Placentas placering: Hvad betyder det i graviditeten?

Moderkagen er et komplekst organ, der er fastgjort til livmodervæggene forskellige steder. I nogle tilfælde er den placeret i den nederste del, og det kan give problemer under graviditeten.
Placentas placering: Hvad betyder det i graviditeten?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Placentas placering kan fastslås, efter befrugtningen er sket. Det er ikke forbundet med abnormiteter eller sygdom. Mange undrer sig over, hvorfor det er vigtigt at fastslå dette.

Svaret er, at det at fastslå, om der er en forliggende eller bagudliggende moderkage, gør det muligt at forudsige, hvornår moderen vil begynde at mærke fosterbevægelser.

Det kan også hjælpe med at opdage, om der senere er ændringer i placentas placering.

Hvordan kan man fastslå placentas placering? Der skal foretages en ultralyd, som er en fast del af de prænatale undersøgelser. Når eksperterne har fastslået, om der er en bagudliggende eller forliggende placenta, vil moderen have flere oplysninger om sin graviditet.

Placenta

Foster i livmoderen

Placentaen nærer barnet under graviditeten.

Placentaen er det eneste menneskelige organ, der kun er til stede midlertidigt, kun i kvindens krop og kun under graviditeten. Den ligner leveren i udseende og er fuld af blodkar.

Organets grundlæggende rolle er at give fosteret de nødvendige næringsstoffer. Da barnet ikke trækker vejret inde i livmoderen, indtager det kun den ilt, der kommer fra moderkagen gennem navlestrengen.

Moderkagen sætter sig fast på livmoderens vægge, men ikke altid på samme sted. Den sidder som regel øverst, foran, bagtil eller på siden. Hvis den sidder fast på et andet sted, kan der opstå problemer under graviditeten.

Den bagudliggende eller forliggende moderkage

Vi taler om forliggende moderkage, når dette organ sidder på livmoderens forvæg. Det kan være placeret på venstre eller højre side, men altid foran i livmoderen.

Bagudliggende moderkage ligger i området omkring livmoderens bagside. Med andre ord er den fastgjort til den væg af livmoderen, der er tættest på moderens ryg. Som med den forliggende moderkage kan den være placeret til venstre eller højre.

Det er også muligt, at moderkagen er placeret i den øverste del af moderens livmoder. Den er tættest på æggelederne, og eksperter siger, at det er langt den bedste placering for moderkagen.

Barnets bevægelser alt efter placentas placering

Den forliggende moderkage er normal, men denne placering medfører, at fosterets bevægelser mærkes senere end normalt. De mærkes normalt først efter 28 ugers graviditet, fordi denne placering dæmper fosterets bevægelser. Hvis der ikke er nogen bevægelser efter dette tidspunkt, bør du kontakte en læge.

I tilfælde af bagudliggende placenta er det meget sandsynligt, at bevægelser vil kunne mærkes tidligere end i tilfælde af forliggende placenta. Kun hvis sådanne bevægelser ikke forekommer eller aftager på et givet tidspunkt, bør man konsultere en læge.

Når der er placenta, der ligger i den øverste del af livmoderen, forekommer fosterbevægelser normalt mellem 18 og 20 uger af graviditeten for førstegangsfødende. Hvis der har været tidligere graviditeter, kan de mærkes ved 16 til 18 uger.

Lav forliggende moderkage

Som angivet ovenstående anses de nævnte placeringer for moderkagen for normale. Der er dog en mulighed for, at moderkagen kan være fastgjort i det forkerte område, og det kan føre til nogle komplikationer for graviditeten.

Lav forliggende placenta betyder, at moderkagen er fastgjort foran i livmoderen, men meget tæt på den indre livmoderhalskanal eller endda dækker en del af den indre livmoderhalskanal. Dette giver normalt anledning til blødning sent i andet trimester, uden smerter.

Typer af lav forliggende placenta

Der findes flere typer af lav forliggende moderkage, afhængigt af dens placering. De er som følger:

 • Type I eller lav forliggende placenta. I dette tilfælde når den ikke frem til livmoderhalsen.
 • Type II eller marginal placenta. Den når frem til livmoderhalsens åbning, men dækker den ikke.
 • Type III eller delvis okklusiv placenta. Placenta dækker delvist livmoderhalskanalen.
 • Type IV eller total okklusiv placenta. Livmoderhalskanalen er helt dækket af moderkagen.

Årsager til placentas placering

Hvorfor opstår denne type anomali? Der er flere grunde, der giver anledning til denne placering af placenta. De vigtigste er følgende:

 • Multiparitet. Når en gravid kvinde har gennemgået to eller flere fødsler.
 • Flerfoldsgraviditet. Når der er flere fostre, f.eks. tvillinger, trillinger osv.
 • Tidligere kejsersnit.
 • Abnormiteter i livmoderen. F.eks. fibromer eller tidligere curettage.
 • Tidligere operationer i livmoderen.
 • Moderens høje alder.
 • Rygning.

Behandling

Gravid kvinde bliver scannet

Over for tilstedeværelsen af blødning omfatter behandlingen normalt hospitalsindlæggelse.

Hvis der er lav forliggende placenta, vil lægen vurdere, hvilken behandling der skal følges. Dette vil afhænge af sagens alvor og moderens generelle sundhedstilstand. Når den første episode af vaginal blødning opstår, udføres følgende handlinger:

 • Indlæggelse på hospital. Observation er målet.
 • Modificeret hvile. Det består i at undgå enhver aktivitet, der øger det intraabdominale tryk.
 • Pausering af seksuelle forhold. Sex under disse forhold kan være risikabelt, så det sættes på standby.

Hvis blødningen stopper, udskrives moderen. Hvis der er en anden episode af blødning, skal patienten genindlægges indtil fødslen.

Lægen vil fortælle dig, om der er et problem med placentas placering

Type IV placenta prævia er den mest sårbare tilstand af alle. Den forårsager normalt kraftige blødninger mod slutningen af graviditeten, når livmoderhalsen ændrer sig og forbereder sig på fødslen. Det er meget vigtigt at følge den angivne behandling nøje.

Der findes en anden type af anomali kaldet “placenta accreta, som ikke er særlig almindelig. Den opstår, når moderkagen er vokset fast eller viser en vis grad af invasion i tilstødende områder. I dette, som i de andre tilfælde, bør alle usædvanlige symptomer rapporteres til lægen så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Vaginal fødsel efter kejsersnit: Er det en god idé?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vaginal fødsel efter kejsersnit: Er det en god idé?

Mange mennesker tror, at det er umuligt at gennemgå en vaginal fødsel efter kejsersnit. De fleste kvinder gør det dog. Læs om det her. • Mayra, P. R., Rosalina, V. L., López, G., Iruretagoyena, J., & Magness, R. (2014). Regulación del flujo sanguíneo uterino. I. Funciones de estrógeno y receptores estrogénicos α/β en el endotelio vascular uterino durante el embarazo. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(2), 129.
 • Flores Paredes, R. G. (2020). Embarazo múltiple en útero didelfo y bicollis. Reporte de caso. Alerta (San Salvador).
 • Panduro-Barón, J. G., Panduro-Moore, E. G., Pérez-Molina, J. J., Rosas-Gómez, E. S. M., Peraza-Martínez, D., & Quezada-Figueroa, N. A. (2017). Cambios en la estática fetal y factores predisponentes durante el embarazo. Ginecología y obstetricia de México, 85(8), 519-524.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.