Hvad er ferie blues og dets symptomer?

Ferie blues er bestemt ikke en form for depression. Denne tilstand refererer til et sæt symptomer, som folk kan lide af efter en periode med hvile eller ferie. De går dog over med tiden.
Hvad er ferie blues og dets symptomer?
Loreto Martín

Skrevet og kontrolleret af psykolog Loreto Martín.

Sidste ændring: 06 juni, 2023

Ferie blues er et sæt følelser, som folk har efter at være vendt tilbage fra ferie eller en anden lang periode uden arbejde. Det er en fællesbetegnelse for den justeringsperiode, der sker, når folk kommer ind på arbejdspladsen igen og genoptager deres arbejdsopgaver.

Denne følelsesmæssige ubalance er kendetegnet ved en stigning i apati, tristhed og træthed, både fysisk og psykologisk. Derfor kaldes denne tilstand undertiden depression efter ferie.

Har du nogensinde haft denne følelse? Læs med for at lære mere om ferie blues.

Er ferie blues en lidelse?

Ingen af ​​psykiatri- eller psykologhåndbøgerne betragter ferie blues som en psykisk lidelse. Derudover kan ferie blues ikke umiddelbart betragtes som en type depression. Dette betyder dog ikke, at det ikke kan være en kilde til ubehag for folk, der vender tilbage fra ferie eller en periode med hvile.

Derfor betragter læger ikke ferie blues som en psykisk lidelse. I stedet er denne tilstand en midlertidig følelsesmæssig ubalance, hvorved personen skal tilpasse sig sine opgaver efter en ferie eller periode uden arbejde.

Ifølge Dr. Herrero og Esquirol (2016) er det videnskabelige samfund ikke nået til enighed om ferie blues. Forskere mener, at det kommer fra det faktum, at arbejde i en stor del af vores samfund ses som en negativ, tvungen aktivitet, der involverer ofrelse.

Læs også: Arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde

De tilføjer, at hvis samfundet så arbejde som et sted at styrke kreativitet og personlig udvikling, ville ferie blues ikke eksistere. At vende tilbage til noget, du ikke kan lide, efter at have gjort noget, du godt kan lide, er og har altid været problematisk, ikke kun når det kommer til ferie.

Mand på kontor tager sig til hoved grundet ferie blues

Tilpasning er det største problem

Professor Michael Baigent siger, at det store problem med ferie blues er at tilpasse sig. Derfor siger han, at det er normalt at føle sig trist, modløs eller nostalgisk, når man kommer tilbage fra en ferie.

Derudover hævder han, at på ferie udfører folk masser af behagelige aktiviteter, som de normalt ikke gør, når de ikke er på ferie. Så når du holder op med at gøre ting, du kan lide, og begynder at gøre ting, som du ikke så godt kan lide, føler du dig nostalgisk og generet.

Da hovedproblemet med ferie blues er at tilpasse dig til din rutine, varer denne tilstand normalt ikke mere end ti eller femten dage. Personen vil føle sig forstyrret og urolig, indtil han eller hun kan klare at tilpasse sig sine tanker, opførsel og følelser.

Symptomer på ferie blues

Da denne tilstand ikke er klart defineret, er symptomerne det heller ikke. Imidlertid kan mennesker, der lider af ferie blues, have både fysiske og psykiske symptomer.

Fysiske symptomer

Andre mindre hyppige symptomer inkluderer:

 • Takykardi
 • Hovedpine
 • Mangel på appetit
 • Søvnløshed
 • Fordøjelsesproblemer

Følelsesmæssige symptomer

 • Apati
 • Melankoli
 • Nostalgi
 • Irritabilitet
 • Sorg

Hvis symptomerne ikke mindskes inden for højst to uger, kan du have at gøre med akut stress, generaliseret angst, panikanfald osv., afhængigt af symptomerne.

I dette tilfælde sker der andre ting: Der kan være yderligere miljømæssige eller psykologiske faktorer, der påvirker dig. Hvis du tror, ​​at dette kunne være tilfældet for dig, så prøv at få hjælp fra en psykolog eller anden fagperson. I dette tilfælde kan der være en anden underliggende lidelse, der kan påvirke din generelle funktion.

Kvinde ved vådt vindue lider af ferie blues

Lever for at holde ferie

Coach Shannah Kennedy forklarer i et interview med Travellers magazine, at den amerikanske og europæiske tilgang til livet kan være den mulige årsag til ferie blues.

Han hævder, at de fleste mennesker lever for at holde ferie og venter på det som den største begivenhed i løbet af året. De hverken udnytter, lever for eller værdsætter de tidspunkter i deres liv, hvor de arbejder. Det ser ud til, at ferier er det eneste, de ser frem til, er glad for og ønsker at opleve.

Denne livsstil får folk til at vente et år på at leve i øjeblikket i en måned med ferie. Derfor er det normalt, at når du har ventet så længe og endelig er i stand til at leve i øjeblikket, så føler du nostalgi, tristhed og apati, når du er nødt til at vente endnu et år på at få hvile og hygge dig igen!

Det er derfor ideelt at medtage små hvileperioder og “ferier” i løbet af året, enten i weekender eller på dine fridage. Tag til bjergene på en dagstur, eller besøg stranden, hvis du bor i nærheden af ​​kysten. Derudover er det vigtigt at lægge mere energi i projekter, som du ikke behøver at vente et år på at nyde og som ikke forårsager skuffelse, når de slutter.

Læs også: Det kan påvirke dit hjerte at arbejde for meget

Årsagerne til ferie blues

Som allerede nævnt skyldes ferie blues hovedsageligt vanskeligheder med at tilpasse sig, når man vender tilbage til arbejde. Når det er sagt, kan visse variabler øge sværhedsgraden af ​​denne tilstand. Følgende problemer kan forværre ferie blues:

 • Problemer med kropsbillede: Mens de er på ferie, har folk en tendens til at spise mere end normalt og endda være mere stillesiddende. Derfor kan deres kroppe ændre sig og ikke være de samme, som de var, før de rejste på ferie. Dette kan føre til kropsbilledeproblemer, der gør arbejdsrutinen meget mere kompleks at tilpasse sig til.
 • Træthed: Søvnvaner har også en tendens til at ændre sig om sommeren og i ferierne, da folk udfører flere aktiviteter om aftenen og sover mindre. Den ophobede træthed kan forårsage en følelse af sløvhed og træthed på arbejdspladsen.
 • Stigning i alkoholindtag: Som nævnt ovenfor drikker folk ofte mere alkohol på ferier. Dette kan også øge trætheden.
 • Lave for mange planer: I ferier er det også almindeligt at lave for mange planer og ikke hvile nok. Derfor er det tilrådeligt at give tid til ikke at foretage sig noget eller blot nyde sine nye omgivelser for ikke at mærke ødelæggelserne af en alt for travl tidsplan på ferien.

Tips til at overvinde ferie blues

Kvinde mediterer på arbejdsplads

Meget få tilfælde af stress efter ferie kræver psykologisk indgriben. Faktisk er de, der gør det, ofte på grund af en underliggende lidelse eller yderligere psykologiske faktorer. Det er dog op til dig at regulere dine vaner og holde styr på, hvordan du ønsker at tilpasse dig dit arbejdsliv igen så hurtigt som muligt.

Nogle af de bedste råd er som følger:

 • Sørg for at få nok søvn. Prøv at sove omkring otte uafbrudte timer pr. nat.
 • Lade være med at leve for at holde ferie. Find i stedet nye udfordringer og sæt gang i nye projekter. Pas på dig selv ved at opretholde en sund kost og forblive hydreret. Det er også vigtigt at motionere, hvilket kan hjælpe med at forbedre dit humør efter ferie.
 • Vend gradvist tilbage til arbejdet. Start ikke med at arbejde intenst pludselig: Det vil gøre tilpasning vanskeligere.
 • Start ikke med arbejde lige efter hjemkomsten fra ferie. Overvej i stedet at vende hjem et par dage før.
 • Vær forsigtig med alkohol og koffein. Selvom alkohol kan forværre følelser af apati og nostalgi, kan koffein gøre det samme med følelser af stress og angst.
 • Genovervej dit job. Evaluér dit job, og hvorfor du måske føler, at det er en byrde for dig. Alternativt kan du måske genoverveje din karriere og om muligt finde et job, der virkelig fremmer din personlige vækst.

Hvis du tror, ​​du muligvis lider af ferie blues, er det en god idé at tage den med ro og være tålmodig. Stol på, at følelserne af apati og nostalgi forsvinder på egen hånd om et par dage.

Som det sidste når du først lærer, hvordan du nærmer dig slutningen af ​​ferien anderledes, vil det være meget lettere, næste gang du vender tilbage til arbejde efter ferie. På den måde kommer du tilbage opdateret, fornyet og fuld af energi i stedet for apatisk, stresset og ængstelig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.