Fordele og risici ved crossfit: Dette bør du vide

Crossfit er en motionsstrategi, som kan tilbyde mange fordele, når man udfører det ordentligt. Det indebærer dog nogle risici, som man bør kende til. Læs alt om dem her!
Fordele og risici ved crossfit: Dette bør du vide

Sidste ændring: 26 august, 2022

Crossfit er en form for power fitness af høj intensitet, som er blevet meget populær i hele verden. Selvom dets oprindelige mål var at forberede folk på fysisk krævende jobs, er det nu blevet tilpasset til alle befolkningsgrupper. Kender du til de forskellige fordele og risici ved crossfit?

Selvom denne type træning er temmelig attraktiv for dem, som ønsker at tabe sig, øge muskelmasse og blive stærkere, har det dog nogle ulemper, som folk bør overveje, før de udfører det. Nedenstående, vil vi forklare dem i detaljer.

Hvad er crossfit?

Før du kender til fordelene og risiciene ved crossfit, er det vigtigt at vide, hvad det hele handler om.

Dette er en form for træning baseret på konstant varierede øvelser med funktionelle bevægelser, som bliver udøvet i en bestemt tidsperiode, der ikke bør overstige 50 minutter. Aktiviteterne, der bliver udført, indebærer cardio, vægtløftning og styrketræning. Det stiler også efter at udforske en persons forskellige egenskaber og fysiske evner.

Det er dog nødvendigt at være i god nok form, smidig og have en god balanceevne samt modstandsdygtige muskler og vejrtrækning. Det kræver også ordentlig bevægelsesbiomekanik, eftersom det kan føre til skader på rygraden, led og andre dele af kroppen, hvis man ikke udfører øvelserne ordentligt.

Hvad er fordelene og risiciene ved crossfit?

Mand løfter vægt som en del af crossfit

Fordele og risici ved crossfit?

Selvom crossfit er blevet populært i hele verden, er udøvelsen af det kontroversiel. Selvom mange af dets fordele er blevet opbakket af studier, har tilfælde af skader og seriøse konsekvenser fået folk til at tro, at det kan være farligt.

Det store problem er, at mange personer har besluttet at udøve det, uden først at have evalueret sin form og sundhedsmæssige tilstand. Nogle personer har endda besluttet at følge intense træningsrutiner uden overvågelse af en erfaren træner.

Nedenstående, vil vi gennemgå disse fordele og risici i detaljer.

Fordelene

I modsætning til, hvad folk tror, er crossfit ikke en eksklusiv form for træning kun til højtydende atleter. Nutildags, udøver mange mennesker i hele verden det faktisk.

Det er dog vigtigt at vide, hvordan man tilpasser det til hver persons fysiske evner. I den forstand, vil træningsrutinen ikke være den samme for en person i dårlig fysisk form, som for dem, der træner regelmæssigt og er vant til intens træning. Derfor, er det vigtigt at tale med en læge og få evalueret sin fysiske ydeevne, før man prøver det.

I forhold til det ovenstående, og med respekt for bevægelsesbiomekanikken for hver øvelse, tilbyder crossfit interessante fordele, såsom:

 • Det øger modstandsdygtigheden for hjertekarsystemet og vejrtrækningen.
 • Det øger fysisk modstandsdygtighed.
 • Crossfit forbedrer koordinering og balance.
 • Det forbedrer humør og selvværd.
 • Det hjælper med at øge muskelmassen.
 • Crossfit hjælper folk med at tabe sig (det anses som en “fedtforbrænder”).
 • Det skaber relationer, eftersom det udøves i grupper.

Risiciene

Som vi nævnte ovenfor, kan crossfit være skadeligt, hvis man ikke tager nogen forbehold. Hvis man ikke evaluerer sin nuværende sundhedsmæssige tilstand eller udfører intense øvelser uden at have den nødvendige modstandsdygtighed, så kan man lide af:

 • Skader i muskler, sener, ledbånd og knogler.
 • Skader i rygraden.
 • Svækkelse og forlænget træthed.
 • Ændringer i hjertekarsystemet, såsom øget blodtryk.
 • Rabdomyolyse, hvilket er en tilstand, som involverer nedbrydelsen af muskelvæv. Eftersom det forårsager udskillelsen af muskelfiber i blodet, kan det føre til problemer, såsom nyresvigt og arytmi.
Kvinde får undersøgt ryggen

Efter en fysisk undersøgelse, kan lægen afgøre, hvor skaden er placeret, og hvor alvorlig den er.

Læs også: 5 træningsformer til følsomme led

Tips til at dyrke crossfit

For at dyrke crossfit, bliver man nødt til at følge nogle tips. For det første, er det essentielt at afgøre sin sundhedsmæssige tilstand og hvor vidt man lider af nogen tilstande. Derefter, må man ikke glemme, at intens træning ikke anbefales i tilfælde af sygdomme.

Udover det, er det meget vigtigt at tale med en træner specialiseret i denne disciplin. Den professionelle kan lære dig, hvordan du skal lave øvelserne ordentligt, for at mindske risikoen for skade. Her er andre anbefalinger:

 • Begynd med moderate rutiner tilpasset til din fysiske form.
 • Øg gradvist intensiteten af øvelserne.
 • Tag dig nok tid til at hvile og komme dig.
 • Sikr dig, at du får nok væske.
 • Følg en sund og balanceret kost.
 • Varm op og stræk ud, før du laver nogen øvelser.

Er du interesseret i at prøve crossfit? Hvis ja, så husk på fordelene og risiciene og evaluér, om det er det rigtige for dig eller ej. Glem heller ikke at søge rådgivning, før du begynder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gianzina, E.A., Kassotaki, O.A. The benefits and risks of the high-intensity CrossFit training. Sport Sci Health 15, 21–33 (2019). https://doi.org/10.1007/s11332-018-0521-7
 • Ghadieh, A. S., & Saab, B. (2015). Evidence for exercise training in the management of hypertension in adults. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 61(3), 233–239.
 • Meyer, J., Morrison, J., & Zuniga, J. (2017). The Benefits and Risks of CrossFit: A Systematic Review. Workplace Health and Safety. https://doi.org/10.1177/2165079916685568
 • Claudino JG, Gabbett TJ, Bourgeois F, et al. CrossFit Overview: Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med Open. 2018;4(1):11. Published 2018 Feb 26. doi:10.1186/s40798-018-0124-5
 • Choi EJ, So WY, Jeong TT. Effects of the CrossFit Exercise Data Analysis on Body Composition and Blood Profiles. Iran J Public Health. 2017;46(9):1292–1294.
 • Esco, M. CrossFit Review. WebMD. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/crossfit-review#1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.