Gelatina de Pata: Oprindelse, karaktertræk og opskrift

Gelatina de pata er en colombiansk dessert med mange sundhedsmæssige fordele. Vi vil gennemgå, hvad de er, og fortælle dig, hvordan du laver den i denne artikel!
Gelatina de Pata: Oprindelse, karaktertræk og opskrift
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Gelatina de pata er en typisk håndlavet dessert fra de latinamerikanske lande. Den stammer traditionelt fra Colombia, nærmere bestemt fra “Andalusien”, et område, der endda er blevet kaldt “gelatinens hovedstad” eller “slikland”.

Selv om gelatina de pata begyndte som håndlavet slik, er det blevet fremstillet i en lille industri siden det tyvende århundrede. I lande som Venezuela er det kendt som aliados eller templones. Desuden har opskriften haft nogle variationer, såsom udskiftning af sukker med panela eller brug af farvestoffer.

Hvad er så kendetegnene og fordelene ved denne unikke dessert? Lad os se nærmere på det!

Karakteristika ved gelatina de pata

Gelatina de pata eller gelatine fra ben fremstilles af kollagen fra en kos bag- eller forben. Ifølge den colombianske sammenslutning for fødevarevidenskab og -teknologi blev den skabt i 1917 i Andalusien i Valle del Cauca i Colombia. I 1940’erne blev produktionen af denne gelatine øget, og den blev hurtigt regionens vigtigste økonomiske kilde.

Men hvad er gelatine fra ben egentlig? I en artikel fra det mexicanske selskab for videnskab og teknologi for overflader og materialer forklares det, at det er et stort, hårdt og stærkt protein, der støtter kroppens og cellernes strukturer.

Det er med andre ord en slags biologisk cement. Det findes i huden, ledbånd, sener og knogler hos pattedyr. Eksperter ved, at det er et protein, der er rig på aminosyrer, som er essentielle for kroppen.

Dette kollagen kan udvindes med varmt vand, indtil det nedbrydes til mindre, enklere proteiner. Når det køler af, koagulerer disse proteiner og danner bengelatine.

Dette kan bruges til at fremstille unikt slik , som har følgende karaktertræk:

 • Langstrakt form.
 • Blød og svampet konsistens.
 • En farve, der varierer alt efter typen.
 • En subtil honningagtig aroma.

Til fremstilling af den kræves okseben, sukker, panela, majsstivelse og vand. Der er visse variationer i ingredienserne, f.eks. ved tilsætning af frugtessenser, farvestoffer eller sukker. Den findes i pulverform, i æsker, bægre og poser.

Hvid gelatina de pata

Ernæringsmæssige egenskaber

I en undersøgelse af makronæringsstofferne i gelatina de pata skiller kulhydraterne sig ud, da der er tilsat sukker eller panela. I mellemtiden er protein repræsenteret af kollagen. Denne dessert indeholder ikke animalsk fedt, da dette fjernes under fremstillingen.

Nedenstående præsenteres en række næringsværdier pr. 100 g gelatine af ben:

 • Vand: 3,01 – 4,18 gram.
 • Kulhydrater: 84,27 – 88,57 gram.
 • Protein: 7,76 – 13,19 gram.
 • Mineraler i alt: 0,40-0,76 gram.

Fordelene ved gelatina de pata

Fordelene ved denne søde lækkerbisken afhænger af det kollagen, der er til stede i det endelige produkt. Dette protein er en del af arkitekturen og plasticiteten i mange væv, såsom arterier, lunger, lever og hud, hvor det udfører vigtige funktioner.

Lad os se nærmere på det.

1. Gelatine styrker hår, hud og negle

I tidsskriftet Hospital Nutrition bemærkes det, at regelmæssig indtagelse af kollagen hjælper med at reducere tegn på aldring, såsom fine linjer, rynker, tørhed og slap hud. Nogle specialister fremhæver også, at kollagenfibre kan reparere hud, der er beskadiget af UV-stråler, i en gruppe mus.

Farmaceut M. Teresa Martín påpeger, at vores hår og negle er generelle sundhedsindikatorer. Begge er i konstant regenerering. Derfor kræver de tilstrækkelig ernæring, herunder kollagen. Gelatine af ben er en kilde til type I kollagen, som er nødvendigt for at stimulere fornyelsen af nye celler.

2. Det styrker knogler og led

En undersøgelse konkluderede, at hyppigt indtag af kollagen kan bidrage til at reducere smerter og stivhed forårsaget af led- og knoglebetændelse. En relateret gennemgang bekræfter dette. I sidstnævnte gennemgang fandt man frem til, at kollagen var nyttigt som supplement til behandling af ledlidelser og slidgigt.

Ifølge en udgivelse i Journal of Agricultural and Food Chemistry ser det ud til, at indtagelse af gelatine bidrager til kollagenproduktionen.

Især dets kollagenindhold er nyttigt til at reparere led, der er betændte eller beskadiget af alder eller skader. Kollagen indeholder også lysin, en aminosyre, der hjælper med at absorbere calcium og holde knoglerne stærke.

Du vil måske finde denne artikel interessant:Forskellene mellem kollagen fra kvæg og fisk

3. Gelatine kan forbedre vores fordøjelse og tarmfunktion

Indtagelse af gelatine kan ifølge en gruppe forskere hjælpe med at kontrollere nogle alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme. Denne effekt er mere potent, når kollagenet binder sig med visse fenoler, hvilket øger dets antiinflammatoriske virkninger.

Undersøgelsen fastslår også, at aminosyren lysin, der findes i gelatine, opretholder syreniveauet i maven, letter enzymernes funktion og reparerer vævet, der beklæder slimhinden. Faktisk kan nogle madreaktioner i forbindelse med utæt tarm forbedres ved indtagelse af gelatine.

4. Det kan indgå i slankekure

Styring af kropsvægt kræver mange faktorer. Resultater tyder på, at en proteinrig kost spiller en vigtig rolle i vægtkontrol og øger mæthedsfornemmelsen.

Sukkerfri gelatine foreslås som en del af en kulhydratfattig, proteinrig kost, fordi den hjælper til at opnå et sundt vægttab.

5. Det kan forbedre vores mentale sundhed

En artikel viser, at gelatine indeholder en aminosyre kaldet glycin, som kan forbedre hjernens hukommelse og opmærksomhed. En anden undersøgelse støtter disse oplysninger. Glycin bruges til at behandle nogle psykiske lidelser, såsom bipolar lidelse, obsessiv-kompulsiv lidelse, skizofreni og depression.

På den anden side har en udgivelse i Journal of Pharmacological Sciences fundet ud af, at indtagelse af en dosis på tre gram glycin om dagen eller 7 til 14 gram gelatine før sengetid kan forbedre søvnen og dermed den kognitive sundhed.

6. Det fremmer hjertesundheden

En gruppe medicinske specialister påpeger, at glycin og prolin forhindrer ophobning af LDL eller dårligt kolesterol, som hærder arterierne og tilstopper dem. Det hjælper også med at øge blodcirkulationen og forbedre kroppens evne til at bruge nitrogenoxid, hvilket er et stof, der sænker blodtrykket.

Gelatine indeholder begge aminosyrer, og selv om der ikke findes nogen direkte undersøgelser, der forbinder indtagelsen af det med hjerte-kar-sundhed, kan det betragtes som en af de ingredienser, der holder hjertet sundt.

Hænder holder om et plastikhjerte

Typer af gelatina de pata

Magasinet Latinoamerikansk ernæring beskriver to typer af gelé. Begge er naturlige, smager sødt, er rige på calcium og er lette at fordøje.

Hvid gelatina de pata

Hvid gelatine er aflang, svampet og blød i konsistensen. Den har også en let honningduft, og dens lysebrune farve skyldes brugen af panela kombineret med sukker. Denne gelatine stammer fra det første filtrat efter den lange kogning af oksebenet.

 • For at fremstille det koncentreres kollagenet gennem kogning og blandes, indtil det når det ønskede resultat.
 • Derefter tilsættes majsstivelse, og det rulles.
 • Til sidst formes det ved stuetemperatur og skæres i små strimler inden emballering.

Sort gelatina de pata

Denne type gelatine sælges i blokke. Dens farve skyldes brugen af panela-honning som sødemiddel.

 • Den fremstilles især ved anden filtrering af det vand, der anvendes til kogning af oksebenet.
 • Derefter koges det igen, og panelaen tilsættes, indtil det når den rette konsistens.
 • Derefter drysses den med majsstivelse, formes og pakkes.

Den er gummiagtig, mørkebrun i farven og har en stærk duft af honningmelon.

Dette er de to mest almindelige varianter. Nogle fabrikker fremstiller dog gelé med andre præsentationer end de traditionelle. De kan f.eks. bruge forskellige smagsvarianter og farver for at give produktet større alsidighed.

En nem opskrift på hvid gelatina de pata

Her er en nem opskrift på gelatina de pata med de originale ingredienser.

Ingredienser

 • Oksekødskølle
 • Brødkrummer
 • Sukker
 • Majsstivelse
 • Vand

Fremgangsmåde

 1. Vask og rengør oksebenet meget grundigt og fjern hår og klove.
 2. Kog med rigeligt vand i fem timer, eller indtil den er tilstrækkelig mør.
 3. Lad det afkøle. Fjern de store og små knogler og det størknede fedt.
 4. Si og kog den filtrerede bouillon, og tilsæt knust panela og sukker efter smag.
 5. Pisk konstant, indtil det tykner og skifter farve.
 6. Lad det køle lidt af, inden det hældes i en bakke.
 7. Drys med majsstivelse, rul forsigtigt sammen, form og skær.

Nyd lækker hjemmelavet slik! Du skal dog vide, at hvis du har svært ved at få fat i en okseben, så brug kommercielt tilgængelig gelatine i pulverform. Du kan også bruge en smag og farve efter eget valg.

Hvorfor spise gelatina de pata af oksekød?

Gelatine af okseben er slik, der er fremstillet af kollagen fra biprodukter fra oksekød, f.eks. for- og bagben. På grund af dette er det blevet tilskrevet visse fordele for hår, hud og negle. Det menes endda at kunne hjælpe med at forebygge for tidlig aldring og visse sygdomme.

Uanset hvilken type det er, betragtes det som traditionel geléagtig aromatisk slik, der er meget populær i Colombia og andre dele af Sydamerika. For at reducere den mængde sukker, du tilføjer, når du laver den, kan du bruge kaloriefri kunstige sødemidler.

Det kan interessere dig ...
Sukkerfrie desserter, du bør prøve
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sukkerfrie desserter, du bør prøve

For diabetikere og for alle dem, der er på udkig efter en sund og naturlig kost, er disse sukkerfrie desserter et lækkert valg.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • DOMÍNGUEZ, V., ORTIZ, T.A., TRUJILLO, O.E. Y RAMÍREZ-NAVAS, J.S. Preferencia y aceptación de Gelatina de Pata de Res. Alimentos Hoy, Abr, 2013, vol. 22, no. 1, p. 63-70.
 • Gómez-Lizárraga K, Piña-Barba C., Rodríguez-Fuentes N. Obtención y caracterización de colágena tipo I a partir de tendón bovino. Superficies y Vacío 24(4) 137-140, diciembre de 2011.
 • Gerhard Meisenberg & William H. Simmons. Principios de bioquímica médica. 4 edition. Fecha de publicación : 03/2018. Disponible en: https://tienda.elsevier.es/principios-de-bioquimica-medica-9788491132974.html
 • Senabre Gallego José Miguel, Salas Heredia Esteban, Santos Soler Gregorio, Rosas José. RÉPLICA: An oveview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2016  Feb [citado  2021  Nov  10] ;  33( 1 ): 193-194. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000100035&lng=es.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.36.
 • u Hou, Bafang Li, Xue Zhao, Yongliang Zhuang, Guoyan Ren, Mingyan Yan, Yangpeng Cai, Xiukun Zhang, Li Chen, The effect of pacific cod (Gadus macrocephalus) skin gelatin polypeptides on UV radiation-induced skin photoaging in ICR mice, Food Chemistry, Volume 115, Issue 3, 2009, Pages 945-950, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.01.015.
 • Figueres Juher, Teresa; Basés Pérez, Esther Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico Nutrición Hospitalaria, vol. 32, núm. 1, 2015, pp. 62-66
 • M Teresa Martín-Aragón. Nutrición y salud de la piel y el cabello. Consejo farmacéutico. Farmacia Profesional. 2009, Vol. 23. Núm. 1. páginas 58-63.
 • Schauss, A.G., Stenehjem, J., Park, J., Endres, J.R., & Clewell, A.E. Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of agricultural and food chemistry, 2012, 60 16, 4096-101.
 • Bello, A.E., & Oesser, S. (2006). Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion, 22, 2221 – 2232.
 • Frasca G, Cardile V, Puglia C, Bonina C, Bonina F. Gelatin tannate reduces the proinflammatory effects of lipopolysaccharide in human intestinal epithelial cells. Clin Exp Gastroenterol. 2012;5:61-67. doi:10.2147/CEG.S28792
 • Harvey Anderson, Shannon E. Moore, Dietary Proteins in the Regulation of Food Intake and Body Weight in Humans, The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 4, April 2004, Pages 974S–979S, https://doi.org/10.1093/jn/134.4.974S
 • File, S.E., Fluck, E., & Fernandes, C. (1999). Beneficial effects of glycine (bioglycin) on memory and attention in young and middle-aged adults. Journal of clinical psychopharmacology, 19 6, 506-12 .
 • Lakhan, S.E., Vieira, K.F. Nutritional therapies for mental disorders. Nutr J 7, 2 (2008). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-2
 • Makoto Bannai, Nobuhiro Kawai, New Therapeutic Strategy for Amino Acid Medicine: Glycine Improves the Quality of Sleep, Journal of Pharmacological Sciences, Volume 118, Issue 2, 2012, Pages 145-148, ISSN 1347-8613, https://doi.org/10.1254/jphs.11R04FM.
 • Ding Y, Svingen GF, Pedersen ER, et al. Plasma Glycine and Risk of Acute Myocardial Infarction in Patients With Suspected Stable Angina Pectoris. J Am Heart Assoc. 2015;5(1):e002621. Published 2015 Dec 31. doi:10.1161/JAHA.115.002621
 • Iwai, K., Hasegawa, T., Taguchi, Y., Morimatsu, F., Sato, K., Nakamura, Y., Higashi, A., Kido, Y., Nakabo, Y., & Ohtsuki, K. (2005). Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. Journal of agricultural and food chemistry, 53 16, 6531-6 .

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.