Hvad betyder det at drømme om at flyve?

Hvad betyder det at drømme, at du flyver? Denne drøm har flere fortolkninger, og mange af dem er dybere, end du måske tror. Udforsk 6 af de vigtigste mulige fortolkninger her!
Hvad betyder det at drømme om at flyve?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde prøvet at drømme om at flyve? Tro det eller ej, men at drømme, at du flyver, er en af de mest almindelige drømme. Ifølge eksperter har op til 7,5 % af alle mennesker denne drøm på en tilbagevendende basis.

Det menes at være mere almindeligt hos dem, der har fløjet mange gange i deres liv, eller hvis erhverv, vaner eller smag på den ene eller anden måde er relateret til flyvning.

Betydningen af at drømme om at flyve interesserede Freud allerede i sin tid. Dengang kaldte han disse oplevelser for “flugttraumer” og satte dem i forbindelse med børnelege. Selvfølgelig kan vi finde flere fortolkninger af at drømme om at flyve, så i de følgende afsnit vil vi opsummere 6 af de vigtigste og mest transcendente.

6 fortolkninger af at drømme om at flyve

At drømme om at flyve er næsten altid relateret til lucide drømme. Det vil sige, at det er forbundet med de drømme, hvor du er bevidst om, hvad der sker. I disse tilfælde føles drømmen mere realistisk. Faktisk har nogle forskere været i stand til at stimulere lucide drømme om at flyve gennem virtual reality.

Generelt kan vi opstille to typer drømme om at flyve: Drømme, hvor man flyver med kunstig hjælp (f.eks. et fly), og drømme, hvor man kan gøre det uden hjælp. Sidstnævnte er de mindst almindelige, da undersøgelser viser, at kun 1,72 % af folk drømmer om at flyve uden hjælpemidler.

Eksperter er enige om, at der er mange mulige fortolkninger af at drømme, at man flyver. Alder, religiøse overbevisninger, kultur og andet betinger fortolkningen af disse drømme. Nedenstående tager vi et kig på seks betydninger af at drømme, at du flyver, som kan forklare dette fænomen.

1. Tanker om frihed

Den mest almindelige fortolkning vedrørende drømmen om, at du flyver, er, at det er et symbol på frihed. Der er nemlig få billeder, som vi forbinder mere med fuldkommen frihed end en flyvetur på en klar himmel.

Frihed kan dog forstås på mange måder, både ud fra et materielt og abstrakt synspunkt. Med dette in mente er her nogle illustrative eksempler:

  • Du har brudt de lænker, der bandt dig til en gammel tro.
  • Du har sagt farvel til et altopslugende job.
  • Du har formået at forlade et giftigt forhold for altid.
  • Du har været i stand til at udtrykke dine følelser højt uden frygt for konsekvenser.

Dette er et eksempel på, hvordan idéen om frihed kan knyttes til denne drøm. Alt, der giver dig en vis grad af frihed (det behøver ikke at være fuldstændig frihed), kan oversættes til at drømme, at du flyver. Samlet set er dette langt den hyppigste fortolkning af denne oplevelse.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Ni karaktertræk ved eventyrlystne mennesker

Succes og velstand

Succesfuld kvinde smiler

At flyve indebærer, at man stiger til vejrs. Derfor indebærer det, at du stiger eksponentielt i forhold til dit udgangspunkt . Hvis vi tager dette i betragtning, kan drømme om at flyve være et symptom på din succes og velstand i det virkelige liv.

Både succes og velstand har flere fortolkninger. De er også meget personlige begreber, da det, der repræsenterer en succes for dig, kan være en gennemsnitlig præstation for en anden person.

Hvorom alting er, hvis du har nået en sådan præstation i dit liv, er ved at nå den eller har håb om at gøre det, kan disse oplevelser omsættes til drømme om, at du flyver.

3. Drømme om at flyve kan tyde på indbildskhed eller stolthed

Alle kender den populære myte om Ikaros og Daidalos. Daidalos, en dygtig arkitekt, byggede vinger med fjer og voks for at flygte med sin søn fra øen Kreta.

Da de begge lettede med vingerne, advarede faderen sin unge søn om ikke at flyve for højt, fordi solen ville smelte voksen. Ikaros ignorerede imidlertid sin fars advarsler, steg op i luften og endte med at dø af at flyve for tæt på solen.

Denne opsummering af myten giver os mulighed for at ekstrapolere, at drømme om at flyve kan være et eksempel på din indbildskhed eller stolthed over noget.

Hvis du i drømmen viser absolut selvtillid, du kan bevæge dig alsidigt og ikke holder op med at stige højere og højere op, kan fortolkningen pege i denne retning. Det er værd at overveje, om denne betydning passer til din holdning i vågen tilstand.

4. Et behov for at flygte fra dine problemer

En anden interessant fortolkning af denne drøm er, at den er et symbol på, at du ønsker at komme væk fra problemerne i dit virkelige liv. Det vil sige, at din hverdag er fuld af problemer, ansvar, konflikter, ulykkelighed, monotoni osv… og du ønsker at komme væk.

Nogle gange er den eneste tid, du har til at være lykkelig, i dine drømme, så du søger måske at genskabe behagelige scener, der formår at kompensere for oplevelserne i din hverdag.

At drømme om at flyve står øverst på listen, da det er en af de aktiviteter, vi forbinder med ro, fred, afslapning, frihed og tilfredshed. Drømmen er et indre råb, der advarer dig om behovet for at stoppe op og foretage en forandring.

Vi tror, du vil kunne lide at læse:11 ændringer, der vil give dig sundere måltider

5. Drømme om at flyve kan symbolisere autonomi eller uafhængighed

Kvinde med armene ud til siderne symboliserer drømme om at flyve
At drømme, at du flyver, er ofte et symbol på frihed eller uafhængighed.

Hvis du for nylig har opnået autonomi, mere frihed eller uafhængighed, vil det helt sikkert være forklaringen på, at du drømmer, at du flyver.

Hvis du f.eks. har taget dine første skridt mod økonomisk autonomi, hvis du er flyttet hjemmefra, eller hvis du har fået et fast job, er det alt sammen gode grunde til at drømme, at du flyver. Alt, der giver dig autonomi, kan betragtes som en fortolkning af denne drøm.

Selvfølgelig vil forholdet være mere tydeligt, hvis der ikke er nogen maskine, der driver din flyvning. Dette viser, at du er autonom, da du ikke har brug for formidling fra noget andet til at drive dig frem. I det modsatte tilfælde er det værd at gennemgå andre fortolkninger af drømme om at flyve.

6. Andre åndelige forbindelser

Som det sidste kan der også ligge åndelige forbindelser bag drømme om at flyve. Denne betydning er mindre hyppig og kræver som regel inddragelse af andre elementer i drømmen.

F.eks. engle, lysende figurer, ubeskrivelige væsener osv. Alt dette udstyr kan symbolisere en oplevelse af åndelig karakter. Eller i det mindste en oplevelse, der er relateret til din åndelige tro.

Afslutningsvis er drømme om at flyve ikke altid forbundet med positive ting. For at bestemme fortolkningen af denne drøm skal du blot foretage en vurdering af dit liv.

Hvis du finder direkte associationer til det, vi har forklaret her, har du sandsynligvis et godt svar. Afhængigt af fortolkningen må du ikke være bange for at foretage nogle sunde ændringer i dit liv, hvis de vil være gavnlige for dig.  • Brink, T. L., Brink, G. S., & Hunter, K. L. Flying dreams: Four empirical studies of manifest dream content. International Journal of Symbology.1977.
  • Picard-Deland, C., Pastor, M., Solomonova, E., Paquette, T., & Nielsen, T. Flying dreams stimulated by an immersive virtual reality task. Consciousness and Cognition. 2020; 83: 102958.
  • Schredl, M., & Piel, E. Prevalence of flying dreams. Perceptual and motor skills. 2007; 105(2): 657-660.
  • Schredl, M. Frequency and nature of flying dreams in a long dream series. International Journal of Dream Research. 2011; 31-34.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.