Fem kraftfulde grøntsager, man bør spise

Disse kraftfulde grøntsager skiller sig ud for deres fytokemikalier og fiber sammen med mange andre næringsstoffer, som virkelig kan forbedre en kosts kvalitet. Lær mere i denne artikel!
Fem kraftfulde grøntsager, man bør spise
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kraftfulde grøntsager og frugter er essentielle i en afbalanceret kost. Et dagligt indtag af dem kan faktisk forebygge stofskiftesygdomme. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) skønner, at i gennemsnit kan 1,7 millioner liv reddes hvert år, hvis folk øger deres indtag af disse typer fødevarer.

Det er derfor, kostvejledninger i hele verden understreger et øget indtag af frugter og grøntsager som en strategi til at forebygge sygdomme og opretholde et godt helbred. Det er også en måde at få essentielle mikro- og makronæringsstoffer på.

Hvad er så de sundeste grøntsager? Læs med for at finde ud af det.

Kraftfulde grøntsager er pakket med fytokemikalier

Grøntsager skiller sig ud for at indeholde en bred vifte af aktive komponenter, som har mange sunde fordele. Disse substanser er gængs kendt som “fytokemikalier”, men de er også kendt som “plantenæringsstoffer” eller “ernæringsmidler”.

Der er forskellige grupper af fytokemiaklier og indenfor hver gruppe er der en stor variation af substanser, som har anti-inflammatoriske effekter. Ligeledes er disse ansvarlige for at give de karakteristiske farver til hver fødevare.

Familierne af de primære fytokemikalier med anti-inflammatoriske egenskaber er:

 • Carotenoider såsom lycopen og beta-caroten.
 • Fenolforbindelser såsom polyfenoler, flavonoider og flavoner.
 • Svovlforbindelser såsom allicin og luteolin.
Hvidløg i skål

Grøntsager indeholder fytokemikalier, som er forbundet med sundhed og velvære. Hvidløg indeholder for eksempel svovlforbindelser såsom allicin.

Hvad er de mest kraftfulde grøntsager?

Forskellige studier har bevist disse substansers rolle i forebyggelsen af hjertekarsygdomme og neurodegenerative sygdomme samt forskellige typer af kræft. Blandt de sundeste grøntsager, som har en høj koncentration af disse substanser, skiller dem, vi vil tale om nedenstående, sig ud.

1. Tomater

Tomater er en kilde til lycopen (det er en del af gruppen af carotenoider). Det er ansvarligt for den røde og orange farve på nogle frugter og grøntsager.

Det er også en af de grundlæggende fødevarer og er ret sunde på grund af tomaters lave kalorie- og fedtindhold. De er derudover også en rig kilde til fiber, protein, A-, C- og E-vitamin samt kalium.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Sundhedsbombe: Tør du prøve denne tomat – hvidløgs- og gurkemeje smoothie?

2. Løg

Denne grøntsag indeholder fytokemikalier såsom luteolin, luteolin glykosider og flavanoler.

Det er dog løgene med en mørk farve og med en mere fremtrædende smag, som har den største anti-inflammatoriske aktivitet. De kan også hjælpe med at forebygge forekomsten af kroniske sygdomme.

Løg er eksempler på kraftfulde grøntsager

Beviser antyder, at løg har komponenter med anti-inflammatoriske egenskaber.

3. Broccoli

Broccoli skiller sig ud for sit store indhold af svovlforbindelser. Luteolin er den primære, og den tjener som en formidler af antioxidante og anti-inflammatoriske processer forbundet med aldring.

Nogle studier antyder, at det kan have beskyttende effekter for maven selv ved lave koncentrationer.

4. Gulerødder

Det er en glimrende grøntsag fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Det skyldes, at det er en vigtig kilde til vitaminer og mineraler. Det er derudover også anset som værende en af de grøntsager med størst indhold af kostfibre.

Du ved det måske ikke, men den orange farve i gulerødder er på grund af tilstedeværelsen af carotener, hvilket inkluderer beta-caroten, der er et naturligt pigment, som kroppen omdanner til pro-vitamin A. Det forbedrer synet og hjælper på dannelsen og vedligeholdelsen af tænder, knogler og slimhinder, samtidig med at det holder huden sund.

5. Hvidløg

Hvidløg har svovlforbindelser såsom allicin, der har en vigtig antibiotisk funktion. Studier antyder faktisk, at det kan hjælpe med at forebygge væksten af patogener, som forårsager infektioner.

Man skal dog overveje, at dette komponent kun bliver dannet, efter hvidløg er blevet hakket, knust eller tygget.

Nogle afsluttende bemærkninger om kraftfulde grøntsager

Grøntsager skiller sig ud på grund af deres bidrag af næringsstoffer og aktive substanser. Med hensyn til det bør man ideelt inkorporere dem, vi har nævnt ovenstående, i en sund kost med andre nærende fødevarer.

For at forebygge sygdomme og bevare sundhed er det også essentielt at indtage en tilstrækkelig mængde vand, lede et aktivt liv og begrænse sit indtag af industrielt forarbejdede fødevarer og alkohol.

Det kan interessere dig ...
6 sunde grøntsager til at øge muskelmasse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 sunde grøntsager til at øge muskelmasse

Prøver du at øge din muskelmasse og få en strammere og mere markeret krop? Denne artikel fokuserer på grøntsager til at øge muskelmasse på en sund ... • Cruz Bojórquez R, Gallego JG, Sánchez Collado P. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutr Hosp. 2013;28(1):6-15
 • Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. An update on the health effects of tomato lycopene. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:189‐210. doi:10.1146/annurev.food.102308.124120
 • Caballero Gutiérrez L, Gonzáles GF. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Med Peru. 2016;33(1):50-64
 • Griffiths G, Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B. Onions–a global benefit to health. Phytother Res. 2002;16(7):603‐615. doi:10.1002/ptr.1222
 • Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect. 1999;1(2):125‐129. doi:10.1016/s1286-4579(99)80003-3
 • Who. int. Fomento del consumo mundial de frutas y verduras. Recuperado el 3 de junio de 2020. Disponible en:https://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/es/
 • Roxana María Hernández Rendón1*, Danny Javier Blanco Gómez1. Evaluación de polvos de zanahoria obtenidos por deshidratación por aire forzado a diferentes temperaturas. Volumen 33, Nº 4. Páginas 75-80
  IDESIA (Chile) Septiembre-Noviembre, 2015

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.