Fremskynd dit stofskifte og tab dig nemmere

Selv om det er vigtigt at holde sig aktiv for at fremskynde sit stofskifte, er det også vigtigt at få nok hvile om natten, omkring otte timer, så vores biorhymermer ikke kommer ud af kontrol.
Fremskynd dit stofskifte og tab dig nemmere
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Det er sandsynligt, at du har hørt om stofskiftet ved mange lejligheder. Men måske ved du ikke præcis, hvad det er. Fremskynd dit stofskifte og tab dig nemmere med de her gode råd.

Metabolismen er et sæt fysiske og kemiske processer i vores krop, der er relateret til brugen af energi og så også til andre funktioner som fordøjelse, vejrtrækning, temperatur og cirkulation.

I denne artikel vil vi forklare, hvorfor et hurtigere stofskifte kan hjælpe dig med at tabe dig lettere, samt hvordan du opnår dette med enkle og naturlige midler.

Sådan hænger vægttab og stofskifte sammen

Vores metabolisme eller stofskifte er det der regulerer forbrændingen af kalorier i vores krop. Derfor kan det, når det ikke fungerer korrekt, gøre os lettere eller hjælpe os med at tabe vægt, faktisk uanset hvad vi spiser.

Dette forklarer det faktum, at nogle mennesker tager på i vægt på trods af at de spiser meget lidt, mens andre altid stadig er slanke selv når de spiser store mængder.

Den gode nyhed er, at nogle naturlige midler og råd kan hjælpe os med at balancere metabolismen uden at det ændre på resten af kroppens funktioner, hvilket vil have indflydelse på vores vægt, temperatur, fordøjelse osv.

Det vil også hjælpe os med at forhindre metaboliske sygdomme som skjoldbruskkirtelsygdomme eller diabetes.

Fremskynd dit stofskifte: Sådan gør du

1. Fremskynd dit stofskifte ved at drikke rigeligt vand

Blond kvinde der drikker vand

Denne enkle vane, som alle læger anbefaler og som vi alligevel ofte finder så svært at realisere, er en fremragende metabolismeaccelerator.

 • Drik små, gentagne vandslurk i løbet af dagen. Start lige fra når du rejser dig på en tom mave til at du går i seng. Dette hjælper dig med at opretholde et stabilt stofskifte i din krop.
 • Det vil også hjælpe dig med at rense toksiner og forhindre akkumulering af væsker.

Hvis du har svært ved at drikke vand, kan du tilføje lidt citronsaft og nogle dråber stevia, og drik det varmt eller koldt afhængigt af hvad du har lyst til. Sæt flasken ved siden af dig, sådan at du ikke glemmer det.

2. Undgå en stillesiddende livsstil for at få gang i stofskiftet

Den værste fjende for vores stofskifte er en stillesiddende livstil. Dette vil få vores krop til at synke sig sammen i en kontinuerlig passiv tilstand. Kontorarbejde og de timer vi bruger foran tv’et eller computeren har gjort denne situation værre.

 • Sæt dig selv et mål om at komme op fra din stol hver 30 til 40 minutter i et par minutter for at lave nogle udstrækningsøvelser eller løbe et ærinde.
 • Selv om det kan virke ubetydeligt, vil dette have generelle positive virkninger på dit stofskifte og på dit helbred generelt.
 • Vi må heller ikke glemme at lave mellem- eller højintensiv træning to eller tre gange om ugen.

3. Hvil dig godt og øg stofskiftet

Kvinde sover i seng

I løbet af dagen skal vi holde os aktive og i bevægelse. Om natten kommer så tiden til at ligge ned. Vi har brug for nok nattetid af høj kvalitet.

Vores krop følger nogle biorhythmer som er defineret af sollyset. Så vores rytme skal bremses sig ned efter solnedgang og derefter genaktiveres ved daggry.

 • Hvis du lider af søvnløshed, eller du vågner op om morgenen, bør du gøre noget afslappende eller prøve meditation. Planlæg disse ting mindst en time før du går i seng.
 • Prøv at tage afstand fra alle former for elektroniske enheder. Når alt kommer til alt, ændrer disse dit nervesystem og gør resten af natten vanskelig.

4. Fremskynd dit stofskifte ved at spise flere gange om dagen

Mange ernæringseksperter anbefaler at spise mindre mængder flere gange om dagen. Selv om denne anbefaling ikke nødvendigvis er rigtig for alle, kan mennesker, der lider af et langsomt stofskifte drage fordel af dette råd.

 • Ha’ 5 måltider om dagen med nærende og tilfredsstillende mad, men uden at blive overfyldt.
 • Disse fødevarer, sammen med det vand, skal drikkes på tom mave. Dette vil holde vores stofskifte konstant i gang i løbet af dagen.

5. Brug krydderier på maden for at sætte skub i stofskiftet

Forskellige krydderier - fremskynd dit stofskifte

Kulinariske krydderier er fremragende naturlige stofskifte aktivatorer, såvel som at have mange andre egenskaber. Vi anbefaler at spise følgende krydderier hver dag:

 • Cayenne peber: Dette er et af de bedste midler til at stimulere kroppen, det fremmer produktionen af mavesaft, og hjælper med at generere kropsvarme og forbrænde flere kalorier.
  • Du skal begynde at spise cayenne peber langsomt og helst lidt efter lidt, så det ikke irriterer fordøjelseskanalen. Start med en knivspids og byg derfter mængden gradvist op.
 • Ingefær: stimulerende, vanndrivende og god til fordøjelsen. Dette krydderi er ideelt til kød, fisk og desserter samt smoothies og limonade.
 • Kanel: Den mest medicinske sort er ceylon kanel. Det er en stimulant og afrodisiakum, der både er god for fordøjelsen og samtidig forbedrer blodcirkulationen.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
 • Maharlouei N., Tabrizi R., Lankarani KB., Rezaianzadeh A., et al., The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles overweight and obese subjects: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trial. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1753-1766.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.