Fire tips til at tale med din teenager

I løbet af dit barns teenageår vil de gennemgå mange hormonelle, sociale, fysiske og psykologiske forandringer, som vil påvirke deres personlighed, og som kan gøre det vanskeligt at kommunikere med dem.
Fire tips til at tale med din teenager

Sidste ændring: 15 januar, 2019

At tale med din teenager er ikke let. Forældre har generelt svært ved at kommunikere med deres børn i denne alder, simpelthen fordi de “taler to helt forskellige sprog.” Du skal dog være så tålmodig som du kan.

Når dit barn står over for et problem, bør du være der for at lede hende, men samtidig også lade hende løse det alene. Hendes evne til at tage fornuftige valg skal sættes i praksis. Analyser problemet sammen og lad dit barn finde løsningen, og dermed også tage ansvaret for konsekvenserne.

Tips til at tale med din teenager

I teenageårene gennemgår mennesker generelt fysiske, psykologiske, hormonelle og sociale ændringer. Som en konsekvens af dette kan kommunikationen med din teenager være ret kompleks. Disse ændringer gør dem oftest i stand til at snakke bedre med deres venner, fordi de er på deres egen alder, men dette fører ofte til, at de får de forkerte råd.

Læs også: Lær dit barn, hvorfor ansvarlighed er vigtigt

Så her er nogle tips som du kan bruge i praksis, når du skal tale med din teenager:

1. Vær rimelig og hold fast i din position

Teenagere ved, hvordan man kan overtale forældre til at få det, som de vil have.

Det er rigtigt, at når forældre eftergiver deres børns ønsker, kan de løse problemet midlertidigt. Men hvad lærer du dem virkelig ved at gøre dette?

Du opnår ikke noget i livet ved at tigge, så det skal du ikke opfordre. Vær standhaftig.

sådan kan du tale med din teenager

Men du skal være rimelig og lade dit barn forklare, hvorfor han eller hun brød reglerne. For eksempel kan du foreslå at de beder om din tilladelse, hvis de ønsker at komme hjem senere end den tid du har fastsat. Og hvis du er enig og er rimelig, vil de ikke handle forkert eller prøve på at tigge.

For at styrke denne regel anbefaler vi, at du bringer hele familien sammen for at diskutere reglerne, specielt når det kommer til at sætte en tidsplan for, hvornår de skal være hjemme om aftenen. Overvej alle de vigtigste faktorer, før du træffer en beslutning. Dette viser teenageren, at deres forældre er villige til at gå på kompromis, hvis de ikke bryder nogen regler.

2. Vær assertiv

At være en assertiv forælder er en stor hjælp, fordi du vil være i stand til at forsvare dine rettigheder og udtrykke dine meninger, uden at fornærme dine børn eller lade dem fornærme dig. På denne måde kan du forhandle til et punkt, hvor begge parter er tilfredse med resultaterne.

mor og datter taler sammen

Ved at have en assertiv holdning overfor dit barn, vil du øge chancerne for at få de ønskede resultater. Derefter vil din teenager føle sig roligere og mere sikker, fordi hun ved, at hendes forældre lytter til hende, og at hendes meninger og følelser også er vigtige.

3. Sæt et godt eksempel, når du taler med dem

Der er ingen regler, manuel eller hemmelighed bag det, at tale med din teenager. For at blive god til dette skal du blot have en masse tålmodighed og forståelse, og i øvrigt sætte et godt eksempel med dine egne ord. Den bedste måde at gøre dette på er at være en eksemplarisk model, når du skal tale med dit barn om et emne, der bekymrer dig.

teenager på stranden

Børn i denne alder begynder at blive modne indenfor alle aspekter af deres liv, og kæmper løbende for at blive uafhængige. De foretrækker at bruge mere tid sammen med venner, og som følge deraf efterlader de deres familie i baggrunden.

Læs også: Kassingmetoden: Giv flaske uden at forstyrre din laktation

Derfor er det vigtigt, at forældre lægger vægt på deres børns inddragelse i familiens beslutningstagning. Uanset om det handler om at planlægge en familietur, at købe en ny ting, skifte skoler, planlægge at flytte, etc., er det vigtigt at tage deres mening i betragtning, så I alle kan vælge den bedste løsning sammen.

4. Vælg det bedste sted og tidspunkt

Hvis du mener, at dit barn har et adfærdsproblem, er det vigtigt, at du vælger en tid og et sted, hvor du kan tale stille og roligt med dem. Det skal være et sted, hvor I ikke vil blive afbrudt. Når I begge er afslappede, især dit barn, kan du påbegynde en assertiv samtale med dem.

Mor og datter taler sammen

Start diskussionen ved at beskrive problemet på en enkel og direkte måde. Det handler om at udtrykke, hvordan du følte angående deres adfærd, uden at dømme deres personlighed direkte. Du skal blot rette deres adfærd, ikke ændre på dem. Det bør være klart, at hvad der generede dig ved hendes adfærd, ikke hendes personlighed.

At rette op på deres første fejl er meget vigtigt. Lad ikke deres adfærd fortsætte. På denne måde kan du undgå at straffe dem, og dit barn vil ikke blive defensivt og vil forstå, at hun ikke bør gøre det igen.

Endelig ved vi, at det ikke er nemt at tale med din teenager, og at det ofte er svært at undgå et skænderi. Hvis dit barn bliver ophidset og begynder at hæve stemmen, er det vigtigt, at du forbliver rolig. Du skal kunne forsikre hende, og du kan lade hende vide, at når hun er roligere, kan I fortsætte med at tale sammen.

Husk at det er de voksne der skal indstille et godt eksempel overfor børn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.