Lær om fordelene, og hvordan man laver fuglefoderautomater

Vi lærer dig, hvordan man laver fuglefoderautomater. Det er en sjov og samarbejdsorienteret aktivitet, hvor man kommer i kontakt med naturen.
Lær om fordelene, og hvordan man laver fuglefoderautomater

Sidste ændring: 21 maj, 2023

Hvis der er en genial og smigrende måde til at tiltrække fugle til din have, er det ved at lave fuglefoderautomater. Ved hjælp af disse dispensere, samtidig med at du samarbejder med fodringen af fuglene, dedikerer du dig selv til en afslappende og underholdende aktivitet. Men ved du, hvordan man laver fuglefoderautomater?

Det er en venlig handling overfor naturen, og det indebærer ikke mange udgifter. Fremstillingen af sådanne stationer kræver ikke stor viden, men en elementær vejledning som den, vi vil præsentere nedenstående. Men lad os først få at vide, hvad fuglefoderautomater er, og hvilke fordele de giver.

Hvad er fuglefoderautomater?

Som navnet antyder, er fuglefoderautomater stationer for fugle til at spise. Du kan købe dem eller lave dem med enkle materialer som f.eks. plastrør og flasker. I dem tilbyder du frø og frugter, så disse dyr kan ankomme, spise og fortsætte deres rejse.

At have disse stoppesteder på altaner og i haver er en sjov og venlig måde at observere fugle på og komme i kontakt med naturen ifølge National Wildlife Federation. Institutionen bemærker også, at man gennem foderstationerne supplerer de fødekilder, som fuglene finder i det naturlige miljø.

Fordele ved fuglefoderautomater

I tørke- eller kuldeperioder udgør enhederne et alternativ til sikker forsyning for disse dyr. Især om vinteren, fordi fuglene har et større kaloriebehov, da deres hjerterytme og kropstemperatur stiger.

De gør det også lettere for dem at finde føde på samme tidspunkt af året i betragtning af de færre solskinstimer og de få muligheder, der er til rådighed på grund af frost.

Foderautomater hjælper dem til at overleve og til at være i en sund tilstand til forårets ankomst.

Musvåger, parakitter, kolibrier, spætter og andre arter er vant til at smage på det, du tilbyder i din have, så besøgene vil være hyppige og gunstige for dem og for dig. Her er de vigtigste fordele ved at installere en foderautomat i din have:

 • Det er en afslappende form for tidsfordriv.
 • Du giver fuglene en variation af føde.
 • Du nyder øjeblikke med forbindelse med naturen.
 • De udnytter deres passage til at bestøve blomster.
 • Det er en mulighed for at øve sig i at fotografere.
 • De spiser frø, der kunne blive til ukrudt.
 • Du lærer om forskellige fuglearter og om, hvordan de interagerer med hinanden.
 • Du deltager i en lærerig aktivitet, der er ideel til at dele med familien.
 • Du kan have “kæledyr”, der kommer og går, uden at du behøver at investere i dyrlægebesøg eller andre udgifter.
 • Du bidrager til skadedyrsbekæmpelse i haven, da fugle også lever af orme og visse insekter.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 fordele ved havearbejde for dit mentale og følelsesmæssige helbred

Hvordan man laver fuglefoderautomater derhjemme

Selv om du kan købe en fuglefoderautomat, er det også muligt at lave en med hjemmelavede redskaber og genanvendelige materialer. Her er to metoder.

Metode 1 til, hvordan man laver fuglefoderautomater

For den enkleste fuglefoderautomat skal du bruge følgende materialer:

 • Saks
 • Plastflaske
 • Tynd snor
 • Træske

Det første, du skal gøre, er at vaske flasken med vand og sæbe. Vent, til den er tør, og gå derefter videre til samlingen. Dertil skærer du et hul i flasken i den ene side, og du sætter skeen ind i.

Bagefter laver du et andet hul i den modsatte side, idet du sørger for, at hullerne er forskudt af hinanden. Formålet er, at skeen står på skrå, og at maden kommer nemt ud. Tjek, at placeringen af skeen giver fuglene tilstrækkelig plads til at støtte sig selv, mens de spiser.

Det næste, der skal gøres, er at fylde flasken med maden. Og til sidst laver du en åbning i låget, så du kan hænge dispenseren op i et fredeligt hjørne.

Metode 2 til, hvordan man laver fuglefoderautomater

Denne form for foderautomat er lidt besværlig, men ikke meget svær at udføre. I modsætning til den første teknik kræver den håndtering af gør-det-selv-værktøj , såsom sandpapir og skæreskiver. Hvad angår materialerne, opregner vi dem nu:

 • Snor
 • Maling
 • PVC-rør
 • Limpistol
 • Krydsfiner

Skær 3 PVC-rør til, så det ene er tykkere end det andet, som skal fungere som hovedstruktur. Tag et af de tyndere rør og del det i 2 lige store dele. Markér denne og den større på overfladen med en tusch.

Slib dem og markér diameteren på de smalle rør på det tykkere rør. Idéen er at indsætte dem i form af et kryds. Forsegl den øverste munding af hovedrøret og fastgør snor til at hænge det op fra et træ eller en altan.

Markér derefter omkredsen af det tykkere rør på træet og skær denne form ud. Brug silikone til at lime krydsfinerstykket på den store PVC og lav et låg. Afslut ved at spraymale i de nuancer, du selv vælger, selv om en anbefaling fra Journal of Ornithology anbefaler grøn, idet den hævder, at dette er den farve, der foreslås i litteraturen om emnet.

Vedligeholdelse af fuglefoderautomater

Cornell University opfordrer indtrængende til at rengøre fuglefoderautomaternes “bakker” mindst hver anden uge, fordi rådnede eller mugne skaller og frø samt ekskrementer kan gøre fuglene syge. Hvis disse rester falder ned på jorden, kan husdyr i hjemmet ligeledes blive påvirket ved at indtage dem.

Tør dem af med opvaskemiddel og varmt vand. En blanding af en del blegemiddel og ni dele vand er også nyttig. Husk under alle omstændigheder at skylle og tørre, før du fylder med mad igen.

Hvis du observerer en syg fugl, bor i et fugtigt klima, eller der er rapporter om salmonella i dit område, skal du vedligeholde på ugentlig basis.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 vigtige redskaber til at passe haven i foråret

Mad du kan tilbyde i en fuglefoderautomat

Hvor indlysende det end kan virke, er mange mennesker uvidende om, hvilken type mad de skal tilbyde de vilde fugle, der lander i haven. Det er fint at fylde disse stationer med brødkrummer, nødder, frø og havregryn i flager. Hvis du vælger fuglefrø, skal det være af god kvalitet.

Flere alternativer? Frugt og nektar står ud blandt de flyvende arters præferencer. Nu har du de oplysninger, du har brug for til at fylde en fuglefoderautomat i hjemmet og nyde godt af fuglebesøg året rundt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.