Hampemælk: Næringsstoffer, fordele og en opskrift

Hampemælk er en vegetabilsk drik, der laves ved at blande malede hampefrø og vand. Det kan bruges som et alternativ til komælk og er velegnet til veganere.
Hampemælk: Næringsstoffer, fordele og en opskrift
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Hampemælk har en høj ernæringsværdi, fordi det indeholder masser af vitaminer, aminosyrer og mineraler. Selve mælken har en silkeagtig struktur og er hvid. Smagen minder om nødder og er lidt bitter, men den kan sødes med sukker eller sødestoffer.

Det er en fantastisk mulighed for mennesker, der er laktoseintolerante eller er veganere.

Hampemælks ernæringsværdi

Hampemælk er et fremragende supplement til enhver, der ønsker at øge deres daglige indtag af proteiner, vitaminer og mineraler. Selve mælken er sammensat af hampefrø, der kommer fra cannabisplanten. Salget af frø er strengt reguleret og lovligt at købe.

Næringsstoffer, der findes i hampemælk, inkluderer:

 • Højt indhold af essentielle fedtsyrer (40%): Disse fedtsyrer kan ikke produceres af kroppen og skal konsumeres fra mad eller kosttilskud. Hampemælk indeholder en særlig høj mængde omega-3 og omega-6 fedtsyrer og gamma-linolensyre.
 • Høj procentdel af vegetabilske proteiner (35%): Den indeholder alle de essentielle aminosyrer og med lignende procentdele som for dyreproteinkilder som kød, mælk eller æg.
 • Rig på fiber (6%): Det er gavnligt for fordøjelsen.
 • Højt vitamin E-indhold: Dette er en kraftig og naturlig antioxidant.
 • Rig på essentielle mineraler: Det inkluderer fosfor, kalium, jern, zink og magnesium.

Derimod har det et lavt indhold af:

 • Kulhydrater (10%)
 • Vitamin A, B og C
 • Calcium og mangan

Læs også: Tre lækre opskrifter på vegansk ost

Fordelene ved hampemælk

Hampefrø er rige på sunde fedtsyrer, proteiner af høj kvalitet og essentielle mikronæringsstoffer

Det indeholder essentielle vitaminer og mineraler

Som vi tidligere har nævnt, er hampemælk rig på vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for. Disse inkluderer fosfor, magnesium, kalium, jern og zink. Disse mineraler er vigtige for muskelsammentrækning, dannelse af knogler og visse biokemiske processer i nervesystemet.

Derudover er E-vitamin en vigtig antioxidant til hjerte-kar-sundhed.

Det regulerer tarmsystemet og kolesterol

Da frøene, der bruges til at fremstille hampemælk, er rige på fiber, hjælper det med at regulere tarmsystemet og forhindrer forstoppelse.

Det regulerer også kolesterol og blodtryk, fordi fiberen forhindrer optaglesen af LDL (dårligt kolesterol).

Advarsler ved forbrug af hampemælk

Interaktion af hampemælk med andre forbindelser kan mindske dannelsen af ​​blodplader. Derfor bør folk, der har problemer i forbindelse med koagulation (også kaldet blodkoagulation) eller som tager visse lægemidler, ikke drikke hampemælk uden først at konsultere en professionel eller læge.

Hvis det indtages i overdreven grad, kan det desuden forårsage diarré, mavesmerter og maveforstyrrelse på grund af dets høje fiberindhold.

Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål til forbruget.

Læs også: Tre måder at lave veganske smoothies på

En opskrift på hampemælk

Vegetabilsk mælk i glaskrukke

Denne vegetabilske mælk er let at fremstille og kan holde i op til tre dage, hvis den opbevares på et køligt, tørt sted væk fra direkte sollys. Opskriften ligner meget andre opskrifter på vegetabilsk drikke, såsom mandel- eller sojamælk.

Ingredienser

 • 150 gram hampefrø
 • 1 liter vand
 • Sukker eller naturligt sødestof: Honning, stevia, kanel, dadler osv.
 • En knivspids salt

Fremgangsmåde

 • Læg hampefrøene i blød i en liter vand i ca. to timer.
 • Når de to timer er gået, skal du putte blandingen i en blender. Det er bedst ikke at putte hele blandingen i på én gang, men snarere i dele for at sikre, at blandingen bliver glat.
 • Si blandingen med en sigte eller et stykke tyndt stof. De faste rester af blandingen kan bruges til at lave cookies, brød, müsli eller kiks.
 • Tilsæt en knivspids salt og sødemiddel efter din smag.
 • Hæld mælken på en flaske og nyd!

Hampemælk er, som andre vegetabilske drikkevarer, meget alsidigt og kan bruges til at fremstille smoothies, desserter og saucer. Du kan også kombinere det med frugt, fedtfattig ost og fuldkorn til en nærende og velafbalanceret morgenmad eller snack.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.