Fysisk afstraffelse af børn skader dem

Fysisk afstraffelse påvirker børn på meget negative måder og kan have en negativ indvirkning på deres psykologiske og følelsesmæssige vækst.
Fysisk afstraffelse af børn skader dem

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Konsekvenserne af fysisk afstraffelse af børn er meget negative. Når barnet er under to år, kan det være endnu mere alvorligt. Fysisk afstraffelse af et spædbarn klassificeres som børnemisbrug.

Der er dog mange mødre og fædre, der anser det for normalt at give en endefuld eller på anden måde fysisk afstraffe deres børn. De hævder, at det er bedst, de lærer i en tidlig alder, hvad de skal gøre og ikke skal gøre.

Er fysisk afstraffelse misbrug?

Uden tvivl, ja: fysisk afstraffelse er misbrug, lige gyldigt om det er simpel endefuld og forældrene er varsomme med at forhindre at skade barnet. De Forenede Nationers konvention om børns rettigheder har fastslået, at børn og teenagere har ret til beskyttelse mod enhver form for fysisk afstraffelse.

Det er ligegyldigt hvor dine børn er: derhjemme, i daginstitution eller i skole. Børn skal aldrig udsættes for nogen form for misbrug. Dette gælder endog kriminelle forsorgscentre, hvor unge, der har brudt loven, afsoner en straf.

Selvom de fleste lande i verden har underskrevet FN-konventionen, har kun 45 lande skabt love, der forbyder fysisk afstraffelse af børn og teenagere.

Denne artikel kan interessere dig: Fem ting du kan gøre i stedet for at straffe dit barn

Hvorfor tyr nogle forældre til fysisk afstraffelse?

Barn der græder

Forældre, der blev opdraget med fysisk afstraffelse, er normalt dem, der argumenterer for det. De vil sige, at denne type vold ikke traumatiserede dem eller forhindrede dem i at lykkes som voksne og nå deres mål i livet. Nogle siger endda, at de sætter pris på, at deres forældre opdragede dem på denne måde.

Men du bør spørge dem, hvorfor de aldrig tør at stille spørgsmålstegn ved deres egne forældres opdragelse. Dette kan få dem til at genopleve eller huske frygt og smerte, der endnu ikke er helbredt. Ligesom mange andre skikke og anden adfærd er denne type straf i dag nu anset som forkrænkelig.

Vold i hjemmet er et fælles træk ved dysfunktionelle familier. Mange forældre kan føle sig utilpas ved at bruge fysisk afstraffelse af deres barn, men de tror fejlagtigt, at gentagelse af det samme mønster af vold, som de lærte som børn, er den rigtige vej fremad.

Hvad gør fysisk afstraffelse ved et barn?

En grædende baby kan være udmattende. Dagene efter fødslen er uendelige: søvnløse nætter, pleje om dagen og opfylder alle babyens behov kan få nogen til at miste deres tålmodighed.

Men du skal reflektere: Tror du virkelig, at give en baby en endefuld vil få den til at holde op med at græde?

At skade nogen del af denne skrøbelige krop kan næppe lindre de fysiske behov, dit spædbarn kræver.

Hvis du bruger nogen form for fysisk aggression, resulterer det i negativ læring hos barnet, der er meget værre end noget der skete med dig, da du fik en endefuld senere hen i din barndom.

Læs også: 5 former for følelsesmæssigt misbrug, som vi ikke altid opdager i tide

Fysisk afstraffelse af barnet lærer dem:

 • Ikke at græde, hvis de føler sig sultne, tørstig eller søvnig. I stedet modtager de ikke det, de har brug for eller risikerer at blive skadet, hvis de anmoder om det.
 • De undertrykker deres ønsker, herunder kærlighed. Dit barn vil ikke risikere at blive slået igen.
 • De bliver vant til smerte og stress. Dette svækker en babys naturlige motivation for at opdage verden omkring dem.
 • De stoler ikke på sig selv, fordi deres naturlige impulser kun inviterer til straf.

Hvilken skade kan forårsages af fysisk afstraffelse?

Mor og barn

Overdreven fysisk afstraffelse kan have utrolig alvorlige konsekvenser. Et barn under udvikling er meget sart. Alvorlig skade kan forekomme på de fysiologiske og neurologiske niveauer, ud over det følelsesmæssige traume, vi har nævnt ovenfor.

En endefuld synes måske ikke alvorlig for en voksen, men det er ikke det samme for en baby. Traumatisk skade kan for eksempel forekomme på nerverne. Betændelse kan påvirke en babys mobilitet, enten midlertidigt eller permanent. En indre ruptur af et blodkar er en endnu værre konsekvens af denne forældres adfærd.

Slå af en baby over hænderne kan forskyde knogler, muskler eller sener. Rysteture er også meget farlige, fordi deres nakke muskler ikke er klar til fuldt ud at støtte hovedet. Dette kan påvirke hvirvlerne og forårsage hjerneskade, blindhed og endda død.

Hvad hvis du venter, indtil de bliver ældre?

Fysisk afstraffelse vil ikke rette op på et barns adfærd.

I stedet vil de, der straffes fysisk, overholde en regel grundet frygt, ikke andet. De bliver måske opmærksomme på betingelserne, og når den aggressive forælder ikke er i nærheden, fortsætter de med at engagere sig i ulydig adfærd.

Konsekvenserne kan endda være større end dette: Hvis du bruger vold til at korrigere på barnets adfærd, lærer barnet, at vold er den bedste strategi til at:

 • Håndhæve deres synspunkt
 • Løse problemer
 • Give slip på frustration
 • Få hvad du vil
 • Blive respekteret
 • Opnå autoritet

Barnet vil lære at vold er berettiget. Hvis de er i en magtposition, kan de bruge den mod en svagere eller mere hjælpeløs person. Når du ser nyheder om vold inden for familien, bør du spørge dig selv, om det er noget du vil have skal ske for dine børn. Usikre, frygtsomme, voldelige eller hævnagtige voksne blev ofte fysisk afstraffet, da de var små.

Hvis du foretrækker, at de vokser op til at blive glade voksne, er det afgørende, at du fjerner vold fra dit barns opvækst og uddannelse.

Det kan interessere dig ...
Du skal ikke tvinge børn til at kysse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Du skal ikke tvinge børn til at kysse

Du må aldrig tvinge børn til at kysse, hverken dig selv eller andre. De bør selv bestemme, og der er andre måder de kan vise de er velopdragne. • Aguirre, E., Montoya, L., & Reyes, J. (2006). Crianza y castigo físico. Diálogos4, 31-48.
 • Delgado, J. B., & Miranda, S. (2007). Actitud crítica hacia el castigo físico en niños víctimas de maltrato infantil. Universitas Psychologica6(2), 309-318.
 • Sauceda-García, J. M., Olivo-Gutiérrez, N. A., Gutiérrez, J., & Maldonado-Durán, J. M. (2006). El castigo físico en la crianza de los hijos. Un estudio comparativo. Boletín Médico del Hospital Infantil de México63(6), 382-388.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.