Hvad er kollagenpeptider?

Kollagenpeptider er tilskud, som forbedrer hudens udseende. De tilbyder derudover også en række andre fordele for sundheden. Hvor kommer de fra? Hvad siger eksperterne om dem?
Hvad er kollagenpeptider?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kollagenpeptider er kosttilskud, som er lavet af knogler, hud og brusk fra bestemte dyr. Deres primære funktion er at øge den endogene syntese af dette protein.

Kollagenpeptider bliver mere og mere relevante på grund af deres ernæringsmæssige og fysiologiske egenskaber. Det skyldes, at de spiller en vigtig rolle i at opretholde vores hud, hår, knogler og negle. Hvordan opnås de? Og hvad er deres effekter?

Syntesen af kollagen i kroppen

For bedre at kunne forstå, hvordan de virker i kroppen, er det vigtigt at forstå den rolle, som kollagen spiller i levende væsener. Dette substans er et af de proteiner, som udgør bindevæv i kroppen. Det er mere præcist i vores hud, led og knogler.

Kollagen er faktisk en af molekylerne, der er flest af hos levende væsener på grund af dets rolle i de biologiske strukturer. Det bliver syntetiseret ved hjælp af aminosyrer, som vi indtager. Kroppen optager dem og danner tre kæder er polypeptider, som forbinder sig med hinanden for at danne kollagen.

På trods af den store mængde bliver kollagenfibre dog beskadiget over tid og mister deres tykkelse og modstandsdygtighed.  Som et resultat af det fremskyndes aldringsprocessen.

Molekyler bliver til kollagenpeptider

Hvordan får vi kollagenpeptider?

Når det er sagt, er kroppen bedre i stand til at syntetisere dette protein takket være indtaget af kollagenpeptider. Det rå materiale, der anvendes til at få dette produkt, er selve kollagen, der fås fra hydrolysen af dette substans i hud, brusk og knogler fra fisk, grise og køer.

Generelt indeholder kollagenpeptider et minimum af to og et maksimum på 100 aminosyrer. De opløses derudover nemt i koldt vand og producerer ikke gelé, heller ikke i opløsninger med høje koncentrationer.

Fordelene ved at tage kollagenpeptider

Hvordan fungerer kollagenpeptider i huden?

På grund af, at dets forhold er direkte forbundet med hudens aldring, har kollagen fået stor interesse i kosmetikindustrien. I den forbindelse har forskere fundet ud af, at kortkædede peptider er biotilgængelige og bioaktive. De kan derfor give  bestemte fordele.

Når de indtages oralt, kan de derudover nå de dybeste lag af huden og stimulere den endogene produktion af komponenter i hudens ekstracellulære matriks, og det er i stand til at give de effekter, som vi har nævnt.

Hvad siger forskning om emnet?

Et studie udgivet i Nature Research Journal kommenterer på ligheden mellem kollagenpeptider hos køer og mennesker. Ifølge forskerne forklarer denne lighed de betydelige forbedringer, som disse kosttilskud kan producere i huden.

Det skyldes, at hydrolysen af kollagen fra kvæg producerer peptider kendetegnet ved en række aminosyrer, som svarer til aminosyrerne i menneskeligt kollagen.

Et videnskabeligt studie udgivet i Journal of Medicinal Food fandt derudover frem til, at denne lighed også opstår, når det kommer til kollagen fra grise. Ifølge dette studie lader peptider fra grise til at forbedre syntesen af kollagen hos mennesker. Og disse peptider kan derfor hjælpe med at forbedre og reparere huden på hele kroppen.

Aldring illustreret på kvindes ansigt

Sådan maksimerer man effekterne

Selvom tilskud af kollagenpeptider er nyttige, indeholder mange af dem også andre substanser såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter – især C-vitamin og magnesium. Takket være disse substanser er disse kosttilskud i stand til at give endnu større effekter, når det kommer til hydrering og hudens elasticitet.

Kollagenpeptider: Dette bør du have i baghovedet

Anvendelsen af kollagenpeptider handler mest om kosmetiske formål, eftersom de forbedrer hudens udseende betydeligt. I sammenhæng med andre substanser kan disse effekter derudover være endnu større.

Det er også værd at bemærke, at produktionen af hydrolyseret kollagen også findes. Men det har et anti-inflammatorisk formål i knogler og led.

Som konklusion er det vigtigt at huske, at kollagen ikke kun er i huden, men også i knogler, hår og muskler. Det er derfor gavnligt at sikre sig en tilstrækkelig stimulering.

Det kan interessere dig ...
Disse 8 fødevarer tilfører mest kollagen til din hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Disse 8 fødevarer tilfører mest kollagen til din hud

Hvis du vil have smuk og rynkefri hud, er du nødt til at være sikker på at du får tilført nok kollagen til din hud, samt andre vigtige nærringsstof...  • Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2020 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
  • Gelse K, Pöschl E, Aigner T. Collagens–structure, function, and biosynthesis. Adv Drug Deliv Rev. 2003;55(12):1531-1546. doi:10.1016/j.addr.2003.08.002
  • Lugo JP., Saiyed ZM., Lane NE., Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double blind, placebo controlled study. Nutr J, 2016.
  • Kirmse M, Oertzen-Hagemann V, de Marées M, Bloch W, Platen P. Prolonged Collagen Peptide Supplementation and Resistance Exercise Training Affects Body Composition in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1154. Published 2019 May 23. doi:10.3390/nu11051154
  • A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019. 11(10): 2494.
  • Laing S, Bielfeldt S. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. J M Food 2020. 23(2): 147-152.
  • Kim D, Chung H, Choi J, Sakai Y, Lee B. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018; 10(7): 826.
  • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep.2018;8:10474.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.