Fibromyalgi og graviditet

Virkningerne af en samtidig tilstand af fibromyalgi og graviditet varierer meget fra kvinde til kvinde. Nogle rapporterer om forbedring af alle symptomer, mens de forværres hos andre kvinder.
Fibromyalgi og graviditet
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 december, 2022

Forholdet mellem fibromyalgi og graviditet er kun lidt udforsket og tages sjældent i betragtning. Tilstanden rammer gravide kvinder i forskellige aldre.

Problemet er, at symptomerne afhænger af hvert enkelt individ, så det er svært at fastslå, hvad man kan forvente, og hvad der er normalt eller ej. Dagens artikel vil fortælle dig mere om denne tilstand og dens behandlinger.

Fibromyalgi

Denne tilstand er en reumatologisk sygdom af neurologisk oprindelse. De præcise organiske årsager til fibromyalgi er stadig ukendte, men 90% af de mennesker, der har det, er kvinder. Det er almindeligt hos personer mellem 40 og 49 år.

De vigtigste kendetegn ved sygdommen er smerter i muskler, knogler, ledbånd og led. Der er også en vedvarende tilstedeværelse af træthed, søvnløshed og hovedpine. Desuden er depression og angst til stede i stor udstrækning.

Intensiteten af symptomerne varierer, så symptomerne kan være milde eller intense afhængigt af dagen. Vi ved, at der er en sammenhæng mellem stress og sværhedsgraden af manifestationen.

Fibromyalgi og graviditet

Nogle systematiske gennemgange fastslog sammenhængen mellem fibromyalgi og graviditet. Der er ingen afgørende data, men forskning afslørede, at de to tilstande fører til væsentligt forskellige virkninger.

Som du kan forestille dig, er der ikke fuld enighed blandt forskere om sammenhængen mellem fibromyalgi og graviditet. Mens nogle hævder, at graviditet reducerer symptomerne på sygdommen, mener andre, at det gør dem mere alvorlige.

Er fibromyalgi og graviditet foreneligt? Det er de bestemt. En kvinde med denne tilstand har ikke noget problem med at fortsætte graviditeten eller gennemføre den med succes. Desuden er der ingen beviser for, at denne sygdom påvirker fosteret.

De personer, der hævder, at sværhedsgraden af symptomerne på fibromyalgi mindskes under graviditeten, baserer deres påstand på, at der er et fald i et hormon i æggestokkene kaldet relaxin under graviditeten. Det kan være med til at slappe af i musklerne og dermed mindske smerterne.

En undersøgelse foretaget i Norge i 1997 påpegede imidlertid det modsatte. Ifølge denne undersøgelse har gravide kvinder mere alvorlige symptomer på fibromyalgi under graviditeten.

Konkret viste undersøgelsen, at smerterne steg markant i graviditetens sidste trimester. Desuden havde disse kvinder en markant tendens til at opleve depression efter fødslen. Undersøgelsen afslører, at fibromyalgi ikke påvirker barnets helbred.

Symptomatologi ved kombinationen af fibromyalgi og graviditet

Fibromyalgi og graviditet har flere fælles manifestationer. Specifikt er der øget træthed, ømhed, smerter og søvnforstyrrelser i begge tilstande, om end i forskellig intensitet af forskellige årsager.

Nogle undersøgelser viser, at mange kvinder oplever fibromyalgi-symptomer, som om de svarer til graviditet. Til gengæld rapporterer næsten alle mødre, at nogle af deres symptomer forværres efter fødslen.

Den største risiko, som forskerne har opdaget, ligger i dannelsen af blodpropper, udviklingen af diabetes og en stigning i blodtrykket. Samme undersøgelse anslår en risiko på 35% for for tidlig fødsel samt op til 50% forekomst af børn med lav fødselsvægt.

Desuden har disse mødre en højere risiko for anæmi og fedme. Sammenhængen skyldes måske ikke nødvendigvis sygdommen. Forskerne har dog mistanke om, at behandlingerne giver bivirkninger.

Gravid kvinde med ondt i lænden

Fibromyalgi påvirker kvinder under graviditeten og efter fødslen

De største vanskeligheder forårsaget af kombinationen af fibromyalgi og graviditet sker i perioden efter fødslen. Det ser ud til, at et stort antal kvinder oplever en stigning i symptomernes intensitet og en stigning i forekomsten af depression.

Det er f.eks. ikke alle gravide kvinder, der er i stand til at amme deres spædbørn, da kroniske muskelsmerter kan gøre denne handling vanskelig. Ligeledes kan en fødselsdepression være meget alvorlig. Specialister anbefaler derfor, at man søger hjælp i løbet af de første måneder af barnets liv.

Det kan interessere dig ...
Udstrækning for gravide til ryg, hofte og ben
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Udstrækning for gravide til ryg, hofte og ben

Under en graviditet er det normalt at have smerter i ryg, hofte og ben på grund af forandringerne, og derfor er udstrækning for gravide vigtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Garcés Fernández, M. (2017). REVISIÓN NARRATIVA: GESTACIÓN Y FIBROMIALGIA. Recuperado 14 de junio de 2020, de https://repositorio.uam.es/bitstream/handle/10486/680300/garces_fernandez_martatfg.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Buendia, Maria Victoria Pineda, and Silvia Ferrer Frances. “Fibromialgia en mujeres embarazadas: una revisión sistemática.” RevistaEnfermeríaCyL 6.1 (2014): 8-12.
  • Hakan, G. E. N. Ç., et al. “The effects of fibromyalgia syndrome on physical function and psychological status of pregnant females.” Archives of rheumatology 32.2 (2017): 129.
  • Rivera, J., et al. “Documento de consenso de la Sociedad Española de Reumatología sobre la fibromialgia.” Reumatología clínica 2 (2006): S55-S66.
  • Lacassie, Q. Héctor. “Dolor y embarazo.” Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 641-650.
  • Yampufé Cornetero, Jose Manuel. “Concentración de Relaxina en suero de mujeres embarazadas, a nivel del mar y en la altura.” (2010).
  • Atasever, Melahat, et al. “Pregnancy, fibromyalgia syndrome and serotonin.” Journal of The Turkish German Gynecological Association 17 (2016): S21.
  • Tulay, Koca Tuba, et al. “The effect of fibromyalgia syndrome to gravidity, parity and duration of breastfeeding; A prospective study from Turkey.” Pakistan journal of medical sciences 32.3 (2016): 545.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.