7 grunde til, at en kvinde kan være utro

Hvis vi kender årsagerne til, at en kvinde kan være utro, kan det hjælpe os med at forebygge utroskab eller med at arbejde sammen om at overvinde den, når den er opstået. Her er de vigtigste.
7 grunde til, at en kvinde kan være utro
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi ser på årsagerne til, at en kvinde kan være utro. Definitionen af utroskab er ikke den samme for alle mennesker og for alle par.

Der er dem, der kun afgrænser den til seksuelle møder med en tredjepart, og dem, der udvider den til også at omfatte internetbeskeder. Under alle omstændigheder er det en kendsgerning, at dette tillidsbrud genererer stor følelsesmæssig skade.

Der er en dybt rodfæstet tro på, at mandlig utroskab er meget mere almindelig og hyppigere end kvindelig utroskab. Engang var dette sandt, da kvinder (og ikke mænd) stod over for alvorlige konsekvenser i tilfælde af utroskab. I dag og i de vestlige samfund har det vist sig, at begge køn er utro i samme omfang.

Det anslås, at ca. 25-30 % af mennesker i faste forhold på et tidspunkt har været deres partner utro. Og selv om mænd og kvinder er utro i samme omfang, kan deres motiver være forskellige. Så hvad driver kvinder til utroskab?

Årsagerne til, at en kvinde kan være utro

Det er ikke muligt at generalisere. Faktisk kan de underliggende årsager til utroskab i hvert enkelt tilfælde være forskellige. Men disse er normalt nogle af de mest almindelige årsager til, at en kvinde kan være utro.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Opleves utroskab i et forhold forskelligt hos kønnene?

1. Manglende følelsesmæssig forbindelse med sin partner

Mens utroskab hos mænd generelt skyldes seksuelle motiver, er det hos kvinder mere sandsynligt, at det skyldes manglende hengivenhed. Når den følelsesmæssige forbindelse med hendes partner er dårlig, eller når kvinden føler sig forsømt, ensom og undervurderet i sit forhold, kan hun søge at udfylde tomrummet med en anden person.

Dette kan ske efter de første to eller tre år af forholdet, når lidenskaben og den følelsesmæssige intensitet ved forelskelsen forsvinder og giver plads til mere modne og rolige følelser. Nogle kvinder tolker denne forandring som et problem og søger at finde denne eufori igen med en ny person.

Disse følelser af følelsesmæssig afsavn fremmes oftest af følelsen af, at partneren tager forholdet for givet, ikke dyrker intimitet og ikke plejer sin partner følelsesmæssigt.

Kvinde med sovende mand i baggrunden

Mangel på følelsesmæssig forbindelse efter nogle års forhold kan gøre det lettere at søge efter det nye kærlighedsrus hos en anden person.

2. Lavt selvværd

I mange tilfælde har utroskab mere at gøre med den utro person end med selve forholdet. Dette er tilfældet for kvinder, der lider af usikkerhed og lavt selvværd, og som har en ængstelig tilknytningsstil.

For disse kvinder er behovet for ekstern anerkendelse stort. Derfor kan de ty til utroskab for at føle sig værdifulde, vigtige og ønskede.

3. Årsager til, at en kvinde kan være utro: Seksuel utilfredshed

Selv om man tror, at dette er mændenes eksklusive domæne, er mange kvinder også utro på grund af den seksuelle utilfredshed, de oplever med deres partner. Hvis de seksuelle møder er sjældne, af lav kvalitet eller bliver rutineprægede, kan de søge gnisten og glæden hos en elsker.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

4. Vrede og ønske om hævn

En anden af de vigtigste grunde til, at en kvinde er utro, er ønsket om at hævne sig på sin partner eller straffe ham eller hende. Det kan ske, fordi partneren selv har været utro i første omgang, eller fordi kvinden føler, at partneren ikke opfører sig, som han eller hun burde, eller ikke lever op til hendes forventninger.

Måske er partneren kold og uinteresseret, skændes konstant eller er kontrollerende. Måske er han eller hun fordømmende og kritisk og tilbyder ikke kvalitetstid eller positiv forstærkning.

I alle disse tilfælde kan utilfredshed og hjælpeløshed føre til, at man ser utroskab som en mulighed for at hævne sig på den anden person.

5. Årsager til, at en kvinde kan være utro: Kedsomhed og rutine

Det er også muligt, at kvinden er utro, fordi hendes liv i forholdet er blevet monotont, kedeligt og rutinepræget.
Der er ikke mere spænding, lidenskab eller nytænkning.

Hvis begejstringen er forsvundet, kan en ny romance give den ekstra dosis spænding, som kvinden føler, hun har brug for.

6. Hun har et behov for selvbekræftelse

På visse tidspunkter i sit liv kan en kvinde gå igennem en identitetskrise, der får hende til at have behov for at bekræfte sig selv. Det er ingen hemmelighed, at samfundet udøver et stort æstetisk pres på kvinder. Derfor kan det at føle sig begæret af andre bekræfte ens egen værdi.

I ungdomsårene og på grund af umodenhed og aldersrelaterede komplekser kan en ung kvinde føle, at et større antal bejlere øger hendes personlige værdi. Noget lignende kan imidlertid ske, når hendes midtvejskrise nærmer sig.

I dette tilfælde kan kvinden føle, at hun har brug for at indhente den tabte tid eller bekræfte, at hun stadig er attraktiv. Utroskab tjener til at tilfredsstille dette ønske.

Kvinde keder sig i et forhold og illustrerer grunde til, at en kvinde kan være utro

At man ikke føler sig værdsat eller nærmer sig en alder, hvor man ønsker at genbekræfte sit selvværd, er almindelige årsager til utroskab.

7. Problemer med sin partner

I de fleste tilfælde er det problemer i forholdet, der fører til utroskab blandt kvinder. Kærlighed består af lidenskab, intimitet og engagement. Fraværet af en af disse komponenter (eller den subjektive opfattelse af, at de mangler) kan vække en kvindes ønske om at søge dem et andet sted.

Hvis forholdet ikke giver tryghed, velvære og tilfredshed – og tværtimod forårsager smerte, usikkerhed eller lidelse – er der større sandsynlighed for utroskab.

Årsagerne til, at en kvinde kan være utro, er ikke retfærdiggørelse, men de kan hjælpe os med at komme videre

Ovenstående er de vigtigste årsager til, at en kvinde kan være utro. De udgør dog ikke en retfærdiggørelse af denne adfærd.

Under alle omstændigheder – og i forbindelse med ethvert problem – vil vejen frem være at tale med sin partner, søge løsninger (om nødvendigt med professionel hjælp) og beslutte at afslutte forholdet, hvis det ikke fungerer.

Det tillidsbrud, som utroskab medfører, efterlader dybe følelsesmæssige ar. Derfor vil det aldrig være løsningen.

Det er dog også vigtigt at huske, at vi alle er mennesker, og ingen er perfekte. Så hvis vi kender disse grunde, kan det hjælpe os med at forebygge utroskab og handle i tide. Selv hvis utroskab allerede har fundet sted, vil det at forstå, hvorfor det skete, hjælpe os med at foretage de rette ændringer og forhindre, at det sker igen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fincham, F. D., & May, R. W. (2017). Infidelity in romantic relationships. Current opinion in psychology13, 70-74.
  • Martínez, A., del Carpio, P. S., & Quintero, Y. A. (2022). Estilos de apego e infidelidad. Una revisión de la literatura. El Psicólogo Anáhuac22, 7-16.
  • Riso, W. (2003). La fidelidad es mucho más que amor. Editorial Norma.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.