Ghrelin: Funktioner og virkningsmekanisme

Ghrelin fungerer som et hormon. Det er også kendt som "sulthormonet" og er ansvarligt for at regulere fødeindtagelse og vægtøgning.
Ghrelin: Funktioner og virkningsmekanisme

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ghrelin fungerer som et hormon, der hovedsageligt syntetiseres i mavens vægge. Det dannes også i små mængder i tarmvævet, hypofysen, moderkagen og bugspytkirtlen.

Dette hormons vigtigste funktion er at informere hjernen om, at kroppen skal spise. Med andre ord regulerer det mæthedsfornemmelsen. Derfor er det også kendt som “sulthormonet”.

Niveauet af ghrelin stiger før spisning og falder efter fødeindtagelse. Dens aktivitet er tæt forbundet med fedme og ophobning af kropsfedt, især i maveområdet.

Ghrelin er et ustabilt organisk molekyle. Det blev opdaget i 1999 af endokrinologen Masayasu Kojima og hans team. Navnet ghrelin er opstået af kombinationen af partiklen GRHE, der henviser til væksthormon (GH), og “LIN”, et suffiks, der almindeligvis tilføjes til hormoners navne.

Kvinde foran køleskab spiser en kæmpe sandwich

Ghrelins funktioner

Ghrelins hovedfunktion er at regulere fødeindtagelsen og øge kropsvægten. Denne funktion kaldes den “orexigeniske effekt”. Det er dog ikke den eneste opgave, det udfører.

Dens anden vigtige funktion er at stimulere hypofysens udskillelse af væksthormon (GH). Ligeledes regulerer ghrelin også energistofskiftet.

Ghrelin, der gives til gnavere, har vist sig at øge deres appetit i laboratoriet. Dette påvirker stigningen i kropsvægt og fedtdepoter i kroppen. Forskere har faktisk opdaget, at dette hormon fremmer ophobning af lipider i mavefedt.

På den anden side opfører ghrelin sig også som et vasoaktivt middel i blodtrykshomøostasen. Det betyder, at det påvirker sammentrækning eller udvidelse af blodkarrene for at opnå en balance i blodtrykket. På samme måde udøver det en hjertebeskyttende virkning og en neural virkning.

Virkningsmekanismen for ghrelin

Illustration af chokolades effekt på hjernen

Ghrelin udskilles, når der ikke er mad i maven. Derefter går det ud i blodbanen og krydser blod-hjernebarrieren – det vil sige, at det kommer ind i hjernen. Til sidst når det hypothalamus og aktiverer de signaler, der indikerer, at der skal spises mad.

I det hele taget er der flere faktorer, der øger ghrelinproduktionen, ud over manglende fødeindtagelse. Disse er som følger:

  • Mangel på søvn: Når du ikke har sovet i lang tid, er der en øget udskillelse af dette hormon. Kroppen har en tendens til at kompensere for manglende søvn med øget fødeindtagelse.
  • Stress: Ghrelin virker ofte i forbindelse med andre hormoner, f.eks. kortisol, det såkaldte “stresshormon”. Når din krop er under stress, kan du føle en øget appetit.
  • Stillesiddende livsstil: Manglende motion får også dine niveauer af dette hormon til at stige.
  • Overgangsalderen: Med faldet i østrogen og progesteron i denne periode er der mere stress og mindre kontrol med fødeindtagelsen på grund af stigningen i niveauerne af dette hormon.
  • Alder: Hvis en fysisk træningsrutine opretholdes, forbliver dit ghrelin-niveau stabilt. Ellers har det en tendens til at stige med alderen.
  • Køn: Forskning viser, at niveauet af dette hormon har en tendens til at stige mere hos kvinder.

Niveauet er afgørende

Ghrelin forekommer i lave mængder hos personer med fedme, hypogonadisme, akromegali og aldring. I stedet forekommer det i høje niveauer hos personer med anoreksi, underernæring og kakeksi.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Forholdet mellem overvægt og de endokrine kirtler

Kvinde med bestik i hænderne illustrerer sult og effekten af ghrelin

Det er blevet vist, at dette hormon virker på forskellige strukturer i centralnervesystemet, såsom amygdala, hippocampus og raphe-kernen. Alle disse områder er forbundet med fødeindtagelse, men også med angst og hukommelse. Faktisk er der endda tegn på, at høje niveauer af dette hormon forbedrer hukommelsen.

I øjeblikket udføres der flere undersøgelser af ghrelin. Før dets opdagelse var fremskridtene inden for studiet af fedme meget begrænsede. Med opdagelsen og fremskridtene i forståelsen af ghrelin er der åbnet en bred horisont for behandling af sygelig fedme, en sygdom, der forårsager tusindvis af dødsfald på verdensplan.

Medicinalindustrien er opsat på at udvikle en ghrelinreceptorantagonist. Den mest lovende af disse undersøgelser er immunisering af kroppen mod ghrelin. En vaccine er blevet afprøvet i Schweiz siden 2005, men den har indtil videre ikke været fuldt effektiv.

Det kan interessere dig ...
Disse fødevarer gør dig sulten
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Disse fødevarer gør dig sulten

Nogle fødevarer gør dig sulten på grund af deres komposition. Som en konsekvens af det gør de det mere sandsynligt, at du vil overspise og blive ov...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.