Hvad er hormonforstyrrende stoffer?

Vi kan sige, at hormonforstyrrende stoffer er et aktuelt emne. De skaber diskussioner blandt befolkningen og er også grund til bekymring på grund af deres virkninger på både menneskers sundhed og miljøet.
Hvad er hormonforstyrrende stoffer?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Videnskabelig viden om hormonforstyrrende stoffer har udviklet sig meget i de seneste årtier. Specifikke undersøgelser af befolkningsgrupper viser, at en stor del af befolkningen er udsat for dem. Eksperter har påvist deres tilstedeværelse i menneskers blod, urin og fedtvæv.

I de seneste årtier har der været en stigning i antallet af tilfælde af nogle sygdomme og sundhedsproblemer, hvilket har fået eksperter til at stille spørgsmålstegn ved det mulige forhold til hormonforstyrrende stoffer. Nedenstående analyserer vi dette problem.

Hvad er hormonforstyrrende stoffer?

Hormonforstyrrende stoffer tilhører en bredere gruppe, som er hormonaktive stoffer. Disse er forbindelser, der kan forstyrre normale hormonelle funktioner. Hormonforstyrrende stoffer er, når denne interaktion har negative virkninger.

Den officielle definition er den af Verdenssundhedsorganisationen.

I et dokument fra 2002 udtalte WHO, at et hormonforstyrrende middel er et “eksogent stof eller en blanding, der ændrer funktionerne i det endokrine system og som følge heraf forårsager negative sundhedsmæssige virkninger i en intakt organisme eller dens afkom eller populationer”.

Hvordan forstyrrer de vores endokrine system?

Som vi forklarede ovenstående, er hovedkendetegnet ved hormonforstyrrende stoffer, at de forstyrrer det normale hormonsystems funktion. De gør det normalt på tre måder:

 • I nogle tilfælde efterligner de et naturligt hormon. Således udløser de de samme reaktioner, som ville have været udløst, hvis din krop udskiller hormonet.
 • Andre gange kan de blokere hormonreceptorerne i celler, der giver dem mulighed for at reagere på de signaler, hormonerne sender.
 • Som det sidste kan de forstyrre normal hormonsyntese, transport, metabolisme og udskillelse.

Det endokrine system regulerer mange forskellige kropsfunktioner, som derfor kan ændres på kort eller lang sigt. Her er nogle af dem:

 • Udvikling af bevægeapparatet.
 • Hjerneudvikling.
 • Temperaturregulering (termoregulering).
 • Stofskifte.
 • Reproduktive funktioner.
To læger studerer en hjerne

De negative virkninger

De negative virkninger af hormonforstyrrende stoffer påvirker ikke kun mennesker, men også andre arter, såsom fugle, krybdyr, fisk, bløddyr og andre pattedyr.

Et af deres yderligere problemer er, at de nogle gange ikke har umiddelbare virkninger. Det er for eksempel stoffer, der påvirker et foster gennem moderens indtag eller eksponering. De problemer, som fortsat eksponering for et stort antal af disse typer forbindelser forårsager, er i øjeblikket ukendte.

Hormonforstyrrende stoffer har været forbundet med nogle menneskelige sundhedsproblemer. Nogle af dem er følgende:

De vigtigste hormonforstyrrende stoffer

Mange forskellige stoffer kan forstyrre hormonsystemet. Nogle findes i naturen, mens andre er syntetiske. Et af hovedproblemerne er, at mange dagligdags produkter indeholder dem.

I store træk og uden at gå i detaljer kan hormonforstyrrende stoffer nå dig via følgende:

 • Mad.
 • Kosmetiske produkter.
 • Rengøring eller dagligvarer.

Hormonforstyrrende stoffer findes i fødevarer

Vi finder også flere undertyper af dem. Kød, fisk eller mælk kan indeholde dem, hvis dyrene er blevet behandlet med hormoner. Selvom det er forbudt i mange lande, er det blevet sværere at regulere på grund af globaliseringen af forbruget.

Andre kommer fra utilsigtet kontaminering, der kan opstå under produktionsprocessen. For eksempel dioxin, pesticider og andre fytofarmaceutiske produkter. De kan også findes i produktpræsentation og emballagematerialer, såsom blæk, lim, papir, plast eller pap. Nogle af dem er følgende:

 • Bisphenol A.
 • Perfluoralkyl- og polyfluoralkylstoffer (PFAS).
 • Ftalater.

Kontakt gennem kosmetiske produkter

Kosmetiske produkter

Nogle kosmetiske og personlige hygiejneprodukter indeholder forbindelser med hormonaktivitet. Vi kan kategorisere nogle af de kendte stoffer i tre store grupper:

Mulige hormonforstyrrende stoffer i rengøringsprodukter og almindelige forbrugsvarer

Udover rengøringsprodukter taler vi om almindelige varer såsom fjernsyn, telefon- og computerskærme, polstring af sofaer, møbler osv. Faktisk kan husstøv indeholde en stor mængde af disse stoffer.

Reducér virkningen af hormonforstyrrende stoffer

Som vi har forklaret i denne artikel, kommer vi i kontakt med mange stoffer, der dagligt kan forstyrre vores hjem. Selvom det er umuligt at reducere deres tilstedeværelse helt, kan du prøve at minimere denne risiko med nogle enkle foranstaltninger:

 • For det første skal du vælge økologiske fødevarer, når det er muligt.
 • For det andet skal du undgå plastbeholdere, især dem, der indeholder bisphenol A, styren og ftalater.
 • På samme måde skal du vælge materialer som glas, keramik eller træ til opbevaring af mad såvel som til køkkenredskaber.
 • Gå derudover efter naturlig, parabenfri kosmetik, der ikke indeholder syntetiske dufte. Dette gælder for shampoo og sæbe, samt deodoranter, makeup eller solcreme. Hold øje med certificeringen “COSMOS NATURAL”.
 • Som det sidste skal du vælge rengøringsprodukter og tøj med certificeringen “ECOCERT”.

Hormonforstyrrende stoffer er sundhedsskadelige

Som vi har nævnt flere gange i denne artikel, er hormonforstyrrende stoffer sundhedsskadelige. De er altid i miljøet, som de findes i mad og dets beholdere, i drikkevand, i kosmetiske produkter og i mange dagligvarer.

Det er vigtigt at tage små daglige foranstaltninger for at minimere brug af disse produkter og eksponering for disse stoffer. Ikke desto mindre er offentlige reguleringer og regler også vigtige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Del Pulp L, et al. Carcinogenetic mechanisms of endocrine disruptors in female cancers (Review). Agosto 2016. 36(2):603-612.
 • Demeneix B, e al. Endocrine Disruptors:from Scientific Evidence to Human Health Protection. Policy Department for Citizens’ Rights and Constitutional Affairs European Parliament. enero 2019.
 • EFSA European Food Safety Agency. Guidance for the identification of endocrine disruptors in the context of Regulations (EU) No 528/2012 and (EC) No 1107/2009.
 • European Environment Agency. The impacts of endocrine disrupters on wildlife, people and their environments. The Weybridge+15 (1996–2011) report. N2/2012.
 • Garcia Mayor r, et al. Disruptores endocrinos y obesidad: obesógenos. Endocrinología y Nutrición. Abril 2012. 29(4):261-267.
 • Sánchez de Badajoz E, et al. Endocrine disruptors and prostate cancer. Archivos Españoles de Urología. Abril 2017. 70(3):331-335.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.