Fem tegn på, at du skal stoppe med at spise gluten

Vidste du, at det er muligt at være glutenintolerant uden selv at vide det? Hvis du kun oplever et af disse symptomer, betyder det ikke, at du skal fjerne gluten fra din kost. Hvis du bemærker flere af dem, kan det være nødvendigt at søge lægehjælp.
Fem tegn på, at du skal stoppe med at spise gluten
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 25 august, 2022

Mere viden bliver delt hver dag om dette problem, og sammen med stigningen i diagnosticerede tilfælde er mange mennesker begyndt at undre sig over, om de skulle fjerne gluten fra deres kost – for kan de overhovedet tåle at spise gluten?

Nogle mennesker har selv valgt at stoppe med at spise gluten, selv uden at opdage problemer. Af denne grund ønskede vi at dedikere en artikel til emnet.

Vi synes, det er vigtigt at forklare de primære tegn, der vises, hvis du har problemer med at metabolisere gluten.

Først og fremmest skal du vide, at følsomheden overfor gluten og cøliaki er to forskellige ting.

I første tilfælde er der nogle symptomer, der manifesterer sig, med cøliaki bliver en hel autoimmun proces udløst.

  • Det er en række bivirkninger, der løber gennem kroppen for at advare dig om, at noget er galt. Det kan være så intens, at dit liv kan være i fare under nogen af ​​disse kriser.
  • Når du på den anden sige blot har en intolerance, så kan bivirkningerne være irriterende, men er sjældent livstruende.

Så hvad er gluten?

Det er defineret som et glycoprotein. Gluten binder vandmolekyler sammen, så det smører den mad, du spiser.

Resultatet er, at det gør fordøjelsen vanskeligere, fordi nedbrydning af den mad, du spiser bliver meget mere kompliceret. Uanset om det er forarbejdede fødevarer eller ej, har korn det højeste glutenindhold af alle.

Et stort flertal af forarbejdede fødevarer har også en høj glutenvolumen.

Af denne grund anbefaler lægerne at kontrollere etiketterne på dine fødevarer omhyggeligt, uanset om du er glutenfølsom eller har cøliaki.

 

Hvornår skal du stoppe med at spise gluten?

1. Fordøjelsesbesvær

Fordøjelsesbesvær er et normalt symptom på glutenintolerance. Er jeg glutenintolerant? Måske hvis du har problemer med fordøjelsen.

Dette er et af de mest oplagte tegn. Det kan forekomme som luft i maven, forstoppelse eller diarré… og ikke altid på samme måde.

Du kan lejlighedsvis føle oppustethed, mens du på andre tidspunkter kan opleve forstoppelse. Dette kan følges af lidelse af tyktarmsbetændelse, selvom du ikke har ændret din kost.

2. Du har knopper på huden på bagsiden af dine arme

Det videnskabelige navn for dette fænomen er keratosis pilaris, men du vil kende det bedre som “gåsehud”.

Som du nok ved, så får du gåsehud, når du bliver bevæget af musik eller deler empati med en ven i en intens situation.

Det kan også forekomme, uden nogen åbenbar grund på bagsiden af ens arme.

Hvis dette sker regelmæssigt, kan du overveje at fjerne gluten fra din kost. Årsagen til disse episoder er mangel på A-vitamin, der stammer fra en ineffektiv syntese af næringsstoffer.

 

3. Træthed

Det er normalt at føle lidt træthed efter du har spist. Dette er ikke tilfældet, når et måltid faktisk forværrer fornemmelsen.

Når og hvis det sker, skal du være opmærksom på, om du spiser mad med gluten eller ej.

 

4. Svimmelhed eller hovedpine

Neurologiske problemer er meget almindelige hos mennesker, der er følsomme for gluten eller har cøliaki. Dette skyldes, at blodet, der når din hjerne, ikke kommer i rigtige tilstand, hvilket forårsager forstyrrelser i regionen.

I modsætning til hvad der sker i det foregående tilfælde, er svaret ikke øjeblikkeligt, så overvågning af dig selv vil kun være nyttigt, hvis du aldrig forbruger glycoprotein.

Hvis du bemærker nogle forbedringer, vil du sandsynligvis blive nødt til at fjerne gluten fra din kost.

5. Hormonelle komplikationer

De mest almindelige hormonproblemer, der skyldes en intolerance overfor gluten er:

  • Overdreven præmenstruelt syndrom
  • Polycystiske æggestokke
  • Infertilitet uden nogen tilsyneladende årsag

Når disse problemer er forbundet med gluten, vil en gynækolog kunne tilbyde dig nogle løsninger. Husk at du skal besøge din læge en gang om året.

Følsomhed overfor gluten og cøliaki er let at opdage fra et medicinsk synspunkt.

Derfor, hvis du har identificeret nogle af disse tegn, skal du gå til en specialist for at få den rigtige diagnose.

Heldigvis er der mange produkter, der nu er tilgængelige for folk der har disse tilstande.

Derudover gør store brands en indsats for at øge forsyningen af ​​glutenfri mad hver dag. Problemerne fra nogle få år siden er allerede historie.

Oplever du nogle af de ovenstående tegn på egen krop? Så er det måske på tide at du stopper med at spise gluten!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Igbinedion SO., Ansari J., Vasikaran A., Gavins FN., et al., Non celiac gluten sensitivity: all wheat attack is not celiac. World J Gastroenterol, 2017. 23 (40): 7201-7210.
  • Losurdo G., Principi M., Iannone A., Amoruso A., et al., Extra intestinal manifestations of non celiac gluten sensitivity: an expanding paradigm. World J Gastroenterol, 2018. 24 (14): 1521-1530.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.