Fødevarer til at øge hæmoglobinniveauet

For at øge hæmoglobinniveauet bør vi forsøge at spise en afbalanceret og varieret kost. Vi vil fortælle dig nogle flere tips og give dig en liste over sunde fødevarer i denne artikel.
Fødevarer til at øge hæmoglobinniveauet
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

For at øge hæmoglobinniveauet i din krop og genvinde generel sundhed og velvære er det vigtigt at vedtage og opretholde en afbalanceret kost. Denne kost bør indeholde fødevarer fra alle de forskellige fødevaregrupper i tilstrækkelige mængder. Det er naturligvis også tilrådeligt at drage fordel af naturlige og sunde kilder til jern.

I denne artikel vil vi diskutere, hvad disse kilder er, og hvilke andre bidrag de kan give, når de indgår regelmæssigt (og med måde) i din kost.

Hæmoglobin, anæmi, jern og din kost

Eksperter fra den spanske sammenslutning af personer, der er berørt af lymfom, myelom og leukæmi (AEAL), påpeger, at hæmoglobin er et jernrigt stof, hvis funktion er at transportere ilt fra lungerne til resten af kroppens celler.

For at udføre sine funktioner korrekt og have et tilstrækkeligt hæmoglobinniveau skal kroppen få jern gennem føden. Ellers opstår der anæmi.

For at finde ud af, om kroppens hæmoglobinniveauer er normale eller ændrede, skal lægen tage en blodprøve. Denne test er normalt nødvendig, når personen melder om symptomer som træthed, svimmelhed, kulde, irritabilitet, manglende energi, søvnighed osv.

Sådan øger du hæmoglobinniveauet i kroppen naturligt

Hvis lægen bekræfter, at personen har anæmi og ordinerer en behandling, vil hun eller han angive de ændringer, der skal foretages i kosten for at få mere jern. Med dette in mente er disse nogle af de mest hensigtsmæssige foranstaltninger.

Spis nok fødevarer, der indeholder en god forsyning af jern

For at øge kroppens hæmoglobinniveauer og behandle anæmi er det vigtigt at forbedre dine spisevaner og forsøge at integrere flere sunde jernkilder i din kost.

Disse omfatter bl.a. følgende:

 • Fødevarer af animalsk oprindelse: Det gode er, at takket være disse fødevarer har kroppen lettere ved at optage det næringsstof, som den har så meget brug for. Animalsk protein er lettere for kroppen at få adgang til end de fleste planteproteiner i denne forstand. Lam, okseelever, hakket kød, muslinger, rejer, kyllingelever og østers er nogle af de anbefalede fødevarer, der indeholder rigeligt med jern.
 • Grøntsager: Vegetarer eller veganere behøver ikke at bekymre sig om deres jernindtag, hvis de spiser de rigtige fødevarer, især bladgrønt som rødbede og spinat og korsblomstrede grøntsager som broccoli. Men glem ikke at spise kartofler med skræl, rødbeder, tomater og græskar.
 • Bælgfrugter: Bønner, kikærter, linser og ærter er nogle gode eksempler på bælgfrugter, der kan hjælpe dig med at øge jernniveauet.
 • Frugter: Bananer og vindruer står øverst på listen over frugter, der kan bidrage til at øge kroppens jernniveau, efterfulgt af figner. Disse tre frugter er lækre, kan indgå i utallige opskrifter og desserter og øger mængden af jern og hæmoglobinniveauet i kroppen.
 • Andre fødevarer og kosttilskud: Tofu, byg, hørfrø og mælk er også gode at inkludere i din kost for at forbedre dit jernniveau.

Vi tror, at du måske vil finde dette interessant: 5 måder at øge jernniveauer i dit blod på

Kvinde afviser sukker til sin kaffe
At undgå ekstra sukker kan bidrage til at øge hæmoglobinniveauet i kroppen.

Forbedre jernoptagelsen for at øge hæmoglobinniveauet

Dernæst er det vigtigt at huske, at nogle fødevarekombinationer er gavnlige. Andre er mere skadelige for at øge eller mindske jernoptagelsen. For eksempel hjælper citrusfrugter (og alle fødevarer, der indeholder C-vitamin) med at forbedre jernoptagelsen.

Mælkeprodukter får derimod kroppen til at reducere sin absorptionsevne, så det anbefales, at du indtager mælk og ost en time før, du indtager fødevarer, der indeholder meget jern, som f.eks. kød.

Sodavand og læskedrikke , chokolade og kaffe hæmmer også jernoptagelsen. Derfor er det ikke tilrådeligt at indtage dem sammen med dine hovedmåltider, men et stykke tid efter (fra 40 minutter og frem og altid med måde).

Fødevarer, der giver folinsyre for at øge hæmoglobinniveauet

Folinsyre (eller vitamin B9) hjælper kroppen med at producere røde blodlegemer, og derfor spiller det også en vigtig rolle for hæmoglobinværdierne. Det er til stede i følgende fødevarer:

 • Bønner og ærter.
 • Nødder.
 • Grønne bladgrøntsager.
 • Frugter som appelsiner, citroner, bananer eller melon.

Andre sunde fødevarer til at øge hæmoglobinniveauet

 • Mandler indeholder meget kobber. Dette udøver sammen med jern og nogle vitaminer sin katalytiske kraft i syntesen af hæmoglobin. Du kan endda lave en mandelmasse til din kost. For at gøre dette skal du lægge syv mandler i blød i to timer. Derefter skal du male dem og fjerne deres tynde røde hud. Spis denne masse en gang om dagen på tom mave.
 • Sesamfrø: Disse frø er en rig kilde til jern. Ud over at tilføje dem til dine opskrifter kan du også lægge en spiseskefuld frø i en kop varmt vand i et par timer og derefter male og si dem. Bland de knuste frø i en kop mælk med sukker, og drik det dagligt.
 • Spinat er rig på jern, som danner hæmoglobin og røde blodlegemer. Faktisk kan det bruges til at forebygge anæmi og behandle det.
Spinat er godt til at øge hæmoglobinniveauet

Du vil måske gerne læse: Forskellige typer af te til anæmi

En sund kost hjælper os til at få normale hæmoglobinniveauer

Som du har set, er det vigtigt at spise sundt for at have normale hæmoglobinniveauer. Det er naturligvis også meget vigtigt at opretholde andre gode livsstilsvaner og undgå ekstremer.

Husk, at hvis du har anæmi, anbefales det ikke at indtage kaffe eller te i store mængder. Hvis du skal gøre det, så prøv at drikke det 40-45 minutter efter dit hovedmåltid. Således forringer du ikke kroppens optagelse af jern og andre næringsstoffer.

Husk afslutningsvis, at hvis du har spørgsmål eller bekymringer om at følge en kost efter dine behov, kan du altid kontakte din læge. En fagperson vil vide, hvordan han/hun kan vejlede dig til at begynde at forbedre din kost og få mest muligt ud af den.

Det kan interessere dig ...
7 husråd til styrkelse af blodkarrene
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 husråd til styrkelse af blodkarrene

Ved styrkelse af blodkarrene kan vi forebygge kredsløbsforstyrrelser. Vi giver dig syv husråd, som du kan drage fordel af.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Asociación Española de Afectados por Linfoma, Mieloma y Leucemia (AEAL). El aparato circulatorio.
 • Sabatine, M. S., Morrow, D. A., Giugliano, R. P., Burton, P. B. J., Murphy, S. A., McCabe, C. H., … Braunwald, E. (2005). Association of hemoglobin levels with clinical outcomes in acute coronary syndromes. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000162477.70955.5F
 • Hardison, R. C. (2012). Evolution of hemoglobin and its genes. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a011627.
 • Lynch S. R, Cook J. D. Interaction of vitamin C and iron. Annals of the New York Academy of Science. 1980. 355: 21-44.
 • Marti, H. R. (1969). Hemoglobin. Experientia. https://doi.org/10.1016/j.jtbi.2017.04.012.
 • Mayo Clinic. Folato (ácido fólico). Febrero 2021.
 • Medline Plus. Cobre en la dieta. Biblioteca Nacional de Medicina. Noviembre 2021.
 • Zijp I.M, Korver O, Tijburg L. B. Effect of tea and other dietary factors on iron absorption. Critical Reviews in food science and nutrition. Septiembre 2000. 40 (5): 371-98.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.