Fordele og risici ved holotropisk vejrtrækning

Holotropisk vejrtrækning siges at opnå en bevidsthedstilstand, der tillader selvhelbredelse. Læs med her og find ud af mere.
Fordele og risici ved holotropisk vejrtrækning
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 01 juli, 2023

Det har mange fordele for krop og sind at trække vejret godt, roligt og korrekt. Det ved de fleste, men ikke alle har hørt om holotropisk vejrtrækning og dens fordele.

Det er et sammensat udtryk, dannet af de græske ord holos (som betyder “alt”) og tropos (“bevægelse”). Derfor kan ordet oversættes med “bevægelse mod helhed”.

Holotropisk vejrtrækning søger at nå en ændret bevidsthedstilstand for at opnå selvhelbredelse, arbejde sig igennem frygt, blokeringer og andre følelsesmæssige problemer. Overbevisningen er, at healing kommer indefra personen selv.

Hvad er holotropisk vejrtrækning?

Teknikken med holotropisk vejrtrækning blev udviklet i 1970’erne af de tjekkiske psykiatere Stanislav og Christina Grof, selvom den er baseret på viden fra gamle kulturer. Det er en naturlig og enkel metode, hvor man hyperventilerer sammen med musik.

Ved at trække vejret meget hurtigt i et vist tidsrum ændrer man balancen mellem kuldioxid og ilt i kroppen. Derfor er målet at accelerere åndedrætsmønstrene på en kontrolleret måde og forsøge at nå ikke-ordinære bevidsthedstilstande til terapeutiske formål.

Ifølge eksperter i teknikken visualiserer folk endda skjulte oplevelser fra deres fortid, når de fremkaldes af vejrtrækning og musik. Og det kan give en dybere forståelse af selvet.

Processen for holotropisk vejrtrækning

En holotropisk vejrtrækningssession varer 2 til 3 timer. Den kan udføres både i grupper og individuelt.

Når man arbejder i grupper, mødes man parvis og skifter mellem rollerne som eksperimentator eller omsorgsperson. Sidstnævntes opgave er at ledsage den person, der udfører den holotropiske vejrtrækning, uden at blande sig i processen.

En uddannet facilitator bør også være til stede, både i individuelle og gruppesessioner, som den person, der er ansvarlig for det hele. Denne person yder støtte under øvelsen og sikrer, at processen foregår sikkert.

Facilitatoren guider sessionen og giver instruktioner om at øge vejrtrækningshastigheden. Selvom den øges, skal rytmen forblive konstant, hurtig og ensartet.

Samtidig er musik en vigtig del af holotropisk vejrtrækning. Lydene er som i meditation med monokordiske rytmiske mønstre.

Sessionerne er som regel åbne i den forstand, at der ikke er nogen forudbestemt idé eller forventning om, hvilket indhold af psyken der skal udforskes under sessionen. Hver person udleder sin egen mening og opnår selvopdagelse af problemet.

Målet er, at holotropisk vejrtrækning skal være en katalytisk oplevelse, der bringer skjulte begivenheder op til bevidsthedens overflade. I nogle tilfælde, især i individuel terapi, vil deltagerne og lederen derefter kommentere eller diskutere dem.

Personer udøver holotropisk vejrtrækning
Åndedrætsteknikker bruges på forskellige måder til at fremme meditation.

Du kan også være interesseret i: Hvad er Vipassana-meditation og hvad er fordelene?

Mulige fordele ved holotropisk vejrtrækning

De, der praktiserer og anbefaler holotropisk vejrtrækning, hævder, at det giver flere fordele. Disse fordele er fysiske, mentale og følelsesmæssige. Lad os se nærmere på, hvad de er.

Afslapning

Mange mennesker laver åndedrætsøvelser for at slappe af. Selvom rytmen øges i den holotropiske modalitet, opnår man stadig sindsro. Selv om det snarere kommer fra den følelsesmæssige oplevelse.

Negative tanker

Folk, der praktiserer holotropisk vejrtrækning, hævder, at de bruger denne teknik til at håndtere eller kassere negative tanker. Det er en måde til at reducere pessimisme og endda reducere frygt ved tanken om døden.

Negative følelser

De fundne beviser tyder på, at holotropisk vejrtrækning kan være nyttig til selvkontrol. Det kan især være nyttigt for folk, der har en tendens til humørsvingninger, eller som har negative holdninger.

Angst og selvværd

I en klinisk undersøgelse, hvor holotropisk vejrtrækning blev brugt i kombination med andre teknikker, øgede deltagerne deres selvværd betydeligt og viste et større fald i angst. Dette var i sammenligning med dem, der kun modtog psykoterapi.

Emotionel healing

En gennemgang fra 2013 dokumenterede sessioner med mennesker, der deltog i hyppig holotropisk vejrtrækningspraksis i flere år. Resultaterne tyder på, at denne teknik kan være nyttig til at opnå følelsesmæssig stabilitet.

Selvbevidsthed

En undersøgelse fra 2015 viste, at holotropisk vejrtrækning kan generere højere niveauer af selvbevidsthed, samtidig med at den også er nyttig til at tilskynde til positive ændringer i adfærd.

Desuden hævder fortalere for holotropisk vejrtrækning, at denne teknik giver folk adgang til skjult indhold i sindet. Den kan derfor hjælpe med at bringe uløste situationer fra fortiden op til overfladen.

På denne måde kan man gennem holotropisk vejrtrækning fjerne blokeringer af visse oplevelser i håb om at frigøre sig fra følelsesmæssige problemer. Det kan hjælpe dem med at overvinde traumer og fobier såvel som psykosomatiske lidelser.

Risici og kontraindikationer

Selvom teknikken er enkel, er den ikke uden risici og negative effekter. For eksempel kan ubalancen mellem kuldioxid- og iltniveauer føre til en tilstand, der kaldes respiratorisk alkalose.

Med dette i tankerne er det ikke ualmindeligt, at der opstår forskellige symptomer, såsom prikkende fornemmelser eller følelsesløshed i lemmer og mund, svimmelhed, svaghed, besvimelse, spasmer og endda kramper.

Derfor er det vigtigt at tage forholdsregler med hensyn til de mulige risici. Af denne grund advarer eksperter mod holotropisk vejrtrækning, hvis personen har en lidelse eller tilstand, såsom følgende:

 • Arteriel hypertension.
 • Angina pectoris.
 • Hjertesvigt.
 • Arytmi.
 • Glaukom.
 • Nethindeløsning.
 • Panikanfald.
 • Kramper.
Kvinde tager sig til brystet
Personer med hjerte-kar-problemer bør afholde sig fra at praktisere holotropisk vejrtrækning.

Overvej altid forholdsreglerne ved holotropisk vejrtrækning

Det hævdes, at holotropisk vejrtrækning kan bringe visse oplevelser fra fortiden frem i lyset og give en transformerende oplevelse. Hos nogle mennesker kan denne opdagelse af sår dog give ubehagelige følelser.

Hvis du ønsker at prøve teknikken, er det vigtigt at opsøge trænede personer. De bør vejlede processen og gribe ind, hvis der opstår komplikationer.

Som det sidste er det vigtigt at præcisere, at du skal se dette som en ekstra form for behandling, men ikke som en erstatning for en professionel behandling. Det kommer således til hjælp fra andre teknikker og psykologiske videnskaber, der praktiseres af fagfolk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Holmes S, Morris R, Clance P, Putney R. Holotropic breathwork: An experiential approach to psychotherapy. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training. 1996; 33(1):114-120.
 • Grof S. Holotropic Breathwork: A New Experiential Method of Psychotherapy and Self-Exploration. Journal of Transpersonal Research; 2014: 6(1): 7-24.
 • Grof S. Holotropic Breathwork: New Perspectives in Psychotherapy and Self-Exploration. Semantic Scholar. New York: State University, 2010.
 • Holmes S, Morris R et al. Holotropic breathwork: An experiential approach to psychotherapy. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training. 1996; 33(1): 114–120.
 • Puente, I. Special Issue on Holotropic Breathwork and Other Hyperventilation Procedures. Navarra, Spain: Eurotas/Oxigeme, 2014.
 • Terekhin P. The role of hypocapnia in inducing altered states of consciousness. Human Physiology. 1996; 22(6): 730–735.
 • Victoria H, Caldwell C. Breathwork in body psychotherapy: Clinical applications. Body, Movement and Dance in Psychotherapy. 2013; 8(4): 216-228.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.