Fordelene ved tang: Er det en superfood?

Fibrene i tang er meget nyttige i en kaloriefattig kost, da det hjælper dig med at føle dig mæt, så du snacker mindre. Find ud af alle fordelene ved tang i denne artikel.
Fordelene ved tang: Er det en superfood?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

I denne artikel ser vi på fordelene ved tang.

Kelp er en alge, der vokser på overflader i havet og har masser af makronæringsstoffer. Specifikt er det rigt på jod og vitaminer fra B-gruppen. Derudover indeholder det masser af antioxidanter, der kan hjælpe med at forebygge bestemte sygdomme.

Du skal dog være forsigtig, når du indtager det. Der er endnu ingen videnskabelig dokumentation for dets egenskaber, og det kan have negative sundhedsmæssige konsekvenser at spise for meget.

Fordelene ved tang: En kilde til fiber

Vi taler om en alge, der indeholder masser af kostfibre. Dette stof er nyttigt til at forbedre tarmtransit og generel sundhed.

Derudover er det vigtigt at inkludere det i en slankekur. Fiberindtag er direkte forbundet med en øgning af mæthedsfornemmelsen, som det fremgår af en artikel offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.

På denne måde kan et regelmæssigt indtag af fiber reducere risikoen for at spise usunde fødevarer mellem måltiderne. Indtag af fiber er også relateret til en reduktion i markører forbundet med metaboliske risici, såsom følgende:

En bunke tang

Fordelene ved tang: Antioxidanter hjælper med at forbedre sundheden

En anden af de sundhedsmæssige fordele ved tang er dens antioxidantkapacitet. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine siger, at denne alge har en neurobeskyttende kraft, der kommer fra dens antioxidanter.

Indtag af det er forbundet med en reduktion i risikoen for at udvikle neurodegenerative sygdomme på mellemlang og lang sigt.

Der er imidlertid ikke mange videnskabelige artikler, der undersøger denne evne, så der er ikke solidt bevis lige nu. Hvis det er rigtigt, er plantefødevarer fra havet normalt rige på pigmenter og andre forbindelser med antioxidantegenskaber.

Derudover har det endnu ikke været muligt at kvantificere tangens evne til at bekæmpe dannelsen af frie radikaler. Desuden er dens virkninger ikke blevet sammenlignet med andre fødevarer.

En salat med tang

Du kan også være interesseret i: Triphala: Egenskaber og anvendelse

Mulige kontraindikationer

Selvom mange mennesker måske anbefaler denne plante, er det vigtigt at tage visse forholdsregler. Som et havprodukt er det modtageligt for ophobning af tungmetaller. Det betyder, at du ikke bør spise det i store doser.

Indtag af høje doser tungmetaller kan have visse negative konsekvenser på neurologisk niveau, altid på mellemlang og lang sigt. Det er dog meget sjældent at opleve akut forgiftning med disse typer stoffer.

For at blive syg ville det være nødvendigt at indtage store doser og spise det regelmæssigt i lang tid. Derefter ophobes metallerne i dit fedtvæv. Senere, hvis man oplever et pludseligt vægttab, kan de pludselig passere ind i blodbanen.

Det er dog bedst at være forsigtig, når man overvejer at indtage alger. Det kan være positivt i de rigtige doser. Men at inkludere for meget af det i din kost er muligvis ikke godt for dit helbred, især på mellemlang og lang sigt.

Kelp, en usædvanlig fødevare med mange fordele

Tang er en fødevare, der er meget sjælden i mange køkkener. Indtil videre er det ikke blevet undersøgt i dybden. Selvom der er mistanke om dets antioxidantkapacitet, er der behov for mere forskning samt sammenlignende forsøg med andre fødevarer.

Ikke desto mindre er dette et produkt fra havet rig på mineraler og vitaminer, især B-gruppen. Du kan tilføje det til din mad, selvom det ikke er en god idé at misbruge det, da det kan indeholde tungmetaller.

Den bedste anbefaling vedrørende denne fødevare er forsigtighed. Det siges at have beskyttende egenskaber mod udviklingen af neurodegenerative sygdomme. Men i øjeblikket er der ikke forskning, der viser dette klart.

Derfor er det muligt, at noget, der ligner det, der skete med spirulina for mange år siden, kunne ske. Først troede specialister, at algerne ville have masser af terapeutiske anvendelsesmuligheder, og at det var meget gavnligt for helbredet.

Med tiden blev det klart, at det var endnu en fødevare, du kunne tilføje til din kost, men at det ikke havde mirakuløse virkninger.

Hvis du er i tvivl, skal du tale med din læge eller ernæringsekspert for at få de bedste råd.

Det kan interessere dig ...
Baobabfrugt: Egenskaber, fordele og kontraindikationer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Baobabfrugt: Egenskaber, fordele og kontraindikationer

Baobabfrugt er en interessant og gammel frugt, der er gængs i visse dele af verden. Her fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide.  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Reid SNS., Ryu JK., Kim Y., Hwan Jeon B., The effects of fermented Laminaria japonica on short term working memory and physical fitness in the elderly. Evid Based Complement Alternat Med, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.