5 fødevarer, der øger det dårlige kolesterol

Fødevarer, der øger det dårlige kolesterol, består af en lang liste over fødevarer, som man bør undgå for at få en sundere livsstil.
5 fødevarer, der øger det dårlige kolesterol
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 02 maj, 2023

Kolesterol er en type fedt, der findes i animalske fødevarer. Det er lige så vigtigt som alle andre lipider, da det findes i alle cellers foring og er en forløber for vigtige stoffer for kroppen. Fødevarer, der øger det dårlige kolesterol, bør dog undgås i en sund kost.

Kolesterol er opdelt i to hovedgrupper:

 • Den gode type optages i tarmen og transporteres i blodet ved hjælp af lipoproteiner, der kaldes HDL. De når leveren og danner bl.a. hormoner, galdesalte og D-vitamin.
 • I modsætning hertil transporterer det kolesterol, der er bundet til transportmediet, kendt som LDL eller dårligt kolesterol, fedtstofferne fra leveren til cellerne. Det vil sige i omvendt retning. Når LDL er meget højt, bliver arterierne tilstoppet.

Fødevarer, der øger det dårlige kolesterol, som du bør undgå

De fleste af de fødevarer, der øger LDL, er dem, der indeholder mættede og transfedtsyrer. I nedenstående liste nævner vi dem, der er mest skadelige for dit helbred.

1. Sødmælk

Sødmælk har et højt indhold af mættet fedt. En enkelt kop indeholder 4,6 gram. Så for at undgå at øge dit dårlige kolesterol kan du erstatte det med skummetmælk.

Det samme gælder for yoghurt, fløde, ost og smør fremstillet af sødmælk. Hvis du vil føre en sund livsstil, skal du begynde at spise skummetmælksprodukter.

Skumning henviser til den fase, hvor mælkens fedtdel fjernes. Under denne proces falder indholdet af fedtopløselige vitaminer. For at bevare de oprindelige ernæringsmæssige egenskaber tilsættes de tabte vitaminer.

Hvad angår oste, er det de mest lagrede oste, der indeholder mest kolesterol:

 • Gouda.
 • Parmesan.
 • Brie.

Ostene med det laveste kolesterolindhold er følgende:

 • Hytteost.
 • Mozzarella.
 • Feta.
Forskellige oste på bord

2. Rødt kød

Kalvekød, oksekød og lam er rige på kolesterol og mættet fedt. Lam indeholder f.eks. 11 g fedt pr. portion på 100 g.

For at undgå dette kan du vælge hvidt kød uden skind, f.eks. kalkun, kylling eller kanin. Du kan også vælge magre udskæringer, dvs. med mindre end 3 % fedt.

Blandt de mest populære magre udskæringer er følgende:

 • Tyksteg.
 • Filet.
 • Nakkefilet.
 • T-bone.

3. Æg

Kolesterol har altid været forbundet med æg. Den største mængde fedt og kolesterol findes dog i æggeblommen. Æggeblommen indeholder 27 gram fedt i alt. Hviden indeholder derimod intet kolesterol og kan indtages uden problemer.

Da æg er en fødevare af høj biologisk værdi, frarådes det ikke at spise dem. Man ved, at selv om æg indeholder 220 milligram kolesterol, indeholder de også fosfolipider. Det er en type fedt, der let opløses. Disse griber ind i optagelsen og virkningen af kolesterol i blodet. Derfor anbefales det, at du spiser dem med forsigtighed.

Den anbefalede mængde æg pr. dag er ét helt æg. Hvis du vil spise mere, kan du nøjes med at spise hviden.

4. Pølser øger det dårlige kolesterol

Pølser tilberedes af kød og underkastes konserveringsprocesser, tilsætning af spiselige slagtebiprodukter og svinefedt, vegetabilske produkter og krydderier. Derefter kommes de i svinetarme.

Pølser omfatter bl.a. spegepølse, salami, chorizo, mortadella og fuet. Disse typer produkter har et højt fedt- og saltindhold. Chorizo indeholder f.eks. 9,45 g mættede fedtsyrer og 26 g samlet fedt pr. 100 gram.

5. Ultraforarbejdede fødevarer

Ultraforarbejdede og industrialiserede fødevarer har et højt indhold af sukker og mættede og transfedtsyrer. Kost med enkelt- eller flerumættede transfedtsyrer er kendt for at øge det samlede kolesterolniveau, især LDL. Men ikke nok med det, de sænker også den gode type.

Transfedtstoffer produceres ikke af kroppen og defineres som enkelt- eller flerumættede fedtsyrer, der har mindst én dobbeltbinding i trans-positionen. Det vil sige, at hydrogenatomerne i fedtstoffets dobbeltbinding er på modsatte sider. Normalt er de på samme side for at kunne genkendes af de enzymer, der fordøjer dem.

Deres funktion er kun at skaffe energi. De dannes naturligt hos drøvtyggere, under industriel hydrogenering af olier og ved stegning med flerumættede olier.

Opvarmning af olie ved høje temperaturer, mindst 180 grader Celsius i lang tid, er en af de vigtigste kilder til transfedt.

Olietype, temperatur, tid og mængde har indflydelse på oliens nedbrydningsproces og dannelsen af oxidationsforbindelser og transfedt. Det er derfor, at industrielt stegte fødevarer er usunde. Pommes frites i olie indeholder f.eks. 24,9 % transfedt.

Friturestegt mad øger det dårlige kolesterol

Hold dig fra fødevarer, der øger det dårlige kolesterol, og ændr din kost

Det anbefales, at du undgår indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer for at mindske risikoen for koronarsygdomme og sænke kolesteroltallet. Prøv ikke at spise pølser, stegte fødevarer eller sødmælksprodukter, da det er de vigtigste fødevarer, der øger det dårlige kolesterol.

De anbefalede produkter til at sænke kolesteroltallet er bælgfrugter, frugt og grøntsager, fisk og kornprodukter. Du skal dog ledsage dette med en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.