Fordelene ved planken

Planker er en fremragende øvelse til at styrke ikke kun dine mavemuskler, men også andre dele af kroppen. Dette fordi de træner forskellige muskler på samme tid.
Fordelene ved planken

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er mange fordele ved planken, på trods af at det er en virkelig simpel øvelse. Når alt kommer til alt, styrker det både din mave og ryg. Læs videre for at lære mange flere af fordelene ved planken.

Sådan laver du planken

Det er enkelt – det eneste, du behøver, er plads nok til at være udstrækt. Din egen kropsvægt er den kraft, der gør planker effektive.

  1. Start med at placere albuer og underarme på gulvet. Sørg for at sætte albuerne lige under dine skuldre. I mellemtiden skal dine underarme og håndled være på linje med dine albuer. Dine arme skal danne en lige linje, som det ses på billedet nedenfor.
  2. Placer derefter tæerne bag dig på jorden og skub din krop op. Du skal holde ryggen lige og på linje med dine ben. Placer din hage i nærheden af ​​halsen, men undgå at overanstrenge hagen eller nakken.
  3. Hold denne position i det ønskede tidsrum (20-30 sekunder anbefales).
Kvinde laver planken udenfor

I denne position trænes dine mave-, bagdel- og lårmuskler. Når du er færdig, skal du hvile i cirka et minut og gentage øvelsen tre til fem gange.

Fordelene ved planken

1. Det styrker dine kernemuskler

Planker alene giver dig ikke en flad mave. Men når du kombinerer dem med en balanceret kost og cardioøvelser, kan du opnå fantastiske resultater.

Planker træner og styrker musklerne i din kerne, inklusive den tværgående mavemuskulatur, som er grundlaget for at have stærkere og mere defineret rectus abdominis (hvad der ofte kaldes “abs”).

Læs også: 5 effektive øvelser for at få stærke mavemuskler

For mennesker, der døjer med problemer med rygmarvsskiver eller vedvarende rygsmerter, er planker mere sikre end almindelige mavebøjninger, fordi de ikke kræver rygsøjlebøjning eller bevægelse.

2. Det reducerer din risiko for skader

Planker træner ikke kun mavemusklerne, men også musklerne i ryggen, benene og armene. På denne måde er det en komplet kropsøvelse.

Derudover kan det at have stærke mavemuskler hjælpe dig med at forhindre nakke- og skuldersmerter på grund af dårlig holdning.

3. Et forbedret stofskifte er en af fordelene ved planken

Da planker er en simpel øvelse med lidt til ingen bevægelse involveret, er de perfekte til folk, der træner derhjemme.

Når det er sagt, kan du, ved bare at lave et par minutters planker om dagen, forbedre dit stofskifte.

4. Det hjælper med at forbedre din kropsholdning

Planker træner hele din kerne, fra dit bækken til skuldrene. Når disse muskler – som inkluderer erector spinae, rhomboids og trapezius – er stærke, vil du helt naturligt bære dig selv med en lige ryg og bedre kropsholdning.

God kropsholdning hjælper med til lettere åndedræt og funktion af nervesystemet.

Kvinde laver armbøjninger

5. Forbedret koordineringen er en af fordelene ved planken

Ved at træne flere muskler på samme tid lærer du din krop at fungere som en enkelt enhed i stedet for som et sæt individuelle dele.

Generelt vil planker også hjælpe dig med enhver anden type træning. De muskler, der styrkes og forstærkes af planker, hjælper dig ved løb, svømning, gå osv.

Den konventionelle planke træner dine muskler til at arbejde sammen, mens variationer af den konventionelle planke (sideplanker, enhåndsplanker, enkeltbenede planker, planker, hvor du bevæger dig osv.) hjælper med at forbedre din balance.

Læs også: Svømning: En sport der træner hele kroppen

6. Det hjælper med at forbedre din fleksibilitet og generelle humør

Fleksibilitet er ikke kun et resultat af udstrækning. Derudover kan det forbedres ved at udføre visse øvelser, f.eks. planker. Planker hjælper med at udvide og strække alle de bageste muskler i ryggen og benene.

Mens de fleste øvelser hjælper med at forbedre dit humør, hjælper planker med at styrke og strække muskler, der er blevet stive på grund af at opretholde en stilling i lang tid. Denne frigørelse af spænding afslapper dine muskler og hjælper med at eliminere stress.

Samlet set hjælper denne enkle øvelse med at forbedre din generelle fysiske tilstand og giver dig flere andre fordele. Begynd med at lave disse planker, og du vil opdage fordelene selv!

Det kan interessere dig ...
Fem nemme øvelser til at træne mavemuskler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem nemme øvelser til at træne mavemuskler

Modsat hvad mange mennesker måske tror, så er der nogle nemme øvelser til at træne mavemuskler derhjemme. Vi afslører dem.