Har du nogensinde hørt om ananasjordbær eller hvide jordbær?

Der dyrkes kun meget få af dem, så det kan godt være meget dyrt at købe denne unikke frugt.
Har du nogensinde hørt om ananasjordbær eller hvide jordbær?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ananasjordbær eller hvide jordbær er en sjov og eksotisk frugt som var i fare for udryddelse. Inden den blev reddet af en gruppe hollandske bønder.

I 2003 var denne underlige jordbærart næsten forsvundet, men ved at handle i tide, lykkedes det disse bønder at holde den i live indtil i dag, hvor den er helt ude af farezonen.

I dag findes der masser af eksotiske frugter, der er “sjældne”. Enten fordi de er vanskelige at dyrke eller kun producerer frugt en eller to gange om året. Dette er tilfældet med ananasjordbærret, som ikke findes i mange egne af verden, eller findes i så begrænsede mængder, at folk ikke engang ved at de eksisterer.

Lidt baggrund…

Hvide jordbaer

De kaldes både ananasjordbær og hvide jordbær og de har en smag der er meget lig den hos   ananas. Men det er faktisk en slags jordbær.

Det siges at have sin oprindelse i Chile, men i 1700-tallet blev det eksporteret til Frankrig, hvorfra det bredte sig til mange andre dele af verden.

Denne lille frugt er et resultat af krydsning af to forskellige jordbærarter (Fragaria virginiana og Fragaria chiloensis), begge af amerikansk oprindelse. Denne hybrid, som blev skabt ved et tilfælde, blev tildelt det videnskabellige navn   Fragaria x ananassa  for at indikere at det oprindeligt var en hybrid, og henviser til dens specielle aroma og smag af ananas (ananassa).

Selvom disse engang blev solgt på markeder i Central- og Sydamerika (hvoor de var lette at dyrke). Førte mangel på interesse hos bønder i andre dele af verden til et fald i plantning og dyrkning, og førte til at arten forsvandt i den grad at den næsten uddøde.

Men i 2003 besluttede nogle hollandske landmænd til at forene deres indsats for at redde den truede art. Og til at genindføre den til Frankrig til kommercielle formål.

Egenskaber hos ananasjordbær eller hvide jordbær

  • I spansktalende lande er det almindeligt at kalde denne frugt “hvid sjæl.”
  • Dette lille bær er karakteriseret ved dets stærke aroma og smag af ananas, specielt når det er mest modent.
  • Ulig almindelige røde jordbær er denne variant hvid, og har røde pletter og grønne blade.
  • Ananasjordbærplanten er ret modstandsdygtig over for sygdomme. Men dyrkningen kan sjældent betale sig, da et stort antal bær ikke modnes sammenlignet med det totale antal bær pr. plante.
  • Man mener næringsindholdet i ananasjordbær svarer til det almindelige jordbær, men man er stadig i gang med at undersøge dette.

Beskyttelse af arten

Forskellige typer jordbaer

 

Indtil 2003 var hvide jordbær næsten uddøde verden over, og meget få mennesker vidste at de eksisterede. Takket være så mange årtiers mangel på interesse.

I dag er produktionen af denne frugt stadig meget lav, så der er mange dele af verden, hvor folk ikke engang ved at den eksisterer. På grund af besværet med at producere det, som vi nævnte tidligere, må de, som finder dem betale en meget høj pris for en lille mængde.

Det forventes at i de kommende år, når arten er blevet introduceret i nye egne af verden. Vil ananasjordbærret blive lettere tilgængeligt for den almindelige forbruger.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.