Fra Dalí til Bill Gates: Sådan bruger du drømme til at forbedre kreativiteten

Lær om to forskellige metoder til at opnå kreativitet gennem drømme. Udnyt hvert sekund - også mens du sover.
Fra Dalí til Bill Gates: Sådan bruger du drømme til at forbedre kreativiteten
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 09 november, 2023

Har du nogensinde tænkt på, om du kunne bruge dine drømme til at forbedre kreativiteten? I drømmeverdenen bliver dit sind et tomt lærred, der venter på at blive malet. Hver drøm forvandles til farverige penselstrøg, der er klar til at forbedre kreativiteten.

I stedet for at lade dine dagdrømme forsvinde, så fang dem og opdag, hvordan de kan give næring til originale ideer. Åbn døren til dine drømmes magi, og slip din kreativitets fulde potentiale løs!

Dali og Bill Gates’ metoder

Drømme – de fantasifostre, der udfolder sig i løbet af natten – kan være meget mere end blot flygtige scener. Faktisk er de en uudtømmelig kilde til inspiration og brændstof for din kreativitet.

“Når hjernen drømmer, skaber den sine egne opfattelser i fraværet af ydre stimuli og udfylder en i bund og grund visuel og dynamisk kreativ funktion.”

-J. Allan Hobson i bogen “The Dreaming Brain”-

Nogle af verdens mest berømte kunstnere, videnskabsfolk og opfindere havde deres inspirerende øjeblikke, mens de sov. Den surrealistiske maler Salvador Dalí beskrev for eksempel sine malerier som “håndmalede fotografier af drømme”, herunder hans mest berømte værk, Erindringens bestandighed.

Når catalaneren ville fremstille et mesterværk, lagde han sig på en sofa med en håndfuld blyanter i hånden. Han sprøjtede også et par dråber parfume på sine øjenlåg for at påvirke drømmenes karakter, da de var surrealismens brændstof.

I 1951 udgav han bogen 50 Magic Secrets for Painting, hvor han anbefalede “mikro-lure” som en måde at øge kreativiteten på. Hans metode, kendt som “at sove med en nøgle”, bestod af 5 trin:

 1. Sæt dig oprejst i en lænestol med armlæn.
 2. Hold en tung metalnøgle i hånden.
 3. Placer en metalplade under den hånd, der holder nøglen.
 4. Tillad dig selv at falde i søvn. Når det sker, slipper du nøglen, som vil ramme pladen og give et stort KLANG!
 5. Vågn op og lykønsk dig selv med en vellykket mikrosøvn.
Dalí tager en mikrolur for at bruge drømme til at forbedre kreativiteten
Dali anbefalede “mikrolure” som en måde at øge kreativiteten på. Samt at sove med pensler i hånden.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Hvad betyder det at drømme om at flyve?

Bill Gates’ strategi for at bruge drømme til at forbedre kreativiteten

Men den amerikanske forretningsmagnat og filantrop Bill Gates’ strategi for at øge sin kreativitet er en helt anden. I Microsofts tidlige år plejede han at tilbringe søvnløse nætter med at arbejde på projekter. Men hans tilgang ændrede sig dramatisk, da han opdagede Matthew Walkers bog Why We Sleep.

Denne bog afslører, hvordan forsømmelse af søvn ikke kun er skadeligt for kreativiteten, men også for problemløsning, beslutningstagning, indlæring, hukommelse og helbred. Efter at have taget disse erfaringer til sig, begyndte Gates at prioritere god søvnhygiejne og indså, at det var afgørende for hans koncentrationsevne, at han vågnede op hver morgen med fornyet energi.

Hvad siger videnskaben?

Forholdet mellem drømme og kreativitet har været genstand for spekulationer i årevis. Søvn kan vise sig at være en stærk allieret for kreativitet ifølge en undersøgelse offentliggjort i Science Advances. I den konkluderede forfatterne, at fase 1- eller N1-søvn med ikke-hurtige øjenbevægelser antænder en ild af originale idéer.

Når du drømmer, er hjernen nedsænket i en anden neurofysiologisk tilstand end under vågenhed. Desuden har det vist sig, at der er høj aktivitet i hjerneområder, der er relateret til fantasi. I denne tilstand er det sandsynligt, at hjernen finder løsninger på problemer, der er kørt fast.

Under en dagdrøm kan du visualisere eller stimulere din egen version af begivenheder, hvilket kan hjælpe dig med at få et nyt perspektiv. På den anden side giver det dit sind mulighed for at vandre og få adgang til tilfældigt lagrede minder, følelser og viden.

“Når du er i en drømmetilstand, kan du visualisere eller stimulere din egen version af begivenheder.”

-Amy Fries i “Daydreams at work: wake up your creative powers”-

Bill Gates med bøger

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du forbedre søvnkvaliteten på en sund måde

5 måder til at bruge drømme til at forbedre kreativiteten

Forbered dig på at fordybe dig i en verden, hvor evnen til at bruge drømme til at forbedre kreativiteten bliver en drivkraft i dit liv.

1. Skriv dine drømme ned

Sørg for altid at have en dagbog ved hånden, hvor du kan beskrive de billeder, følelser og situationer, der dukker op, mens du sover. Denne enkle vane vil give dig mulighed for at bruge dine drømme til at forbedre kreativiteten.

Læg den på dit natbord, så du kan fange disse detaljer, når du vågner.

Hver detalje vil hjælpe dig med at generere friske ideer og udforske nye perspektiver. Derudover vil det være et interessant indblik i din indre verden.

At føre en drømmedagbog er en afslappende aktivitet, der inviterer dig til at udforske de symboler, der dukker op i dine dagdrømme. Nogle anbefalinger, der vil hjælpe dig, er følgende:

 • Skriv dine drømme ned, så snart du vågner, også selvom det er midt om natten: Denne vane vil give dig mulighed for at indfange friske og levende detaljer.
 • Fokuser på detaljerne: Registrer omhyggeligt lugte, smage, farver, mennesker, følelser og fornemmelser.
 • Giv dine drømme beskrivende titler: At give dem en titel vil hjælpe dig med at huske dem og gøre det lettere at lede efter mønstre i fremtiden.
 • Se efter forbindelser mellem dine drømme: Læg mærke til, om der er temaer, symboler eller situationer, der går igen i dine drømme.

“Mine mest kreative øjeblikke kommer, når min hjerne kan hvile sig.”

-Megan King-

2. Visualiser dine dagdrømme

En anden effektiv strategi, der hjælper med at bruge drømme til at forbedre kreativiteten, er at øve sig i visualisering. Luk øjnene og genskab de scenarier, du rejste igennem, de personer, du mødte, og de følelser, du oplevede.

Når du fordyber dig i dine drømmes livlighed, vil du dyrke din evne til at forestille dig. Og du er sikker på at opdage kreative løsninger på udfordringer.

3. Opfind nye historier for at bruge drømme til at forbedre kreativiteten

Grib muligheden for at blive helten i unikke fortællinger. Brug dine drømmeoplevelser som kreativt brændstof til at skrive noveller, manuskripter, skuespil eller tegneserier.

Lad fantasien få frit løb, og fordyb dig i den uendelige verden af muligheder, som dine drømme giver dig. Del disse historier med dem, du holder af, eller del dem gerne på nettet.

4. Skab karakterer

Udnyt dine drømmes rigdom til at skabe karakterer ud over det sædvanlige. I dine drømme møder du mennesker, som ikke findes i den virkelige verden, hvilket giver dig en unik mulighed for at bringe dem til live på papiret.

Det gør ikke noget, hvis du ikke er en mestermaler; med dine evner kan du fange deres ansigter. Du er velkommen til at tilføje en boks med deres navn og detaljer om deres personlighed for at give dem deres egen identitet.

5. Prøv drømmeinkubation

Før du lægger dig til at sove, skal du fokusere på et specifikt problem eller spørgsmål, du gerne vil løse. Visualiser spørgsmålet tydeligt, og gentag det i stilheden i dit indre.

På den måde programmerer du din underbevidsthed til at søge efter svar eller løsninger, mens du drømmer. Når du vågner, så hav din dagbog i nærheden, så du kan notere de ideer, du har fået.

Drømme er kreativitetens motor

Ved at bruge dine drømme som brændstof til at styrke din kreativitet, åbner du døren til en ubegrænset verden af ideer. Det vækker fantasien at føre en drømmedagbog eller øve sig i visualiseringsteknikker.

Hver nat bliver en mulighed for at udforske og eksperimentere. Dette natlige kreative laboratorium kan drive dig fremad – væk dit indre geni!

Det kan interessere dig ...
5 måder at vække kreativiteten på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 måder at vække kreativiteten på

At vække kreativiteten hjælper os med at løse problemer effektivt og nå vores mål. Vi fortæller dig her, hvordan du kan vække kreativiteten!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barrett, D. (2017). Dreams and creative problem-solving. Annals of the New York Academy of Sciences, 1406(1), 64–67. https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/nyas.13412.
 • Barrett, D. (2007). An evolutionary theory of dreams and problem-solving. En D. Barrett & P. McNamara (Eds.), The new science of dreaming: Vol. 3. Cultural and theoretical perspectives (pp. 133–153). Praeger Publishers/Greenwood Publishing Group.
 • BBC News Mundo. (19 de diciembre de 2021). El experimento que puso a prueba la técnica de sueño de Salvador Dalí para ser más creativo (y su fascinante resultado). BBC. https://www.bbc.com/mundo/noticias-59647206
 • Dalí, S. (1951). 50 secretos mágicos para pintar. Noguer y Caralt.
 • Fries, A. (2009). Daydreams at work: wake up your creative powers. Capital Books.
 • Hobson, J. A. (1994). El cerebro soñador. Trad. Isabel Vericat. Fondo de Cultura Económica.
 • Lacaux, C., Andrillon, T., Bastoul, C., Idir, Y., Fonteix-Galet, A., Arnulf, I., & Oudiette, D. (2021). Sleep onset is a creative sweet spot. Science advances, 7(50), eabj5866. https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abj5866.
 • Marinovic, M., (2006). El papel de los sueños en la creatividad y producción pictórica de artistas visuales chilenos. Aisthesis, (40), 119-147. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=163221399007.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.