Fordele og ulemper ved kæledyr for børns udvikling

At vokse op med et dyr giver værdier og ansvarlighed. Faktisk er der mange fordele ved kæledyr for børns udvikling. Lær alt om dem i denne artikel!
Fordele og ulemper ved kæledyr for børns udvikling

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et kæledyr fremmer fysisk og følelsesmæssig vækst, når det gælder børns udvikling. Faktisk opfattes børn, der bor sammen med kæledyr, som mere empatiske, afslappede, ansvarsbevidste og mindre bange. Desuden styrker kæledyrs ubetingede kærlighed børns selvværd og får dem til at føle sig vigtige. Der er flere fordele ved kæledyr for børns udvikling.

Hunde og katte minimerer stress, mindsker angst og er en god social støtte. Men ligesom der er mange positive virkninger ved kæledyr for børns udvikling, er det også nødvendigt at tage hensyn til de mulige negative virkninger, og hvordan man kan forhindre, at kæledyr bliver til et usikkert element for familien.

Fordele ved kæledyr for børns udvikling

Det argentinske selskab for pæidatri påpeger, at et barns forhold til et kæledyr under kontrollerede omstændigheder gavner dem med hensyn til styrkelse af personligheden, tilknytning og kognitiv udvikling. Kæledyr har også indflydelse på en sund livsstil og garanterer andre fordele.

Lad os se nærmere på det.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Opdag fem idéer til huse til kæledyr

De er med til at give børn positive værdier

Kærlighed, medfølelse, respekt og ansvarlighed er nogle af de værdier, som børn lærer takket være kæledyr. At vokse op med at passe og dele med et dyr hjælper et barn til at blive et bedre menneske og til at fungere godt i samfundet.

De tilbyder kammeratskab

Kæledyr er en ideel ledsager, når forældrene tager af sted på ærinde eller på arbejde. De er også et godt selskab i særlige situationer, f.eks. når de leger. De er også med til at berolige os og kan give os styrke til at klare ensomhed.

En pige med en kanin

Kæledyr giver os selskab og forbedrer børns selvværd.

De mindsker allergier, når de tidligt bliver en del af familien

Hvis man udsætter sin baby for hunde og katte, er der mindre sandsynlighed for, at han eller hun lider af allergi sammenlignet med dem, der ikke har dyr i hjemmet.

Affinity Foundation hævder også, at det at leve i et miljø med et højt niveau af endotoxiner har en beskyttende virkning på immunsystemet. Det betyder mindre risiko for luftvejsallergi i voksenalderen.

Kæledyr forbedrer børns forhold til omgivelserne

Kontakt med dyr er særlig fordelagtig for indadvendte børn. Faktisk viser forskning, at kæledyr stimulerer tale og fremmer socialisering, så deres ejere har en tendens til at grine, tale og dele historier, når de er sammen med dem.

Artiklen tilføjer, at selv alene er en hund en samtalepartner. Selv om den ikke svarer verbalt, projicerer en hund hengivenhed og overbevisende kærlighed til sit menneske.

De repræsenterer glæde for en familie

Kæledyr kommer til os for at gøre familien glad. Faktisk bliver de et ekstra medlem af familien!

Hvis barnet har haft en hård dag i skolen, vil en kat eller hund helt sikkert løfte hans eller hendes humør. Når børn er kede af det, vil kæledyret være der for at give dem trøst.

De overfører tryghed og en følelse af velvære

I modsætning til mennesker er dyr ikke kritiske eller ondsindede. Deres betingelsesløse kærlighed udmønter sig i fred, tillid og ro for børn.

Ifølge undersøgelser fra Association Educate for Human Development føler man tryghed, et oprigtigt ønske om at sætte sig mål og mindre spændinger, når man er tæt på sit kæledyr eller tænker på dem.

De hjælper med at minimere stress

En venlig hund reducerer børns stress betydeligt. Desuden tjener den lette forståelse mellem husdyr og små dyr gennem daglige lege og andre fritidsaktiviteter til at arbejde på angst og depression.

De hjælper børn med at lære at kontrollere deres aggression

Kæledyr er for børn med aggressionsproblemer en kilde til afslapning og ro. Ved et udbrud kan et kæledyr overføre ro til barnet og endda berolige det.

Børn med ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) og adfærdsforstyrrelser har ofte problemer med at forholde sig til deres forældre, jævnaldrende og omgivelser, hvilket forstærker fjendtligheden, som forklaret af Cantabria Foundation. Disse børn opfatter dog ofte dyr og mennesker, der ejer dem, på en mere positiv måde.

De kan hjælpe børn med at holde sig i form

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forudser, at fedme i børne- og ungdomsbefolkningen i 2022 vil være mere udbredt end undervægt blandt børn. Som en løsning tilskynder agenturet til fysisk aktivitet gennem sport og fritid.

Børn med et kæledyr motionerer ofte ved at lege eller løbe sammen, hvilket mindsker deres chancer for at blive overvægtige.

De tilskynder til ansvarlighed, som er en vigtig fordel ved kæledyr for børns udvikling

At være ansvarlig er en dyd. En måde at opdrage ansvarlighed på er at tage sig af et kæledyr: Fodre det, bade det og rydde op efter det. Alle disse opgaver er gavnlige for et barns modenhed.

Det er vigtigt for forældre at huske på, at det først og fremmest er deres ansvar at passe dyret, og at det ikke kun kan overlades til børnene.

Dreng krammer sin hund

Børn lærer ansvarlighed, når de fodrer, gør rent efter eller går tur med deres kæledyr.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Skal vi tage hensyn til børns meninger?

De mulige risici ved kæledyr for børns udvikling

At adoptere eller købe et kæledyr er uden tvivl ensbetydende med familieglæde og utallige fordele. Det er dog nødvendigt at være opmærksom på de potentielle farer ved at have et kæledyr i hjemmet:

  • De er bærere af svampe, lopper, flåter og infektioner. U.S. National Library of Medicine bemærker, at sygdomme, der overføres af dyr, spredes ved direkte kontakt eller gennem miljøet. Nøglen til at forebygge dem er at passe godt på dyret og sikre, at det har alle de nødvendige vaccinationer.
  • Der kan være en disposition til at lide af allergi hos atopiske børn på grund af hår eller fjer.
  • Ridser, bid eller skader. Hvis kæledyret ikke bor i hjemmet før barnets fødsel, skal du sørge for at vælge et kæledyr i overensstemmelse med dit barns alder, og som tilpasser sig det tilgængelige rum. Ellers skal du træne dem begge op i at leve godt sammen.

Hvis dyret ikke er vaccineret eller underkastes et loppe-, orm- og flåtbekæmpelsesprogram, er menneskers sundhed i fare. Derfor er det vigtigt at have regelmæssige dyrlægebesøg og sterilisationer og at holde kattebakker eller affaldsrum væk fra børn, samt at gøre rummet godt rent.

Lær barnet at undgå de mulige risici ved kæledyr for børns udvikling

I tilfælde af eventuelle angreb skal du instruere barnet i, hvordan han eller hun skal reagere. Det vigtigste er følgende:

  • Du må ikke løbe eller kigge direkte på dyret.
  • Hold hænderne ned langs siden, og gå langsomt baglæns.
  • Sæt en genstand mellem dig og dyret.

Af hensyn til sikkerheden er det bedst at træne små dyr som f.eks. kaniner, vænne dem til at blive kælet og vænne dem til hyppig kontakt. Det er også afgørende at lære barnet, hvordan han eller hun skal behandle kæledyret og opføre sig respektfuldt og uden frygt for dyr.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.