Grin din vej til sundhed og lykke

På samme måde som at græde og være trist kan svække vores system, gøre os i dårligt humør og få livet til at virke meningsløst, gør latter det stik modsatte!
Grin din vej til sundhed og lykke

Sidste ændring: 20 juli, 2021

At grine får ikke den opmærksomhed, det fortjener. Denne lille naturlige vane er så vigtig for vores sundhed og lykke, men vi tager det for ofte for givet. Så lad os bruge et øjeblik på at lære om, hvordan vi kan drage fordel af lidt latter og smil hver dag.

Man kan sige, at vores levestandard og den hastighed, som vi nu lever med, får os til at føle os stressede og vrede. Men hvilken fordel giver det os virkelig at være i denne tilstand?

Selvom det moderne livs hastighed er så hurtig, og mange af os føler, at vi ikke har tid nok til at grine og smile, er det virkelig vigtigt at huske livets enkle fornøjelser, da de i sidste ende kan bringe os store fordele i det lange løb.

Selvom det er svært at tro, kan en så simpel ting som at grine – hvad enten det betyder brøl af latter eller bare at smile bredt til et familiemedlem eller en kollega – hjælpe dig med at håndtere smertefulde og vanskelige situationer.

At grine kan også hjælpe os med at vise folk omkring os, at vi føler os muntre, glade eller taknemmelige for deres tilstedeværelse eller handlinger. Det er rigtigt, at latter er en biologisk proces, der får kroppen til at frigive endorfiner, og det er bevist, at en konstant “strøm” af endorfiner kan have en enorm effekt på vores helbred.

Latter er også en ideel måde at forbedre vores personlige forhold og frem for alt det billede, vi viser verden om os selv. Sender du bitre, glade, triste, alvorlige eller ikke-ekspressive meddelelser? Du bestemmer.

Årsager til at grine oftere: Opnå sundhed og lykke

Kvinde smiler for at opnå sundhed og lykke

Alt, hvad der sker i vores krop, er resultatet af et vidunderligt og komplekst sæt psykologiske, fysiologiske og neurologiske processer.

På samme måde som at græde og være trist kan svække vores system, gøre os i dårligt humør og få livet til at virke meningsløst, gør latter det stik modsatte! Det kan endda have en direkte indflydelse på vores immunsystem samt give dig følgende fordele:

  • Deprimeret eller ængstelig?

Når vi griner, regulerer vores krop mere effektivt serotonin-, endorfin-, oxytocin- og dopaminniveauer, som spiller en grundlæggende rolle i reguleringen af vores humør.

  • Reducere stress

Stress påvirker vores helbred så meget og svækker immunforsvaret og hjertevævet. Det kan også forværre hjerteproblemer og hæve blodtrykket. Det er her, latter spiller en vigtig rolle, da det forbedrer vores helbred og styrker kroppen.

  • Latter og kreativitet

Når vi griner, stimuleres produktionen af katekolaminer. Katekolaminer er substanser, der holder os vågne og vores hjerne i en kreativ tilstand.

  • Vi bliver mere modtagelige

Vores humør er tæt knyttet til vores følelsesmæssige tilstand. Derfor kan vi lettere forbindes med personerne omkring os, når vi er glade. Det vigtigste i livet er og vil altid være at grine og smile. Ved at gøre dette forbedrer vi automatisk både vores liv og vores helbred og vores forhold til omverdenen. Så gå ikke glip af chancen for at grine!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Williams, R. (2009). “Having a laugh”: Masculinities, health and humour: Feature. Nursing Inquiry. https://doi.org/10.1111/j.1440-1800.2009.00437.x
  • Rotton, J. (1992). Trait humor and longevity: do comics have the last laugh? Health Psychology : Official Journal of the Division of Health Psychology, American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0278-6133.11.4.262
  • Pasquali, E. A. (1990). Learning to laugh: humor as therapy. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services.
  • Koopmans, T. A., Geleijnse, J. M., Zitman, F. G., & Giltay, E. J. (2010). Effects of happiness on all-cause mortality during 15 years of follow-up: The Arnhem Elderly Study. Journal of Happiness Studies. https://doi.org/10.1007/s10902-008-9127-0

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.