”, som kan stimulere fødslen, selv om det er for tidligt.

Lignende undersøgelser på mennesker mangler, men resultaterne får forskerne til at overveje tre mulige virkninger af faste under graviditeten. Disse omfatter følgende:

 • Lav fødselsvægt. Faste fører til midlertidig underernæring, som kan have permanente virkninger på fosteret. Det er ikke kun lav fødselsvægt, men også en øget risiko for, at barnet udvikler type 2-diabetes eller nyreproblemer.
 • Kognitiv svækkelse. Ernæringsmæssige restriktioner kan øge niveauet af kortisol, stresshormonet. Hvis dette sker, kan det føre til kognitiv svækkelse hos barnet.
 • Andet. Nogle gange fører afholdenhed fra mad til produktion af ketonlegemer, molekyler, der opstår i leveren og kan have negative virkninger på fosteret.

Du er måske også interesseret i: Sådan kan man forberede sig til en fødsel

Intermitterende faste

En af de moderne metoder er intermitterende faste, som hævdes at have mange fordele. Det består i at fratage sig selv mad i en begrænset periode, enten hver dag, hver anden dag eller en gang om ugen.

Som nævnt er det en strategi, der ikke er egnet for alle, herunder gravide kvinder. Selv om det er rigtigt, at det bidrager til vægttab, har det under graviditet flere risici end fordele.

Længerevarende faste

Forskning udført med får fandt frem til, at efter flere timers faste blev fosterets åndedrætsbevægelser reduceret. Når de igen begyndte at spise, vendte værdierne tilbage til det normale.

På den anden side viste en undersøgelse, der blev foretaget med kvinder, der fastede under graviditeten i forbindelse med ramadanen, ikke, at denne adfærd forårsagede alvorlige problemer for fosteret. En anden nylig undersøgelse kom imidlertid til andre konklusioner.

I sidstnævnte tilfælde blev 41.000 børn af muslimske mødre, der havde fastet under graviditeten i forbindelse med ramadanen, undersøgt. Man fandt en stigning i børnedødeligheden på 33 %, når der blev fastet i de første uger af graviditeten, 29 % i første trimester og 22 % i tredje trimester.

Grundlæggende ernæring under graviditeten

En gravid kvinde bør ikke spise for to, men hun bør indtage de næringsstoffer, der er nødvendige for at støtte det nye livs vækst og udvikling. Det ideelle er at dele indtaget op i fem måltider om dagen, ledsaget af et optimalt vandindtag. De næringsstoffer, der bør prioriteres, er følgende:

 • Folinsyre.
 • Jern.
 • Calcium.
 • Pyridoxin.
 • Protein.
 • Zink.
Gravid kvinde med salat og vægt repræsenterer faste under graviditet

At opretholde en sund og afbalanceret kost er den bedste måde til at undgå overdreven vægtøgning under graviditeten.

Afsluttende anbefalinger

Faste under graviditeten er ikke en mulighed, man bør overveje – ikke engang kortvarig faste. Som vi har set, er de mulige negative virkninger grund nok til ikke at løbe risikoen, selv om der ikke findes nogen afgørende undersøgelser om emnet.

Det er vigtigt at holde øje med sin vægt, men denne metode er ikke den bedste løsning på dette tidspunkt. Det er nødvendigt at følge lægens og ernæringsekspertens anbefalinger, som omfatter en sund kost, fysisk aktivitet og pleje af ens følelsesmæssige sundhed.

Det kan interessere dig ...
Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet

Vi vil forklare risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet. Vejledning om ernæring er en gængs strategi til at forbedre en gravid kvindes...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vasim I, Majeed CN, DeBoer MD. Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients. 2022 Jan 31;14(3):631. doi: 10.3390/nu14030631. PMID: 35276989; PMCID: PMC8839325.
 • Sally Ann Lederman, Pedro Rosso, Effects of Fasting During Pregnancy on Maternal and Fetal Weight and Body Composition in Well-Nourished and Undernourished Rats, The Journal of Nutrition, Volume 111, Issue 10, October 1981, Pages 1823–1832, https://doi.org/10.1093/jn/111.10.1823.
 • Alkhalefah A, Dunn WB, Allwood JW, Parry KL, Houghton FD, Ashton N, Glazier JD. Maternal intermittent fasting during pregnancy induces fetal growth restriction and down-regulated placental system A amino acid transport in the rat. Clin Sci (Lond). 2021 Jun 11;135(11):1445-1466. doi: 10.1042/CS20210137. PMID: 34008846.
 • McCrabb GJ , Hosking BJ Egan AR (1992) Changes in the maternal body and feto-placental growth following various lengths of feed restriction during mid-pregnancy in sheep. Australian Journal of Agricultural Research 43, 1429-1440. https://doi.org/10.1071/AR9921429.
 • Mirghani HM, Hamud OA. The effect of maternal diet restriction on pregnancy outcome. Am J Perinatol. 2006 Jan;23(1):21-4. doi: 10.1055/s-2005-923435. PMID: 16450268.
 • Glazier JD, Hayes DJL, Hussain S, D’Souza SW, Whitcombe J, Heazell AEP, Ashton N. The effect of Ramadan fasting during pregnancy on perinatal outcomes: a systematic review and meta-analysis. BMC Pregnancy Childbirth. 2018 Oct 25;18(1):421. doi: 10.1186/s12884-018-2048-y. PMID: 30359228; PMCID: PMC6202808.
 • Álvarez, N. C. C., Befeler, J. S., Martínez, J. A. R., Rodríguez, A. B., & Restrepo, P. (2011). Estado nutricional en el embarazo y su relación con el peso del recién nacido. An Med (Mex), 56(3), 126-132.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.