Fem vaner, der kan forværre gastritis

Nogle almindelige vaner, såsom at ryge, drikke og spise usunde fødevarer, kan forværre gastritis en hel del, hvilket er grunden til, at du burde eliminere dem fra din daglige rutine.
Fem vaner, der kan forværre gastritis

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 26 august, 2022

Gastritis er en smertefuld tilstand præget af betændelse eller hævelse i maven. I nogle tilfælde er gastritis forårsaget af en infektion, medicin, stress eller en autoimmun reaktion. Men vidste du, at der er visse vaner, der kan forværre gastritis?

Gastritis er normalt et mildt symptom. Denne tilstand kan imidlertid forårsage mavesmerter og mavesår. Behandling af denne tilstand fokuserer på behandling af de bagvedliggende årsager, og eliminering af fødevarer, der kan irritere maven.

I mellemtiden kan det, at ændre visse enkle ting i din livsstil, samt brugen af håndkøbs-medicin, hjælpe dig med at løse dette problem.

I de fleste tilfælde går gastritis væk af sig selv. Men hvis du ikke behandler det korrekt, kan det vare i lang tid. I denne artikel tager vi et kig på nogle vaner, som kan forværre gastritis.

Fem vaner, der kan forværre gastritis

1. Ikke at drikke nok vand

En kvinde drikker vand

Vand har en neutral pH. Derfor hjælper det at drikke masser af vand, når det kommer til at kontrollere syreindholdet i mavesyren.

Du bør dog undgå at drikke for meget vand umiddelbart før og efter måltider, fordi det kan være kontraproduktivt.

2. At være underlagt en masse stress

Mand på trappe oplever, at stress kan forværre gastritis

Daglig stress og angst kan påvirke din maves helbred negativt og forårsage inflammation af slimhinden i maven. Dette kan føre til stress-induceret gastritis. I modsætning til andre typer gastritis skyldes det ikke bakterier, men ved opbygning af negative følelser.

For meget stress og angst forårsager et udslip af mavesyre, hvilket fører til en overdreven belastning af maven. Derfor er det tilrådeligt at udøve afslapningsteknikker som yoga eller meditation, da de i høj grad kan hjælpe med at reducere stress.

Alle bliver nødt til at håndtere stress på deres egen måde. Folk oplever det på forskellige måder og i forskellige grader hver dag. I små doser er stress gavnligt. Men for meget stress kan påvirke dit fysiske og mentale velbefindende.

Derudover kan stress forværre gastritis, fordi når en person er under stress eller angst øges deres blodkortisolniveauer, hvilket ændrer immunsystemets reaktioner og undertrykker fordøjelsessystemet. Det er derfor, at fordøjelsesproblemer og angst har tendens til at gå hånd i hånd.

3. Rygning

Rygning kan forværre gastritis

Dette er en af ​​de vigtigste livsstilsvaner, der kan forværre gastritis. Rygning er en vigtig risikofaktor, når det kommer til udviklingen af ​​forskellige maverelaterede tilstande.

Cigaretrygning kan reducere slimhinden i mavesækkens evne til at helbrede sig selv, og dermed forårsage mavesår.

4. At drikke alkohol kan forværre gastritis

Nogle venner drikker alkohol

Overdrevent alkoholindtag er den mest almindelige årsag til gastritis. Faktisk indeholder alkohol visse toksiner, som kan irritere din mave og forårsage betændelse, hvis du drikker for meget.

Hvis din mave allerede er betændt, kan alkohol få den til at bløde. Dette kan føre til mere alvorlige tilstande, som f.eks. mavesår.

5. Usund kost

Usunde fødevarer

Derudover bør du vide, at du bør undgå visse andre fødevarer, for at lindre eller forhindre gastritis symptomer. Selv om kost og ernæring ikke virker til at spille en vigtig rolle i forebyggelsen eller bekæmpelsen af gastritis, kan kostændringer hjælpe med at kontrollere ubehag forbundet med gastritis.

Derfor bør du eliminere krydrede, fede, stegte og forarbejdede fødevarer fra din kost.

Derudover aktiverer fede mejeriprodukter, som fed fløde, udskillelsen af ​​mavesyre, hvilket forværrer gastritis.

Du bør også undgå enhver fødevare, som kan være irriterende, såsom hvidløgspulver, peber, tomat eller sure drikkevarer som kaffe. Selv visse grøntsager kan forværre denne tilstand.

Endelig skal du huske på, at en sund, afbalanceret kost og en sund livsstil kan reducere risikoen for tilstande som gastritis. Hvis du lider af gastritis, er vi overbeviste om, at de tips, vi nævnte her, vil hjælpe dig!

Det kan interessere dig ...
Sådan behandler du blister og mundsår
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan behandler du blister og mundsår

Blister og mundsår opstår af flere årsager. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du behandler dem og undgår dem i fremtiden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
  • Soriano Izquierdo, A., Sans Cuffí, M., Elizalde Frez, J. I., & Bessa Caserras, X. (2000). Gastritis y gastropatías. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(00)70013-8
  • Sipponen, P., & Maaroos, H. I. (2015). Chronic gastritis. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365521.2015.1019918
  • Varbanova, M., Frauenschläger, K., & Malfertheiner, P. (2014). Chronic gastritis – An update. Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2014.10.005
  • Ma, L., Chow, J. Y. C., & Cho, C. H. (1998). Effects of cigarette smoking on gastric ulcer formation and healing: Possible mechanisms of action. Journal of Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/00004836-199800001-00013
  • Bienia, A., Sodolski, W., & Luchowska, E. (2002). The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio D: Medicina.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.