Forskelle, der skal overvejes, når du vælger mellem hotel og vandrerhjem

På lange eller korte rejser er valget mellem et hotel og vandrehjem en beslutning, der kræver en vurdering af fordele og ulemper ved hver af disse muligheder. Få mere at vide i denne artikel.
Forskelle, der skal overvejes, når du vælger mellem hotel og vandrerhjem

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 25 august, 2022

Når det er tid til at rejse – uanset om det er for et par dage eller flere uger – er valget af indkvartering et vigtigt skridt. På samme måde som der findes forskellige typer af rejser, findes der også forskellige alternativer til indkvartering. Valget mellem et hotel og vandrerhjem afhænger af flere aspekter, som man bør kende.

I begge tilfælde er der tale om tjenester, der tilbyder alle de nødvendige faciliteter til et godt ophold. De giver dog forskellige oplevelser.

Generelt er hoteller beregnet til at tilbringe natten i et privat værelse sammen med en eller to andre personer. På den anden side er vandrerhjem rettet mod fællesskabet og fælles værelser.

Mangfoldigheden af overnatningssteder ledsager de rejsende, som også bliver flere og flere, og alternative måder at bevæge sig rundt på. For at kunne foretage et korrekt valg er det vigtigt at vide, hvilken type oplevelse du ønsker og dit budget.

Hvad skal jeg tage hensyn til for at vælge mellem hotel og vandrerhjem?

For at starte din søgning efter en passende indkvartering bør du overveje, hvilken type oplevelse du ønsker. Det er ikke det samme at rejse alene, med familien, din partner eller venner, og det er heller ikke det samme at gøre det i forbindelse med forretning eller på ferie.

Afhængigt af rejsens type er det nødvendigt at definere, hvilke bekvemmeligheder du er på udkig efter, og hvad du kan undvære.

Et andet aspekt, du skal overveje, er dit budget, som skal omfatte billetter, mad, udflugter og indkvartering. Generelt har hoteller en tendens til at være dyrere og vandrerhjem billigere, selv om dette ikke altid er tilfældet.

Der skal også tages hensyn til din destination, da det er almindeligt at finde en række forskellige hoteller i en storby. På den anden side er det almindeligt at finde fælles vandrerhjem i mere eventyrlig turisme, f.eks. i bjergene.

Hoteller

Hoteller er en af de mest populære overnatningstyper. De findes i alle byer rundt om i verden. Alt efter kvalitet og tilbudte tjenester findes der hoteller i forskellige kategorier, som generelt er klassificeret fra 1 til 5 stjerner.

Konceptet er dog ens på alle hoteller, da de alle sigter mod en personlig, privat og komplet oplevelse. Ingen værelser deles, og alt det mest nødvendige er inkluderet.

Et hotelværelse

Fordelene ved hoteller

 • Privat værelse: Hvis du er på udkig efter totalt privatliv, enten alene eller som par, kan det være lettere at vælge mellem hotel og vandrerhjem. Det vigtigste kendetegn ved hoteller er, at du ikke deler værelse eller badeværelse.
 • Vigtigt tilbehør: De omfatter ofte ting som håndklæder, sæbe og hårprodukter, så du ikke behøver at medbringe dem hjemmefra.
 • Daglig rengøring: Hotellerne har ansatte, som tager sig af den daglige roomservice. Linnedskift og generel rengøring er rart, når du kommer tilbage fra dine aktiviteter.
 • Morgenmad: Mange hoteller inkludere morgenmad, som kan være mere eller mindre komplet, afhængigt af typen af hotel og budgettet.
 • Variation: Der findes alle mulige slags hoteller til forskellige typer af rejsende. De spænder fra de mest varme og familieejede steder til de store multinationale kæder.

Ulemperne ved hoteller

En situation, der kan være en ulempe for nogle mennesker, er, at der ofte ikke er mulighed for at lave mad. Hvis fuld pension ikke er inkluderet, skal man spise ude hver dag, hvilket er noget, der belaster budgettet.

I denne henseende er hotellerne ofte dyrere end vandrerhjem på grund af den privathed, de tilbyder. Der findes dog billigere muligheder, der matcher priserne på andre overnatningssteder.

En anden ulempe er, at værelserne generelt er indrettet til to personer. Derfor er det ikke det bedste alternativ til rejser med grupper af venner, medmindre du har til hensigt at booke flere værelser.

Vandrerhjem

Vandrerhjem er en anderledes indkvarteringsoplevelse. Det generelle koncept er at dele værelse med andre. Derfor er mange pladser til rådighed for alle gæster.

De koster normalt mindre end hoteller, men vælges ikke alene af den grund. Mange rejsende nyder at dele historier, viden og at lære af folk med lignende erfaringer.

Fordelene ved vandrerhjem

 • Valgmuligheder: Afhængigt af typen, dets koncept og pris, er det muligt at vælge private værelser, der koster lidt mere, med et privat badeværelse, hvilket kun ville efterlade køkkenet som et fælles område.
 • Pris: Generelt er de billigere end hoteller. Der findes dog vandrerhjem af meget god kvalitet, som kan være dyrere end mange hoteller, selv med fælles værelser.
 • Kulturel mangfoldighed: Vandrerhjem er beboet af rejsende fra hele verden, som ofte foretager lange rejser. Dette er en fordel for dem, der rejser alene og ønsker at dele erfaringer og anekdoter og møde nye mennesker.
 • Respekt: Der er fastsat visse regler for sameksistens af hensyn til den generelle komfort. Der er f.eks. visse tidspunkter, hvor man ikke må tænde lyset eller larme om natten. Der tilstræbes en atmosfære af hjertelighed og kammeratskab.
 • Madlavning: Nogle mennesker kan finde det ubehageligt at dele rum, men at have et køkken er en fordel for et stramt budget.
 • Socialt samvær: Mange vandrerhjem har planer for generelle sjove aktiviteter. Nogle gange arrangerer de arrangementer både om aftenen og om dagen.

Ulemperne ved vandrerhjem

Den måske vigtigste ulempe ved vandrerhjem ligger i de fælles badeværelser. Mange mennesker er utilpas ved dette aspekt, selv om det nogle gange er muligt at betale lidt mere og få et privat badeværelse. Større vandrerhjem har omklædningsrum med individuelle brusere og fælles omklædningsområder.

Mange mangler også håndklæder og sæbe, så du skal medbringe dit eget. Daglig rengøring af værelserne er heller ikke almindeligt på disse typer af indkvarteringer. Nogle gange er der værelser med op til 9, 10 eller 12 senge, hvor der kun er plads til mænd, kvinder eller begge køn.

Med hensyn til sikkerhed er det tilrådeligt at have en lås til bagagen, selv om der normalt er en venlig og tillidsfuld atmosfære. Nogle delte værelser tilbyder skabe til opbevaring af dine ejendele.

Mand med rygsæk på togstation

Tips til valg mellem hotel og vandrerhjem

Den generelle opfattelse tyder på, at hoteller er den bedste løsning til familie- eller forretningsrejser. På den anden side er vandrerhjem bedre til solorejser eller med grupper af venner. Det afhænger dog af den enkelte person og den ønskede oplevelse.

Mange par vælger vandrerhjem for at møde andre mennesker, mens andre solorejsende foretrækker roen på et hotel. Det er vigtigt at vide, hvilke aspekter af privatlivets fred der påvirker dig personligt, og hvor meget ubehag fælles rum kan skabe.

Det er sandsynligt, at du ikke er helt klar over det, før du oplever det. Indtil for få år siden var vandrerhjem forbundet med ungdom og eventyr, men det er muligt at møde mennesker i alle aldre og kulturer, hvilket skaber interessante udvekslinger.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: Hvad er ferie blues og dets symptomer?

Vigtigheden af at vælge mellem hotel og vandrerhjem

Selvom valget mellem hotel og vandrerhjem er afgørende for en rejse, vil du højst sandsynligt ende med at få en god ferie, uanset hvad du vælger. Alle steder er forberedt på, at turisterne skal nyde et godt ophold og vælge dem igen.

Under alle omstændigheder gælder det, at jo mere du ved om stedet, jo mindre chance er der for negative overraskelser.

Der findes flere og flere alternative overnatningssteder med karakteristika fra både hoteller og vandrerhjem, f.eks. beboelseslejligheder eller couchsurfing. På disse steder kan du lære folk, skikke og traditioner i en by eller et land bedre at kende.

Uanset hvad du vælger, er det tilrådeligt at booke på forhånd for at få bedre priser og pladser, især i højsæsonen, hvor tilgængeligheden har en tendens til at blive mindre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wilches-Arango, María Jimena, Duran Hoyos, Oscar Javier, Daza-Escorcia, Julio Mario,  Caracterización del servicio de hospedaje en el turismo de negocios  y trabajos en la ciudad de Monterrey en función de sus capacidades  diferenciadoras. PROSPECTIVA [Internet]. 2011;9(1):78-87. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=496250979011
 • Chagas, Heldson Lima. “Turismo Cultural.” Revista Turismo em Análise 25.2 (2014): 497. Disponible en: https://doi.org/10.11606/issn.1984-4867.v25i2p497-499
 • Alarcón H., Nancy, Núñez I., Jorge,  Análisis de la Industria de Alojamiento Turístico de la Ciudad de Puerto Varas, Chile. Panorama Socioeconómico [Internet]. 2006;24(32):24-35. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=39903204
 • Gil García, Javier. “Turistificación, Rentas Inmobiliarias y Acumulación de Capital a Través de Airbnb. El Caso de Valencia.” Cuadernos Geográficos 60.1 (2020). Disponible en: https://doi.org/10.30827/cuadgeo.v60i1.13916

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.