Grenache-druen: Karakteristika og egenskaber

Grenache-druen er typisk for hele den spanske region og anvendes til at fremstille vin af meget høj kvalitet.
Grenache-druen: Karakteristika og egenskaber

Sidste ændring: 26 januar, 2023

Grenache-druen er en frugt, der er forbundet med produktion af vin af middelhøj kvalitet, og hvis berømmelse er vokset i de seneste år. Den har oprindelse i Aragonien og har hurtigt spredt sig til hele Spanien.

Det er en frugt, der tåler ekstreme temperaturer og tilpasser sig til fattige jordtyper, hvilket gør det lettere at dyrke den. Den tåler varme og kan plantes i høje højder.

Inden vi begynder, bør vi påpege, at druer er et produkt med et højt indhold af antioxidanter. Det er altid bedst at indtage dem rå i stedet for i form af vin. En del af polyfenolerne oxideres under fremstillingen af den alkoholiske drik, hvilket reducerer dens antioxidant virkning.

Karakteristika ved Grenache-druen

Grenache-druen er kendetegnet ved at være et yderst alsidigt produkt. Den kan indtages direkte eller anvendes til fremstilling af forskellige vine, hvoraf nogle er meget værdsatte.

Den har en god modstandsdygtighed over for oxidation og kan produceres i store mængder. Faktisk findes den i alle regioner i Spanien, undtagen Galicien, Asturien og De Kanariske Øer.

Den bruges til at fremstille unge vine med en aroma af friskmalet peber. Lagringen af disse vine er kort, men de formår at bevare en attraktiv farve og en aroma af moden frugt.

Generelt er det runde og behagelige vine med en høj aromatisk intensitet. De har også en god lagringsevne. Der er endda en verdensomspændende konkurrence for vine på denne drue.

Vin og druer

Sorter

Der findes 3 hovedsorter af Grenache-druen:

  1. Den første af disse er karakteristisk for Aragonien. Det er en rød sort, der anses for at være en af de mest udbredte i Spanien. Den anvendes til fremstilling af rødvin, rosévin eller sød vin. Der er endda mulighed for at producere nogle aromatiske vine med lav farveintensitet og højt alkoholindhold.
  2. Garnacha Blanca er en mutation, der tilpasser sig godt til varme, tørre klimaer. Fra den fremstilles aromatiske og fyldige hvidvine. Deres alkoholindhold er også højt. Ligeledes ligner den farve, der opnås til sidst, en gylden gul.
  3. Til sidst har vi den lyslilla Garnacha Tintorera. De vine, der fremstilles af den, har meget farve og en tør ekstrakt. Den bruges normalt til blandinger. Det endelige resultat vil bevare en høj syreindhold, men med et moderat alkoholindhold.

Du er måske også interesseret i: Juice til at styrke immunforsvaret

Fordele ved Grenache-druer

Indtagelse af rå Grenache-druer giver en række gavnlige sundhedseffekter. Særligt bemærkelsesværdigt er dens koncentration af fytokemikalier med antioxidant kapacitet.

Disse kan fremkalde syntesen af nitrogenoxid i kroppen, hvilket forbedrer hjerte-kar-systemet. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Vascular Pharmacology.

Disse forbindelser kan også neutralisere dannelsen af frie radikaler og forhindre deres ophobning i vævene. Denne mekanisme har vist sig at reducere forekomsten af kroniske og komplekse sygdomme, hvilket har en meget positiv effekt på lang sigt. At holde oxidation og inflammation under kontrol er nøglen til at bremse aldringsprocesserne.

Pleje

Det skal også bemærkes, at druer har et højt indhold af simple sukkerarter. Disse forbindelser kan ændre blodglukoseniveauet. Vedvarende indtag i forbindelse med en stillesiddende livsstil kan være forbundet med en højere forekomst af stofskiftesygdomme, såsom diabetes.

En kvinde spiser vindruer

Grenache-druen er en udbredt og værdsat druesort

Grenache-druen har gradvist spredt sig over hele Spanien og har givet anledning til vin af høj kvalitet med meget karakteristiske strejf. Alkoholindholdet er højt, men det betyder ikke, at de organoleptiske kvaliteter ikke er gode.

Man kan få hvidvin af dem såvel som rødvin. Der findes 3 forskellige druesorter, som det er værd at kende til.

Man skal være opmærksom på, at den bedste måde at udnytte fordelene ved denne frugt på er ved at indtage den rå. Når vi taler om vin, refererer vi til en drik, der har et giftigt indhold, som kan påvirke den indre homøostase.

Det kan interessere dig ...
Juice med ananas og vindrue til at sænke kolesteroltallet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Juice med ananas og vindrue til at sænke kolesteroltallet

Denne juice med ananas og vindrue har et højt indhold af antioxidanter og næringsstoffer, der fremmer udskillelsen af kolesterol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Siti HN, Kamisah Y, Kamsiah J. The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol. 2015;71:40-56. doi:10.1016/j.vph.2015.03.005
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.